روشن نبودن موضع طالبان در باره کار، آموزش و فعالیتهای اجتماعی زنان در افغانستان، نگرانی جامعۀ جهانی به ویژه نگرانی کانگرس امریکا را برانگیخته است.
یکی از پرسشهای اساسی سناتوران امریکایی از وزیر خارجۀ این کشور در جلسه روز سهشنبه کمیته روابط خارجی سنا با حضور آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا در باره سرنوشت زنان افغانستان بود.
زمانی که جین شاهین، عضو سنای امریکا از آقای بلینکن پرسید تا روشن سازد که وزارت خارجه برای حفاظت از حقوق دختران و زنان افغانستان چه کاری میتواند، آقای بلینکن پاسخ داد که در این وزارت یک پست اجرایی برای حفاظت از حقوق دختران، زنان و اقلیتها ایجاد خواهد کرد: "رهنمایی من این است که یک هیئتی از مقامات را معرفی کنیم که مسئول تمام تلاشها باشد و در افغانستان از دختران، زنان و اقلیتها حمایت کند. به نظر من، برای حکومت امریکا مهم است که در وزارت خارجه یک مرجع ارتباطی داشته باشیم که این موضوع را به پیش ببرد و امو را یکجا با شما انجام دهد."
وزیر خارجه امریکا از فشارهای جهان بر طالبان برای حفاظت از حقوق زنان یاد کرد و در کنار آن از انجام هرگونه همکاری در این روند خبر داد.
پس از به قدرت رسیدن طالبان، هر روز برای حفاظت از حقوق زنان افغانستان به سطح جهانی صدا بلند میشود.
دیروز هم سرمنشی سازمان ملل متحد در کنار تأکید بر حقوق زنان افغانستان گفت که باید این اطمینان حاصل شود که دستآوردهای آنان از بین نمیرود.
همچنین آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل پس از نشست ژینو که به درخواست این سازمان برگزار شد، گفت که حفاظت از حقوق زنان افغانستان برای هر افغان مهم است.
مبارزۀ حفاظت از حقوق زنان از این اقدام امریکا برای حفاظت از حقوق زنان افغانستان ستایش میکند، اما انتقاد میکند که جامعۀ جهانی برای حفاظت از دست آوردهای بیست سال گذشته به ویژه حقوق زنان بر طالبان فشار وارد نکرده است.
ویدا ساغری، یکی از فعالان حقوق زنان به رادیو آزادی گفت که امریکا با خروج "غیرمسئولانهاش" از افغانستان حقوق زنان را با خطر مواجه کرده، اما تصمیم اخیرش در حفاظت از این حقوق کمک میکند: "فکر میکنم که این فیصله عالی است. این یک دریچه را باز میکند تا تمام جهان متوجه زنان افغانستان شود تا زنان افغانستان نمیرند و در تاریخ از محو نشوند."
از سوی دیگر، حلیمه پوپلزی، دیگر فعال حقوق زنان این فیصلۀ اخیر امریکا را نتیجۀ نگرانی زنان افغان میداند: "تنها نگرانی که جامعه جهانی باید به آن توجه کند این است که باید حقوق زنان محفوظ نگهداشته شود و به آنان بیتوجهی نشود. ما هم این انتظار را داریم که زنان در حکومت آنان سهم داشته باشد."
طالبان جدا از ابراز نظر در بارۀ این تصمیم امریکا، بر حفاظت از حقوق زنان در چهارچوب شریعت اسلامی تأکید میکند.
اما در پیوند به آغاز وظایف آنان و دیگر فعالیتهای اجتماعیشان وضاحت نمیدهد.
بخشی از توافقنامه دوحه با طالبان نیز حفاظت از حقوق زنان است. در کنار این در سطح جهان برای داشتن روابط با حکومت این گروه و مشروعیت نظام شان، موضوع حقوق زنان مطرح خواهد بود.