در ادامۀ نگرانیها از گسترش میزان فقر و احتمال بحران بشری در افغانستان، ملل متحد خواستار چهار و نیم میلیارد دالر کمک بشر دوستانه به این کشور شده است.
این مقدار پول بخشی از ۴۱ میلیارد دالری است که ملل متحد خواسته با ۱۸۳ میلیون تن در کشورهایی که با منازعه و فقر رو به رو استند، کمک شود.
مارتین گریفیتس، معاون سرمنشی ملل متحد در امور بشری و هماهنگ کننده کمکهای اضطراری که در این باره با خبرنگاران روز پنجشنبه صحبت می کرد گفت: "کمک زندگی را نجات می دهد، اما این راه حل نیست. این را در بسیاری کشورها شاهد هستیم. افغانستان صرف یکی از مثال های اخیر است. امیدواریم که بتوانیم اکنون در اولین مرحلۀ اضطراری کمک را به مردم افغانستان فراهم کنیم."
بر اساس ارقام ملل متحد، ۲۴ میلیون نفر در افغانستان به کمک های بشردوستانۀ فوری نیاز دارند.
گریفیتس گفت که بنابر منازعات طولانی، بیثباتی سیاسی، اقتصادهای در حال شکست، بحران اقلیمی و همه گیری ویروس کرونا در جهان نیازمندی مردم در کشورهای مختلف به کمک های بشر دوستانه دیگر هم افزایش خواهد یافت.
او افزود: "برآورد می کنیم که تا سال ۲۰۲۲ میلادی ۲۷۴ میلیون نفر به کمک های بشردوستانه نیاز خواهند داشت. این نسبت به سال ۲۰۲۱، هفتده درصد بیشتر است. برای اینکه به این وضعیت یک چهرۀ متفاوت بدهیم هدف ما از طریق این برنامه کمک به ۱۸۳ میلیون انسان آسیب پذیر است."
ملل متحد در گزارشی به کشورهای کمک کننده گفته است که در صورت عدم اقدام دوامدار و فوری، سال ۲۰۲۲ می تواند یک سال فاجعه بار باشد.
در افغانستان نگرانی در مورد گسترش دامنۀ فقر و احتمال بحران بشری و فروپاشی اقتصادی از زمان رسیدن طالبان به قدرت بالا گرفته است.
حکومت به رهبری محمد اشرف غنی در ۱۵ آگست سرنگون شد و طالبان بر کابل تسلط یافتند. بعد از این تحول، بیش از نه و نیم میلیارد دالر پول افغانستان در بانک های امریکا منجمد شد و حکومت طالبان به آن دسترسی ندارد.
گریفیتس گفته است که ملل متحد تلاش میکند تا از طریق این سازمان و بانک جهانی شرایط برای انتقال پول نقد به افغانستان مساعد شود.
به گفتهٔ او، نبود پول نقد در افغانستان یک مانع عمده در زمینۀ ارایهٔ هرگونه خدمات است.
در همین حال، بانک مرکزی افغانستان گفته است که در ادامۀ کمک های بشر دوستانه به این کشور، شانزده میلیون دالر پول نقد روز چهارشنبه به کابل منتقل شد.
این بانک در خبرنامه ای دیروز گفت که دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) مسئول رسانیدن کمک های نقدی و بشردوستانه به نیازمندان در این کشور است.
بانک مرکزی در عین حال به مردم در افغانستان اطمینان داده که سیستم بانکی به زودی به حالت عادی برگردانده خواهد شد.