خبر ها
رهبر طالبان در مورد حقوق زنان افغانستان یک فرمان ۶ مادهای صادر کرد

ملا هبت الله آخوندزاده رهبر طالبان در فرمانی امروز بر رعایت برخی از حقوق زنان در چوکات شریعت اسلامی تاکید کرده است.
در مادۀ نخست این فرمان شش ماده ای آمده است که رضایت دختران هنگام نکاح ضرور است، در صورتی که به گفتۀ رهبر طالبان خطر فتنه و فساد در آن نباشد.
در مادۀ دوم فرمان گفته شده است که زن مال نیست، بل که انسان آزاد و اصیل است و «بد دادن دختران در بدل صلح» مجاز نیست.
در این فرمان در بارۀ نگرانی عمدۀ زنان و دختران افغان که حق آموزش و کار زنان است چیزی مشخص گفته نشده.
پس از افتادن کابل به دست طالبان در پانزدهم ماه آگست، شاگردان دختر بالاتر از صنف ششم در بسیاری از ولایات و اکثریت کارمندان زن اداره های دولتی از حق آموزش و کار محروم شدند.
محمد حسن آخند، رئیس الوزرای حکومت طالبان به تازگی در پیام صوتی گفت که تعلیم به زن و مرد مسلمان فرض است، اما شماری از زنان میگویند که طالبان در فراهم کردن زمینۀ کار و آموزش زنان و دختران اقدامات عملی نکرده اند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
سه نفر در حمله به مکتبی در فنلند زخمی شدند

سه نفر در حملهای به یک مکتب در جنوب فنلند در روز سهشنبه ۳۰ ثور زخمی شدند و پولیس اعلام کرد که یک دانشآموز مظنون به انجام این حمله بازداشت شده است.
پولیس در بیانیهای اعلام کرد: «بر اساس اطلاعات فعلی، جراحات با یک سلاح بُرنده وارد شده»، و افزود که این جراحات خطرناک نیستند.
ویدئویی که روزنامه محلی Aamulehti منتشر کرده است، چندین موتر پولیس را در نزدیکی ساختمان یک مکتب ابتدایی در منطقه پیرکّالا، در حدود ۱۸۰ کیلومتری شمال پایتخت، هلسینکی، نشان میدهد.
پولیس جرمنی ۵ تن از مهاجران افغان را حین دخول به این کشور بازداشت و رد مرز کرد

پولیس جرمنی یازده نفر به شمول یک طفل را حین داخل شدن از پولند به این کشور بازداشت کردند.
این گروه افراد به شمول مهاجران از افغانستان ، سومالیا واریتریا روز یکشنبه بازداشت شدند.
پنج تن از افراد بازداشت شده اتباع افغانستان اند که از جمله چهار نفر ویزه های روسیه داشتند ویک تن هیچ مدارکی با خود نداشت.
همه ای این پنج نفر به پولند رد مرز شدند.
از جمله ای بازداشت شدگان دو فرد بالغ ویک طفل از سومالیا بودند. افراد بالغ رد مرز وطفل به آسایشگاه اطفال ونوجوانان سپرده شد.
سه تن از اتباع اریتریا که میان ۲۲ تا ۲۵ سال عمر دارند وهیچ اسناد قانونی نداشتند آنها نیز به پولیند رد مرز شدند.
این افراد ضمن تقویت تدابیر امنیتی درسرحدات جرمنی برای جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی بازداشت شده اند.
عودت صدها خانواده از ایران و پاکستان به کشور

روز دوشنبه بیش از هشتصد خانواده از ایران و پاکستان به افغانستان برگشتند.
خبرگزاری دولتی باختر زیرکنترول طالبان گزارش میدهد که از جمله ۴۴۷خانواده از طریق اسلام قلعه هرات ، ۷۹ خانواده ازتورخم ننگرهار، ۱۰۰ خانواده از طریق سپین بولدک کندهار ، ۱۷۲ خانواده از طریق پل ابریشم نیمروز، ۹ خانواده از طریق بهرامچه هلمند ویک خانواده از طریق انگوره اده پکتیکا به کشور برگشتند.
خبر می افزاید که این خانواده ها ازسوی حکومت طالبان کمک دریافت کردند.
روند برگشت واخراج مهاجران افغان از کشورهای همجوار ، ایران وپاکستان دراین اواخر سرعت یافته است.
کمیشنری عالی ملل متحد برای پناهجویان می گوید در چهار ماه اول سال جاری میلادی بیش از ۴۷۲ هزار مهاجر افغان اکثریت به گونه اجباری ازایران به افغانستان برگشتهاند.
پاکستان از سال ۲۰۲۳ اخراج مهاجران افغان بدون مدرک را آغاز کرده است. بر اساس معلومات ملل متحد تا کنون، بیش از یک میلیون مهاجر به افغانستان برگشتهاند.
ملل متحد وموسسات غیردولتی همکار مراکزی برای استقبال این عودت کنندگان در عبورگاه های سرحدی در افغانستان تاسیس کرده اند.
رکوردشکنی دونده بریتانیایی: دویدن معادل ۹۰ ماراتن در ۳۵ روز در سراسر استرالیا

