ایالات متحده امریکا چهار رهبر شاخه خراسان داعش را در افغانستان به دلیل رهبری و پشتیبانی مالی از این گروه، به عنوان تروریستان بینالمللی معرفی کرده و نام آنان را در فهرست سیاه افزوده است.
ثناالله غفاری، سلطان عزیز عزام و مولوی رجب برای نقش آنان در رهبری شاخه خراسان داعش به عنوان هراس افگنان جهانی معرفی شده اند و عصمتالله خلوزی نیز به دلیل حمایت مالی از این گروه از سوی وزارت خزانهداری امریکا مورد تحریمهای جهانی قرار گرفته است.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه امریکا روز گذشته به رسانهها گفت، ایالات متحده از هر ابزاری که در اختیار دارد، برای شکست هراس افگنی استفاده خواهد کرد: "ما متعهد هستیم که از تمام ابزارهای ضد هراس افگنی خود برای مبارزه با داعش استفاده کنیم و اطمینان حاصل کنیم که افغانستان بار دیگر به پناهگاه هراس افگنی بینالمللی تبدیل نمیشود. این نامها هراس افگنان را افشا و منزوی میکند و از بهرهبرداری از نظام مالی ایالات متحده جلوگیری میکند و در اجرای فعالیتهای مرتبط با قانون کمک میکند."
با این حال امرالله صالح معاون نخست ریاست جمهوری حکومت پیشین در حساب توییترش نوشته که بخش مبارزه با هراس افگنی وزارت خارجۀ امریکا در آن ثناءالله غفاری را امیرکل داعش در افغانستان معرفی کرده است. امرالله صالح نوشته که "او عضو شبکۀ حقانی است و از آن شبکه دستور میگرفت و پشتیبانی میشد. او از سالها در فهرست زیر پیگیرد بوده است. حرفهاش انجنیری است و خانوادهاش در پاکستان است." آقای صالح گفته است او اصلاً امیرکل داعش در افغانستان نیست.
از سوییهم وزارت خزانهداری امریکا میگوید عصمتالله خلوزی متهم است که از طریق شبکه انتقال غیرقانونی پول در ترکیه به نام حواله، به شعبه خراسان داعش پول ارسال کرده است.
به گفته این وزارت، خلوزی شبکههای قاچاق انسان را در افغانستان تامین مالی میکند و رفت و آمد شبهنظامیان خارجی را که به دنبال تشدید تنشها در افغانستان و منطقه هستند، تسهیل میکند.
اندریه گاکی، مدیر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری ایالات متحده گفته، این اقدام نشان میدهد که ایالات متحده در مبارزه با داعش جدی است و اجازه نمیدهد که اعضای آن از سیستم مالی بینالمللی به نفع فعالیتهای هراس افگنی در افغانستان و دیگر کشورها استفاده کنند.
اما طالبان این اقدام امریکا را گام موثر برای مبارزه با داعش نمیداند.
ذبیحالله مجاهد سخنگو و معین وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان به رادیو آزادی گفته این اقدام بیشتر تبلیغاتی است: "این یک اقدام نمایشی معلوم میشود، سلطان عزیز عزام که آنان از او نام بردند، سه سال پیش در ننگرهار کشته شده است. افراد دیگر نیز هویت مجهول دارند و ما نمیشناسیم. دیگر اینکه آنان داعش را بزرگنمایی میکنند، ما این را گام موثر نمیدانیم و نه هم آنان چنان مهره مهمی استند که به این تحریمها بیارزند."
طالبان داعش را برای حکومت خود و مردم افغانستان تهدید نمیدانند و میافزایند که این گروه را شکست داده اند.
اما هفته گذشه دیبرا لاینز نماینده ویژه سازمانملل متحد در افغانستان به شورای امنیت ملل متحد گفت که داعش در حال تقویت است و اکنون تقریباً در تمام ولایات افغانستان فعالیت دارد.
آگاهان نظامی نیز به این باور اند که فعالیتهای گروه داعش-شاخه خراسان اخیراً شدت گرفته است.
عبدالباری عارض آگاه نظامی به رادبو آزادی چنین میگوبد: "به نظر میرسد روند تقویت داعش روز به روز شتاب میگیرد و شواهدی وجود دارد که نشان میدهد داعش به تدریج در تمام ولایات افغانستان نفوذ کرده است."
پس از به قدرت رسیدن طالبان در ۱۵ اگست، داعش علاوه بر بمبگذاریهای کوچک که طالبان و غیرنظامیان را در ولایات و مناطق مختلف افغانستان هدف قرار داده است، پنج حمله مرگبار را در کابل، قندوز و قندهار انجام داده است.
در این حملات کم از کم ۴۵۰ تن کشته شدند و ۴۰۰ تن دیگر زخمی شدند.