امروز چهاردهم جون روز جهانی اهدای خون است.
این روز به هدف ترویج فرهنگ اهدای خون در سراسر جهان نامگذاری شده است.
وزارت صحت عامۀ افغانستان میگوید که در یک سال گذشته بیش از ۷۸ هزار یونت خون از سوی رضاکاران اهدا شده است.
افغانستان با داشتن بیشترین رویدادهای انفجار، انتحار و جنگ هر روز گواه کشته و زخمیشدن دهها نفر است.
معمولا پس از وقوع چنین رویدادهایی نیازمندی به اهدای خون بیشتر و صفحههای اجتماعی پر از آگهیهایی برای اهدای خون میشود.
در این میان هستند گروههایی فعالان مدنی که پس از وقوع رویدادهای چون انفجار و انتحار و مناسبتهای خاص به شفاخانههای محل درمان زخمیهای رویداد و یا هم بانک خون افغانستان، خون اهدا میکنند.
سید رشاد هاشمی، فعال مدنی و عضو چندین گروه اهدای خون به رادیوی آزادی میگوید که در زمان ضرورت اعضای این گروه به گونۀ داوطلب حاضر به اهدای خون میشوند.
هاشمی افزود: "در مناسبتهای ملی مانند روز سرباز و یا زمانی که صدا میشود نیاز به خون است و اتفاقات چون انفجار و انتحار رخ میدهد، ما پیام را در گروپ شریک میسازیم و همه تلاش میکنیم که خود را برسانیم و خون اهدا کنیم."
به گفتۀ آقای هاشمی اضافه از موارد چون مناسبتهای ویژه و رویدادهای انفجار و انتحار، هر شهروندی هم که در کابل به خون نیاز داشته باشد، اعضای این گروه آمادۀ اهدا خون میشوند.
به نظر میرسد که فرهنگ اهدای خون در افغانستان به ویژه در بین جوانان نسبت به گذشتهها بیشتر ترویج شده است.
در آخرین مورد شماری از جوانان در هجدهم ثور به گونۀ گروهی به زخمیهای انفجارهای مکتب سیدالشهدا در غرب کابل به شفاخانههای محل درمان زخمیان رفتند و خون اهدا کردند.
در همین حال وزارت صحت عامۀ افغانستان میگوید که در یک سال گذشته ۲۲۶ هزار و ۵۵۲ یونت خون از سوی بانکهای خون افغانستان اخذ شده که از این میان ۸۷ هزار و ۹۰۹ یونت از سوی اهداکنندگان به گونۀ رضاکار اهدا شده است.
غلام دستگیر نظری، سخنگوی این وزارت به رادیوی آزادی گفت: "معمولا خونهایی که بر اساس کمپاینها و یا رضاکارانۀ انفرادی در بانکهای خون جمعآوری میشوند به (قربانیان) حادثات انفجار و انتحار و بیمارانی که جراحی میشوند، استفاده میشود."
به گفتۀ مسؤولان این وزارت، در اواخر به دلیل تهدیدهای ویروس کرونا روند اهدای خون کاهش یافته است.
بر بنیاد معلومات وزارت صحت عامۀ، در یک سال گذشته بانک خون مرکزی افغانستان ۲۶۷ بار کمپاین اهدای خون را راهاندازی کرده است.
کمبود بودجه، عدم شمولیت بانک خون در برنامههای ملی و آموزشی، کمبود پرسونل، کمبود تجهیزات و شیوع ویروس کرونا در این اواخر از مشکلات عمدۀ بانک خون مرکزی افغانستان خوانده شده است.
با این وجود وزارت صحت عامه میگوید که فرهنگ اهدای خون در کشور بیشتر از پیش ترویج شده است.
افزایش کمپاینهای خونگیری الی رسیدن به ۱۰۰ درصد خون دهندگان رضاکار، ارتقاع ظرفیت کارکنان بانک خون مرکز و ولایتها، ارتقاع اگاهی عامه در رابطه به اهدای خون به سطح کشور، تجهیز بانکهای خون با تجهیزات مدرن به سطح کشور از برنامۀ وزارت صحت عامه در بخش اهدای خون خوانده شده است.
بر اساس تحقیقات طبی و توصیههای داکتران، اهدای خون سیستم خونسازی را در بدن بیشتر میکند، در تصفیۀ خون با جگر و کلیهها کمک میکند، از بلندرفتن فشار و کلسترول خون جلوگیری و همچنین از بیماریهای نفستنگی جلوگیری میکند.
وزارت صحت در نظر دارد که از ۱۴ جون، روز جهانی اهدای خون با شعار جهانی این روز "با اهدای خون جهان را به مکان امنتر تبدیل نمایید." بزرگداشت کند.
۱۴ جون برابر است با سالروز تولد کارل لند ستینر Karl land) steiner ) عالم ، پژوهشگر و متفکر که برای اولین بار گروپهای خون و یا سیستم "ABO" را کشف کرد و به همین دلیل این روز را به نام روز جهانی اهدای خون نام گذاری کردهاند.