نمایندۀ امریکا برای صلح افغانستان میگوید که علت جنگ در افغانستان خروج نیروهای امریکایی نیست بلکه این کشور در چهل و سه سال گذشته درگیر جنگ بوده.
زلمی خلیلزاد در یک سمینار آنلاین که از سوی انستتیوت بیروت سازماندهی شده بود روز چهارشنبه(۲۴ سرطان) این سخن را گفت: "حقیقت این است که افغانستان برای ۴۳ سال در جنگ بوده. اینگونه نیست که افغانستان یک کشور آرام بوده و حالا به دلیل این که ما از آنجا بیرون میشویم به میدان جنگ تبدیل شده باشد. طالبان هر سال پیشرف میکردند، حتی زمانی که ما هنوز آنجا بودیم".
آقای خلیلزاد از ازبیکستان در این سمینار شرکت کرده بود – جایی که قرار است میزبان نشست به سطح بالا بین نمایندههای چندین کشور باشد.
محمداشرف غنی رییس جمهور افغانستان، عمران خان صدراعظم پاکستان، سرگی لاوروف وزیر خارجۀ روسیه، زلمی خلیلزاد نمایندۀ خاص امریکا برای صلح افغانستان، و جوزیف بوریل رییس پالیسیهای خارجی اتحادیۀ اروپا از اشتراک کنندههای نشست فردا در تاشکند استند.
زلمی خلیلزاد همچنان از دیگر کشورهای منطقه و جهان خواست تا از پروسۀ صلح افغانستان حمایت کنند و این کشور را به سوی آیندۀ بهتر بکشانند.
او گفت: "البته که با توجه به تاریخ معاصر افغانستان، خیلی ساده میتوان بدبین بود و گفت که سناریوی احتمالی جنگ طولانی در افغانستان است، افغانها متحد نمیشوند، کشورهای منطقه همکاری نمیکند و به همین دلیل ناآرامی و دهشت ادامه خواهد یافت. بلی، با توجه به تاریخ معاصر، خیلی آسان میشود چنین پیش بینی کرد. اما من به فکر یک آیندۀ متفاوت استم. آیندۀ که به باور من همۀ ما باید یکجا از آن حمایت کنیم".
زلمی خلیلزاد همچنان گفت که برای نخستین بار جناحهای درگیر در افغانستان باهم مذاکره میکنند.
خلیلزاد از توافقی که بین طالبان و ایالات متحده در فبروی سال گذشته در قطر امضا شد دفاع کرد و گفت، طالبان گفته بودند که بدون امضای چنین تفاهمنامه در مورد خروج سربازان امریکایی، با دولت افغانستان گفتگو نخواهند کرد.
به اساس توافق دوهه ایالات متحدۀ امریکا و ناتو تمام سربازانش را باید از افغانستان بیرون کند.
تاریخ خروج همۀ این سربازان از سوی قصر سفید یازدهم سپتمبر اعلان شده بود، اما سپس رییس جمهور امریکا جو بایدن گفت که تا پایان ماه آگست این پروسه تکمیل خواهد شد.
با آغاز خروج نظامیان ناتو و امریکایی در اول ماه می، حملات طالبان بیشتر شد و این گروه دهها ولسوالی را تصرف کرد.
در نتیجۀ این خشونتها هزاران تن مجبور به ترک خانهها و مناطقشان شده اند.
سازمان ملل متحد گفته است اگر وضعیت به همین گونه ادامه پیدا کند و به بیجا شدهها رسیدهگی نشود، احتمال دارد افغانستان با یک بحران بشری روبرو شود.