قرار است کشورهای عضو گروه «ترویکای توسعه یافته» شامل روسیه، امریکا، چین و پاکستان امروز (۳۰ اپریل) نشستی را در مورد افغانستان برگزار کنند.
ضمیر کابلوف، نمایندۀ خاص روسیه برای افغانستان گفته است، در نشستِ امروز در کنار خودش، زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده برای صلح افغانستان و نمایندههای پاکستان و چین هم اشتراک میکنند.
آقای کابلوف چهارشنبه به خبرگزاری تاس گفت، هدف نشست ایجاد موضع واحد برای پیشرفت گفتوگوهای بین افغانهاست.
او افزوده است، روی جستجوی راههای حل وضعیت کنونی در این گفتوگو ها بحث میکنند. اما آقای کابلوف نگفت، نشست دقیقاً در کجا برگزار میشود، مجازی خواهد بود یا حضوری.
- موقف حکومت افغانستان چیست؟
حامد تهذیب معاون سخنگوی وزارت امور خارجۀ افغانستان دیروز (۲۹ اپریل) به رادیو آزادی چنین پاسخ داد: "ما ضمن استقبال از نتایج نشست سه جانبۀ ترویکا مسکو مبنی بر عدم پذیرش امارت اسلامی، ما بر حضور گسترده و همه جانبۀ دولت جمهوری اسلامی افغانستان در تمام این نشستها تاکید میکنیم."
حکومت افغانستان در نشست سه جانبه به میزبانی مسکو اشتراک خواهد کرد
نشست مسکو دربارهٔ صلح افغانستان؛ روسیه واقعا دنبال چیست؟
پس از آن که ایالات متحده اعلام کرد، نیروهایش تا یازدهم ماه سپتمبر افغانستان را ترک خواهند کرد، طالبان از توقف گفتوگو های صلح بین افغانها در قطر خبر دادند.
بر بنیاد موافقتنامۀ امریکا و طالبان، تمامی نیروهای امریکایی باید تا اول ماه می افغانستان را ترک میکردند، به شرط پایبند ماندن طالبان به وعدههای مبارزه با تروریزم.
طارق فرهادی، کارشناس ارشد مسائل سیاسی افغانستان مقیم ژینو میگوید، موضوع خروج نیروها در نشست کشورهای عضو گروه «ترویکای توسعه یافته» مطرح خواهد شد.
فرهادی گفت: "نشست ترویکای توسعه یافته در حقیقت زیر فشار روسیه و پاکستان صورت میگیرد. آنها به امریکا میگویند که شما با اعلام خروج بی قید و شرط همه را شفگت زده ساختید. اما مسئله صلح چه شد؟ شما که میروید منطقه به صلح در افغانستان ضرورت دارد. نشست در دوحه میشود، به خاطری که طالبان و هیئت افغان هم آن جا هستند، هرچند آنها شاید در مجلس ترویکا نباشند، اما با آنها نیز تبادل نظر میشود."
مسکو در هژدهم ماه مارچ امسال میزبان نشستی در مورد افغانستان بود که در آن افزون بر نمایندههای کشورهای عضو گروه «ترویکای توسعه یافته» مقامهای ترکیه، قطر، افغانستان و نمایندههای طالبان نیز اشتراک کردند.
اما جای یکی از همسایههای اثرگذار در اوضاع افغانستان خالی بود.
با وصف آن که از ایران برای اشتراک در نشست دعوت شده بود، اما نمایندۀ ایران در آن جا حضور نداشت.
در اعلامیۀ مشترک «ترویکای توسعه یافته» بر جستجوی راه حل سیاسی و پایدار در افغانستان و ایجاد یک کشوری مستقل، متحد، صلحآمیز، دموکراتیک و خودکفا تأکید شده بود.