ولسی جرگه افغانستان هیئتی را برای تهیه طرحی برای صلح در این کشور تعیین کرده است.
با جنجالی شدن روند گفتگوهای صلح، کاسه صبر ولسی جرگه یا مجلس نمایندگان لبریز شده است.
نمایندگان مجلس در نشست روز دوشنبه (۶ دلو) خود از ادامه خشونت و احتمال تشدید جنگ در بهار آینده در جریان مذاکرات صلح در دوحه قطر انتقاد کردند.
نمایندگان گفتند که هر روز مردم عزیزان خود را از دست میدهند و این حالت هرچه زودتر باید پایان یابد.
در همینحال میر رحمان رحمانی، رئیس مجلس در این نشست از تعیین هیئت ۲۰ نفری متشکل از اعضای مجلس خبر داد و گفت که آنها طرحی برای صلح آماده خواهد کرد.
آقای رحمانی گفت: "در حدود ۲۰ تن از وکیل صاحبها اگر موافق باشید در یک کمیسیون آماده شوند و یک طرح بخاطر صلح آماده کنند و به تالار شریک بسازند، تحت ریاست خود رئیس ولسی جرگه."
به گفته آقای رحمانی، عبدالستار حسینی، خالد اسد، حمیده احمدزی، کریم اتل، بکتاش سیاووش، وژمه صافی، شیرمحمد آخندزاده، اللهگل مجاهد، میر افغان صافی، شاهگل رضایی اعضای این هیئت هستند.
از سویی هم ناجیه انوری، سخنگوی وزارت دولت در امور صلح به رادیو آزادی میگوید که رهبری دولت از هرگونه طرح سازنده برای صلح استقبال میکند.
بانو انوری گفت: "صلح یک روند ملی است و مشارکت فعال و معنیدار همه اقشار جامعه در آن یک امر حتمی و ضروری است. رهبری دولت افغانستان و نهادهای صلح در کشور همیشه به مشورهها، پیشنهادات و طرحهای سازنده همه اقشار جامعه و نمایندگان افغانستان گوش داده و از ارائه آن استقبال میکند."
در همینحال شورای عالی مصالحه ملی تاکید میکند که هیئت مذاکراتی افغانستان آماده گفتوگو است، اما طالبان خواستار فرصت بیشتر شده و نمایندگان این گروه مشغول بحثهای میانگروهی خود هستند.
اما طالبان تاکنون در این مورد چیزی نگفتهاند.
ولسی جرگه در حالی این تصمیم را گرفته که حمدالله محب مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری گفته، گروه طالبان ارادهای برای برقراری صلح ندارند و آزادی پنج هزار زندانی این گروه هم کمکی به کاهش خشونتها نکرده است.
آقای محب از نیروهای مسلح خواسته که آماده شوند تا به حملههای بهاری گروه طالبان پاسخ دهند.
حالا پرسش اصلی این است که چرا همزمان با آغاز گفتگوهای صلح، از آمادگیها برای تشدید جنگ سخن گفته میشود.
عبیدالله بهیر، کارشناس مسائل صلح میگوید: "هر دو طرف جنگ، حکومت افغانستان و طالبان در حالت غیرقابل پیشبینی هستند. ترس از یک آینده نو آنها را به همین آمادگی مجبور میسازد. از نگاه استراتیژیک این خوب است که طرفها به بدترین حالت آماده باشند، اما تلفات انسانی که مردم افغان هر روز در همین وطن میدهند و شاید خشونت و جنگ زیاد شود، بسیار نگرانکننده است."
نگرانیها از تشدید جنگ در حالی است که محمداشرف غنی رئیسجمهوری افغانستان شام روز یکشنبه (۵ دلو) در دیدار با عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی در ارگ، از افزایش خشونتها ابراز نگرانی و بر آتشبس دایمی تاکید کرد.
با این همه افزایش خشونت و تلفات برخاسته از آن امیدواری مردم به گفتوگوهای صلح و آینده را کاهش دادهاست.