نگرانی اعضای ولسیجرگه افغانستان از خروج نظامیان خارجی و احتمال جنگ داخلی در این کشور.
این نگرانی در جلسه عمومی روز دوشنبه (۳۰ حمل) ولسی جرگه مطرح شد. میر رحمان رحمانی، رئیس مجلس گفت که افغانستان در وضعیت دشواری قرار دارد. او بر حفظ اتحاد مردم تأکید کرد.
رحمانی میگوید: "کشور در شرایط دشواری قرار دارد. تبلیغات برای تضعیف روحیه مردم و تبلیغات از منابع آشکار و پنهان پخش میشود تا چند دستگی میان اقوام ایجاد کنند و این سرزمین را بار دیگر به جغرافیای جنگهای نیابتی داخلی تبدیل کنند. از سخنانی که اتحاد ملی را صدمه زند، باید دوری کنیم."
با آن که رهبران حکومت و برخی از چهرههای سیاسی، خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان را برای نظام و امنیت کشور خطرناک نمیدانند، اما شماری از نمایندگان میگویند که خروج این نیروها به نگرانی مردم درباره احتمال جنگ داخلی دامن زده است.
بلقیس روشن یکی از این نمایندگان است. به گفته او، برخی از چهرههای سیاسی از همین حالا به قدرتنمایی آغاز کردهاند.
روشن گفت: "مردم نگران جنگهای داخلی جنگسالاران و طالبان هستند. مردم نگران باشند که جنگسالار ما را میکشد یا طالب وطنفروش. حاکمان هم امروز دیگر در فکر مردم و نجات نظامی و غیر نظامی است، به رخ یک دیگر میکشند که کدام کشور در عقب من است، پوست و گوشت مردم را خوردید، دیگر در این کشور حق ندارید متحد شوید."
خان آغا رضایی، عضو دیگر ولسیجرگه هم به این نگرانیها اشاره کرد: "مردم میترسند. نگرانی مردم از دست رفتن نظام کنونی است. طالبان بدانند که خروج نظامیان به معنای سقوط نظام نخواهد بود. مردم از نظام دفاع میکنند، نه از کسانی که قدرت را در انحصار دارند. در چنین شرایط باید وحدت ملی را به معنای واقعیاش تمثیل کنند، در غیر آن مردم مجبور میشوند تصمیم سوم را شاید بگیرند."
سعی کردیم در این باره دیدگاه حکومت افغانستان را نیز داشته باشیم، اما موفق نشدیم.
اما پیش از این مقامهای حکومت به شمول رئیس جمهور غنی گفته اند که نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان توانایی کامل پیشبرد عملیاتهای نظامی را دارند و نمیگذارند که کشور به یک جنگ داخلی برود.
بربنیاد تصمیم اخیر امریکا قرار است روند خروج نظامیان این کشور در اول ماه می سال روان آغاز شود و آخرین سربازان این کشور در یازدهم سپتامبر افغانستان را ترک خواهند کرد.
با این حال، هم مقامهای امریکایی و هم رهبران حکومت افغانستان بر این تأکید دارند که با خروج نیروهای بینالمللی افغانستان درگیر جنگ داخلی نخواهد شد.
با آن که رهبران حکومت و برخی از چهرههای سیاسی، خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان را برای نظام و امنیت کشور خطرناک نمیدانند، اما شماری از نمایندگان میگویند که خروج این نیروها به نگرانی مردم درباره احتمال جنگ داخلی دامن زده است.