متضرران آتشسوزی گمرک اسلامقلعه از حکومت میخواهند که در کنار پرداخت هشت میلیون دالر امریکایی، زمینه برای دریافت ۲۵ میلیون دیگر خسارهشان را فراهم کند.
این متضرران هشدار میدهند در صورتیکه حکومت خسارهشان را از شرکت تیسیآرسی نگیرد، علیه حکومت و این شرکت دعوای حقوقی باز خواهند کرد.
سید عظیم مرادی، یکی از زیان دیدگان آتشسوزی گمرک اسلامقلعه هرات است.
پنج موترش به ارزش ۱۵۰ هزار دالر امریکایی طعمه آتشسوزی شد و حالا برای پرداخت جبران خساره لحظه شماری میکند: "ما قرضدار هستیم و این موترها را شریکی خریداری کردیم و حالا ۳۰ هزار دالر امریکایی که برای ما جبران خساره میدهند، خیلی کم است و من حالا یک لک و ۲۰ هزار دالر تاوان کرده ام. ما خواهشمندیم که دولت جبران خسارۀ دیگر ما را پرداخت کند که بتوانیم چرخ زندگی خود را به حرکت بیندازیم."
در آتشسوزی گمرک اسلامقلعه به تاریخ ۲۵ ماه دلو، به گفتۀ نمایندۀ متضرران آتشسوزی، بیش از ۱۲۵۰ موتر در آتش سوخت.
در آن زمان یونس قاضیزاده، رئیس اتاق تجارت و سرمایه گذاری هرات به رادیو آزادی گفته بود که در آن آتشسوزی بیش از یک هزار موتر طعمه حریق شده بود.
حالا پس از سه ماه دادخواهی، حکومت افغانستان پذیرفته که ۸ میلیون دالر برای متضرران بپردازد.
در اعلامیهای وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث روز شنبه آمده بود که هشت میلیون دالر امریکایی به منظور رسیدگی به متضرران ناشی از آتشسوزی گمرک پرداخت خواهد شد.
بصیر آرین نمایندۀ متضرران آتشسوزی گمرک هرات در یک کنفرانس خبری از حکومت خواست که باقی خسارۀ مالکان موترهای باربری را از شرکت تیسیآرسی بگیرند: "حکومت متعهد به پرداخت ۸ میلیون دالر امریکایی به موترداران متضرر آتشسوزی گمرک اسلامقلعه است و این پول تقسیم به ۱۲۵۴ موتر میشود. دعوای حقوقی حکومت با شرکت تیسیآرسی دارد که در صورت به نتیجه رسیدن آن کل مبلغ ۳۳ میلیون دالر خساره موتر داران پرداخت خواهد شد."
پس از آتشسوزی هیئتی از وزارتهای مالیه، داخله و حوادث به هرات سفر کرد که دلیل آتشسوزی گمرک اسلام قلعه را بررسی کنند. اما این هیئت یافتههای خود را همگانی نکرد.
شرکت تیسیآرسی مسئول تعیین کیفیت مواد نفتی در گمرکات افغانستان است و متضرران آتشسوزی گمرک اسلام قلعه مدعیاند که دلیل اصلی آتشسوزی، غیر معیاری بودن تعیین کیفیت این مواد است.
آنان هم چنین پافشاری دارند که فساد در گمرک و تأخیر در طی مراحل اسناد گمرکی نیز دو دلیل دیگر این آتشسوزی قلمداد میشود.
محمد نعیم شریف، یکی از فعالان مدنی هرات بر تداوم دادخواهی مبنی بر پرداخت کامل ۳۳ میلیون دالر خساره متضرران آتشسوزی تاکید دارد: "آرزو دارم که هر چه زودتر خساره مالکان موترهای باربری پرداخت شود و اگر کدام مشکلی به وجود بیاید، ما قطعاً دادخواهی میکنیم و در کنار آنان خواهیم بود."
در ماه حمل متضرران آتشسوزی گمرک اسلام قلعه برای بیش از یک هفته شاهراههای کلیدی هرات یعنی هراتاسلام قلعه و هراتتورغندی را مسدود کرده بودند و پس از فشار آنان حکومت با نمایندگانشان مذاکره را آغاز کرد.
حالا بسیاری از متضرران آتشسوزی گمرک اسلام قلعه به شمول سید عظیم تنها چشم امیدشان به پرداخت جبران خساره است، تا بار دیگر کار و بارشان را از سر بگیرند.