وزارت خارجه امریکا به هفت زن افغان که در ماههای اخیر قربانی شدهاند اهدای جایزه افتخاری "زنان شجاع" را اهدا میکند.
وزارت خارجه امریکا جایزه بینالمللی "زنان شجاع " را هر سال به زنانی اهدا میکند که خود را وقف تغییر زندگی مردم در کشورهای خود کردهاند.
بر اساس اعلامیه وزارت خارجه امریکا، به هفت زن افغان که در سال ۲۰۲۰ در حملات هدفمند در این کشور کشته شدهاند، جایزه "افتخاری" شجاعت اهدا میشود.
در این اعلامیه آمده که جایزه ویژه افتخاری "زنان شجاع" امسال به فاطمه خلیل کارمند سابق کمیسیون حقوق بشر، جنرال شرمیلا فروغ رئیس پیشین بخش جنسیت ریاست امنیت ملی، مریم نورزاد قابله، فاطمه رجبی افسر پیشین پلیس، فرشته افسر پیشین پولیس در اداره امور زندانها در کندهار، ملاله میوند فعال حقوق زن و گرداننده تلویزیون خصوصی انعکاس در ننگرهار و فرشته کوهستانی فعال حقوق زن در کاپیسا اهدا میشود.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان با استقبال از این اقدام دولت امریکا، از طرفهای درگیر خواسته که برای نجات جان افغانها طرفهای مذاکرهکننده صلح باید هرچه زودتر آتشبس کنند.
ذبیحالله فرهنگ سخنگوی این کمیسیون به رادیو آزادی گفت: "دیدیگاه ما این است که بر اهمیت برقراری آتشبس برای نجات جان مردم افغانستان تاکید میکنیم. امیدواریم که دولت افغانستان و طالبان روی این بحث به توافق برسند تا رویایی که فاطمه خلیل به آن تاکید و تلاش میکرد، تحقق پیدا کند."
فعالان عرصه حقوق زنان افزایش تهدیدها در برابر زنان در جامعه را نگرانکننده میدانند.
جمیله عظیمی، مشاور حقوقی زنان میگوید برخی گروهها با ناامن ساختن جامعه برای زنان میخواهند آنان را دوباره در خانهها قید کنند: "زنان از مذاکرات صلح نگران هستند که مبادا در مذاکرات صلح بدهبستانهایی صورت گیرد و تقاص آنرا زنان بپردازند. چنانکه در این سالهای جنگ، ناامنی و تاریخ سیاهی اگر بوده، تقاص آن را زنان دادند و از اجتماع و فعالیتهای اجتماعی و تصمیمگیریها به دور ماندند."
ناجیه انوری، سخنگوی وزارت دولت در امور صلح اما میگوید حکومت تمامی تلاشهایش را برای برقراری آتشبس و ختم جنگ متمرکز کرده است: "جانب جمهوری اسلامی افغانستان، جنگ و خشونت را راه حل معضل افغانستان نمیداند. بنابراین، نیاز است تا روند صلح با سرعت لازم و جدیت تمام پیش برده شود تا به این جنگ خانمانسوز نقطه پایان گذاشته شود."
در کنار این هفت زن از افغانستان، ۱۴ زن دیگر از ایران، ترکیه، بلاروس، میانمار، کامرون، چین، کولمبیا، جمهوری دموکراتیک کانگو، گواتیمالا، نیپال، سومالی، اسپانیا، سریلانکا و ونزوئلا نیز این جایزه را دریافت خواهند کرد.
وزارت خارجه امریکا مراسم اهدای جایزه امسال را به علت همهگیری کرونا بهگونه مجازی برگزار میکند.
این جایزه در حالی داده میشود که فعالان مدنی و حقوق بشری و خبرنگاران، همچنان قربانی قتلهای هدفمند میشوند.
در تازهترین رویداد، سه کارمند رسانهای زن تلویزیون خصوصی "انعکاس" در ولایت ننگرهار کشته شدند.