صدراعظم پاکستان به اظهارات مقامهای امریکایی در باره احتمال ایجاد پایگاه نظامی امریکا در پاکستان واکنش تندی نشان داد.
عمران خان در گفتوگوی تازهاش با تلویزیون امریکایی اکسیوز گفت که اجازه نمیدهد امریکا برای ادامه عملیاتهای ضد تروریزم در افغانستان، در خاک پاکستان پایگاه نظامی ایجاد کند: "هرگز، ما این اجازه را نمیدهیم. هیچ پایگاه نظامی برای عملیات در افغانستان ایجاد نخواهد شد و از خاك پاکستان در این زمینه استفاده نخواهد شد."
اما پیش از اظهارات عمران خان، جنرال لوید آستین وزیر دفاع امریکا و جیك سالیوان مشاور امنیت ملی این کشور گفته بودند كه برای مقابله با تهدید تروریزم در آینده، آنها باید با مقامات پاکستانی در مورد داشتن پایگاههای نظامی در پاکستان گفتوگو کنند.
طالبان پیشتر نسبت به ایجاد پایگاههای نظامی نیروهای آمریکایی در پاکستان واکنش نشان داده و آن را "اشتباه تاریخی" خوانده بودند که پیامدهای ناگواری خواهد داشت.
پاکستان در حالی با ایجاد پایگاه نظامی امریکا در خاک خود مخالفت کرده که افغانستان از "مخفیگاههای اصلی هراسافگنی" در پاکستان انتقاد کرده است.
حکومت افغانستان، به ویژه رئیس جمهور غنی، معاون اول و مشاور امنیت ملیاش، بارها از پاکستان و طالبان خواستهاند که در باره روابط خود توضیح دهند.
به دنبال این اظهارات، حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان، بار دیگر نسبت به اظهارات اخیر شاهمحمود قریشی وزیر خارجه پاکستان واکنش شدیدی نشان داد.
آقای قریشی در مصاحبه با تلویزیون خصوصی طلوعنیوز، افزایش خشونتها توسط طالبان را مبالغهآمیز خواند. به گفته وزیر خارجه پاکستان، داعش و نیروههایی به تعبیر او در جنگ افغانستان "منافع اقتصادی دارند" عامل افزایش خشونت در این کشور هستند.
حمدالله محب مشاور امنیت ملی آقای غنی در واکنش به این سخنان آقای قریشی در صفحه توییترش نوشت طالبان یک رشته عملیات خشونتآمیز را علیه مردم افغانستان آغاز کردهاند. آقای محب افزوده که میداند که طالبان چرا و چگونه این عملیات را آغاز کردهاند. او نوشته که "قریشی یا بیخبر است یا نمیداند و یا هم با آنها همدست است."
مشاور آقای غنی با لحن کنایهآمیزی یادآور شده "پاکستانیها در گذشته پیدا شدن اسامه بنلادن در نزدیکی فرماندهی نظامی پاکستان را هم انکار کرده بودند."
به دنبال توئیت آقای محب، وزارت خارجه پاکستان بار دیگر واکنش نشان داد و این ادعاها را بیاساس خواند. پاکستان بارها حمدالله محب را متهم کرده که در برابر پیشرفتها در گفتوگوهای صلح چشمانش را میبندد.
با اینکه حکومت افغانستان میپذیرد که پاکستان نقش اساسی در روند صلح افغانستان دارد، اما میگوید هیچ همکاری در این بخش نکرده است.
دولت افغانستان، این کشور را به حمایت از طالبان، فراهم آوری پناهگاههای امن برای طالبان و اجازه سفر به رهبران طالبان با گذرنامههای پاکستانی به این کشور متهم کرده، اما طالبان و پاکستان این ادعاها را رد کردهاند.
اما دولت افغانستان، بهویژه رئیس جمهور غنی به صراحت گفته که روابط این کشور با پاکستان به همکاری آن در روند صلح بستگی دارد و این کشور باید میان دوستی و دشمنی با افغانستان یکی را انتخاب کند.