غلام فاروق از ولسوالی کوت ولایت ننگرهار تا شهر جلال آباد برای پیدا کردن کار منزل زده است.
او میگوید که هرگاه در طول یک ماه، پنج روز کار روزمزد برایش فراهم شود این برایش یک خبرخوش است: "تا ساعت ده بجه نشسته میباشم،کرایه راه را که توانش را هم ندارم از جیب خود میپردازم در ماه پنج تا شش روز هم کار پیدا نمیشود زیاد تلاش میکنم بخاطریکه دیگر کار کرده نمیتوانم تنها همین راه را دارم."
این نگرانیها از بیکاری، فقر و حالت بد اقتصادی در حالی ابراز میشود که یکی از حمایت کنندگان بزرگ مالی افغانستان از متوقف ساختن کمکهای مستقیمش به این کشور خبر داده است.
پس از به قدرت رسیدن حکومت طالبان در افغانستان، بانک جهانی کمکهای مالیاش با افغانستان را متوقف کرد.
دیوید مالپس رئيس این بانک در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی گفت: "فکر نمیکنم که پس از هم پاشیدن کامل اقتصاد افغانستان در داخل آن کشور کار کنیم. یک مشکل دادن پول است با توجه به کاری که حکومت فعلی انجام میدهد به گونه واقعی امکان چرخش پول وجود ندارد."
هرچند آقای مالپس به ادامه کمکهای این نهاد به افغانان از طریق نهادهای خیریه صلیب سرخ بینالمللی و ملل متحد اطمینان میدهد اما با اقتصاد رو به سقوط افغانستان این هم یک خبر خیلی خوب نیست.
بانک جهانی حمایت مالی دهها پروژه را در افغانستان به عهده داشت که شامل پروژههای توسعهیی، بازسازی و کاریابی برای مردم میباشد.
در کنار این همه، بانک جهانی یکی از حمایت کنندگان بزرگ اقتصادی سیستم صحی افغانستان بود که نزدیک به ۸۰ درصد بودجه آنرا پرداخت میکرد.
دو روز پیش مسئولان و کارمندان صحی شفاخانه افغان – جاپان نامهای عنوانی رادیو آزادی نوشته و شکایت داشتند که نه تنها ۴ ماه حقوقشان را دریافت نکرده اند بلکه تاکید کرده بودند که خدمات صحی در داخل این شفاخانه به سطح پائین آن رسیده است.
حمایت کننده مالی این شفاخانه بانک جهانی بود که حالا کمکهایش را متوقف کرده است.
اما طالبان میگویند که این مشکل را برطرف خواهند کرد.
ذبیح الله مجاهد سخنگو و معین وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان میگوید تلاشها به هدف حل این مشکل ادامه دارد: "مشکل بانک جهانی زمانی حل میشود که کشورهای جهان بخصوص امریکا پالیسی خود را دربخش گرفتن پول تغییر بدهند، من فکر میکنم که این موضوع به پالیسی امریکا ارتباط دارد تلاشها جریان دارد که این مشکل هر چه زودتر حل شود."
افزون بر بانک جهانی، پیش از این صندوق وجهی بینالمللی پول هم که یکی دیگر از حمایت کنندگان بزرگ مالی افغانستان است، کمکهایش را با نشان دادن نگرانی از وضعیت امنیتی و حقوق زنان در افغانستان متوقف کرده است.
آگاهان امور اقتصادی متوقف شدن کمکهای مالی بانک جهانی را با افغانستان به معنای روبرو شدن افغانستان با سقوط اقتصادی میدانند.
به قول این آگاهان، بانک جهانی پروژههای توسعهیی در افغانستان را حمایت مالی میکرد که از یک طرف زمینه را برای پیشرفت مساعد میکرد و از سوی دیگر گراف بیکاری را کاهش داده بود اما متوقف شدن این کمک تهدیدها را دیگر هم بیشتر میسازد.