لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱۹ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۶:۳۱

فارن پالیسی: در سیستم قضائی طالبان خالیگاه‌های زیادی است


شماری از روزنامه های جهان
شماری از روزنامه های جهان
  • فارن پالیسی

نشریه فارن پالیسی در شماره اخیر خود نوشته است که طالبان به مردم تامین عدالت را وعده دادند، اما در سیستم قضائی آنها خالیگاه زیاد است.

به نوشته نشریه ۲۰ سال بعد از سرنگونی نظام قبلی طالبان و دوماه بعد از سقوط حکومت جمهوری در این کشور مردم افغانستان به یک سیستم عدلی و قضائی شفاف نیاز دارند.

در حکومت قبلی افغانستان هم ظاهرا قوانین شریعت نافذ بود، اما در آنوقت پروسه قضائی با مشکلات، مصارف و فساد آلوده بود. به نوشته فارن پالیسی در جریان همین ۲۰ سال هم در مناطق خارج شهر و حتی در بعضی شهرها مردم عام بخاطر فرار از فساد و پروسه‌های عدلی زمانگیر به محاکم طالبان رجوع میکردند، زیرا محاکم طالبان با سرعت عمل میکنند و فساد و مصارف در آن کم است.

اما مشکل این است که طالبان چه در آنوقت و چه حالا در بخش عدلی قضاوت کننده گان خوب نبودند. آنها از شریعت اسلامی پیروی می کنند، اما قوانین شرعی همیشه یکنوع تفسیر ندارد و هر عالم و دانشمند دینی به ضم خود از آن برداشت میکند و انفاذ این قوانین برهمه یکسان نیست.

نشریه می افزاید طالبان بار دیگر وزارت امر بالمعروف و نهی از منکر را ایجاد کردند، اما اصول این وزارت هم در تمام افغانستان یکسان عملی نمیشود.

نشریه سخنان بسیار اشخاصی را اقتباس آورده که در پیشروی محکمه های طالبان در ولایات مختلف جمع شدند. یک تعداد این افراد می گویند امیدوارند که محاکم طالبان قضایای آنها را با سرعت فیصله کند و آنها به این نظر اند که در شریعت فساد وجود ندارد و این محاکم مانند محکمه های حکومت سابق نیستند که فیصله های آن اکثرا تحت تاثیر افراد با نفوذ، رشوت و فساد قرار میگرفت.

اما نشریه می افزاید یک تعداد از همین افراد هم چنین فکر میکنند که فعلا در افغانستان نه قوانین عدلی وجود دارد و نه قانون اساسی تا سیستم قضائی به آنها متکی باشد.

در بخش از این مطلب می خوانیم که در حال حاضر طالبان با رکود اقتصادی، فاجعه بشری و اختلافات داخلی رو به رو هستند و فرصت ندارند که به نیازمندی اساسی مردم یعنی تامین عدالت توجه کنند.

  • دپلومات

نشریه دپلومات در شماره اخیر خود به مشکلات در انتقال مواد کمکی به افغانستان اشاره کرده، می نویسد بیش از ۱۰۰ متریک تُن مواد کمکی که باید به افغانستان برود در یک گدام در شهر سرحدی ترمیز ازبیکستان مانده است. در این مورد مقامات روسیه و ازبیکستان به رسانه ها معلومات داده اند.

به نوشته دپلومات کمیشنری عالی ملل متحد برای مهاجرین گفته است که این مواد کمکی انتظار اجازه ورود از سوی طالبان میباشد تا بداخل افغانستان انتقال داده شود. وظیفه این کار به عهده دفتر کمیشنری عالی ملل متحد در امور مهاجرین یو‌ان‌اچ‌سی‌آر در کابل میباشد.

نشریه از قول بابر بلوچ سخنگوی کمیشنری نوشته است که می گوید در این مواد خیمه، کمپل فرشهای پلاستیکی و دیگر وسایل شامل میباشد تا مردم بتوانند زمستان را سپری کنند. او گفته است از کابل می خواهد که هرچه زودتر فعالیت را در این بخش شروع کند تا راه برای انتقال این کمکها باز شود.

به نوشته دپلومات در ادارات طالبان افراد تنکوکرات کار نمی کنند که بتوانند پروسه تقسیم و توزیع این کمکها را پیش ببرند، از این رو موسسات خیریه از جمله کمیشنری عالی ملل متحد برای مهاجرین باید در این راستا کمک کنند.

XS
SM
MD
LG