سازمانها و نهادهای مختلف بینالمللی در مورد وخامت وضعیت بشری در افغانستان در اثر تشدید جنگها، ابراز نگرانی کردهاند.
یک مقام سازمان ملل متحد با ابراز نگرانی از تشدید خشونتها به رادیو آزادی گفت که در سالجاری ۵۰۰ کودک در اثر درگیریها در افغانستان کشته شدهاند.
سمیع حبیب که در ولایت بلخ زندگی میکند، میگوید که جنگ و ناامنیهای اخیر، وضعیت بشری در شمال افغانستان را بسیار ناگوار کرده است: "این جنگها باعث شده که مادران فرزندانشان از دست دهند و اکثر زنان جوان بیوه شوند. جنگ باعث شده تا بسیاری مردم خانههایشان را ترک کرده و به شهر مزار بیایند. خانوادههای بیجا شده سخت به کمک نیاز دارند و باید با آنها کمک شود."
عبدالولی پتیال که همراه با خانوادهاش از ۱۶ روز به اینسو در هلمند گیر مانده است، میگوید که با گذشت هر روز، جنگها شدت مییابد و زندگی افراد ملکی را تلخ کرده است: "ما نه برق داریم، نه مواد غذایی و نه هم دسترسی به سایر نیازمندیهای زندگی، دهها تن از باشندگان هلمند و شهر لشکرگاه زخمی و شهید شدهاند."
پتیال از جامعهی بینالمللی میخواهد که بر طرفهای متخاصم فشار بیاورند تا جنگ را متوقف کرده و امنیت افراد ملکی را تضمین کنند.
در حال حاضر جنگ در افغانستان به شمالشرق، شرق، جنوب و غرب گسترش یافته و روز به روز شدت مییابد.
ولی محمد لشکری، یکی از باشندگان شهر لشکرگاه، مرکز ولایت هلمند میگوید، به دلیل شدت درگیریها همه خدمات عامه مختل شده، قحطی و گرسنگی در حال افزایش است: "کار و بار مردم کاملاً متوقف شده، همۀ معاملات و خرید و فروش در شهر مسدود است. همه در خانه نشسته اند. اگر کسی چیزی برای خوردن دارد خوب، اگر ندارد خود را به کام مرگ تسلیم میکند. در هلمند بطور مجموعی وضعیت مواد غذایی و آشامیدنی خیلی وخیم بوده، همۀ راههای مواصلاتی مسدود است."
حکمتالله صالحی، مسوول جامعه مدنی "پیوند" در کندهار میگوید که قیمت مواد اساسی روز به روز افزایش یافته است: "قیمت مواد غذایی و سایر مواد ضروری، بسیار افزایش یافته است. خواست ما از دولت و طالبان این است که فوراً جنگ جاری در شهر کندهار را متوقف ساخته و از طریق گفتگو برای رسیدن به هدف خود کار کنند."
عبدالله عبدالله، رئیس شورای مصالحۀ ملی افغانستان که جهت مذاکره با هیئت طالبان در شهر دوحه است، پس از نشست دیروز در مورد وخامت وضعیت بشری در افغانستان صحبت کرد.
آقای عبدالله پس از نشست دیروز در اعلامیهای گفت که جنگ جاری در افغانستان باعث بحران بشری بیسابقهای شده. به گفتۀ او، صدها هزار تن آواره و هزاران تن دیگر کشته یا زخمی شدهاند.
به گفتۀ عبدالله عبدالله، طالبان مرتکب جنایت شدهاند.
شدت جنگها و خشونتهای اخیر در افغانستان، باعث نگرانی در سازمان ملل نیز شده است.
سام مورت(Sam Mort)، مسوول ارتباطات صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در افغانستان، به رادیو آزادی گفت: "یونیسف در مورد افزایش خشونتها در افغانستان عمیقاً نگران است. از آغاز سال ۲۰۲۱ میلادی ۵۰۰ کودک کشته شدهاند، صدها طفل دیگر کودکیشان را از دست داده و به خاطر جنایاتی که شاهد آن بوده اند از نظر روانی آسیب دیدهاند. کودکان افغان به صلح نیاز دارند."
میشل باشله، کمشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز در مورد احتمال فاجعه بشری در صورت تشدید خشونتها در افغانستان، هشدار داده است.
میشل باشله روز گذشته در ژینو گفت، تلفات افراد ملکی در افغانستان همچنان رو به افزایش است و گزارشهایی از نقض حقوق بشر نیز وجود دارد که میتوان آنها را جنایات جنگی و جنایت برضد بشریت نامید.
به گفته خانم باشله، بر اساس ارقام آنها صرف از نهم جون تا اکنون حداقل در چهار شهر افغانستان یعنی لشکر گاه، کندهار ، هرات و کندز ۱۸۳ فرد ملکی کشته و ۱،۱۸۱ تن دیگر به شمول زنان و کودکان زخمی شدهاند.
آنتونیو ویتورینو، مسوول سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM)، دیروز در اعلامیهای گفت که افزایش شمار آوارگان ناشی از درگیریها در افغانستان "نگران کننده" است.
به گفتۀ آقای ویتورینو، شمار بیجا شدگان در افغانستان در سال ۲۰۲۱ میلادی به ۳۹۰ هزار تن رسیده است.