یک ورزشکار بریتانیایی میگوید رکورد جهانی جدیدی برای دویدن در سراسر استرالیا ثبت کرده، بهطوری که معادل ۹۰ ماراتن را در ۳۵ روز طی کرده است.
ویلیام گودج تلاش ۳۸۶۰ کیلومتری خود را در ۱۵ اپریل از ایالت استرالیای غربی آغاز کرد و پس از عبور از صحرا، زمینهای زراعتی و جنگل، روز دوشنبه در ساحل معروف بوندای در سیدنی به خط پایان رسید.
این دونده استقامتکار که اصالتاً اهل انگلستان است، به طور میانگین روزانه حدود دو و نیم ماراتن دوید و رکورد قبلی ۳۹ روزه که در سال ۲۰۲۳ ثبت شده بود را شکست.
او به روزنامه سیدنی مورنینگ هرالد گفت: «این مثل یک کابوس تکرارشونده بود که انگار تمام نمیشد.»
او در ادامه افزود: «نه روز اول واقعاً دشوار بودند. اما باید به بدنت و ذهنت بگویی که حتی اگر در حال تقلا هستی، باز هم باید ادامه بدهی و از آن عبور کنی.»
گودج که در سال ۲۰۲۳ نیز از سراسر ایالات متحده دویده بود، از دستاوردهای خود برای جمعآوری کمک مالی به خیریه استفاده میکند؛ اقدامی که پس از مرگ مادرش بر اثر سرطان در سال ۲۰۱۸ آغاز کرده است.
تهدید بریتانیا، کانادا و فرانسه به اسرائیل: با تحریمها روبهرو خواهی شد

رهبران سه کشور اروپایی از جمله بریتانیا، کانادا و فرانسه تهدید کردند که اگر اسرائیل حملهٔ نظامی مجدد خود به غزه را متوقف نکند و همچنان مانع از ورود گستردهٔ کمکهای بشردوستانه به این منطقه شود، تحریمها و فشارهایی را علیه این کشور در پیش خواهند گرفت.
رهبران این سه کشور در بیانیهٔ مشترکی که روز دوشنبه، ۲۹ ثور منتشر شد، تأکید کردهاند که اقدام اسرائیل در محروم کردن غیرنظامیان از کمکهای ضروری "غیرقابل قبول است."
سران این سه کشور غربی افزودهاند که آنان همواره از حق اسرائیل برای دفاع از خود در برابر تروریزم حمایت کرده اند، اما این تشدید (وضعیت) کاملا نامتناسب است.
اسرائیل از ما حوت پارسال به این سو مانع ورود غذا، دوا و مواد سوخت به نوار غزه شده و ملل متحد و نهادهای امدادی نسبت به وقوع قحطی قریبالوقوع در این منطقه هشدار دادهاند.
با این حال در روزهای اخیر و به دنبال آغاز عملیات جدید اردوی اسرائیل در نوار غزه، اسرائیل اعلام کرد که اجازۀ ورود مقدار محدودی غذا به نوار غزه را میدهد.
رهبران بریتانیا، فرانسه و کانادا در بیانیهٔ مشترک خود گفتهاند که تصمیم اسرائیل برای مجوز ورود مقدار محدود غذا "کاملاً ناکافی است."
رهبران این سه کشور همچنین بر مخالفت خود با گسترش شهرکسازیها در کرانۀ باختری تاکید کرده و ضمن پشتیبانی از تلاشهای میانجیگرانۀ ایالات متحده، قطر و مصر برای برقراری آتشبس فوری در غزه، گفتند که متعهد به راه حل دو کشوری و تشکیل کشور مستقل فلسطین هستند.
توافق تازهٔ بریتانیا و اتحادیهٔ اروپا برای کاهش محدودیتهای تجاری و همکاری دفاعی

بریتانیا و اتحادیه اروپا توافق جدیدی برای کاهش محدودیتهای تجاری و گمرکی و همکاری امنیتی امضا کردند.
این توافق که روز دوشنبه ۲۹ ثور به امضا رسید، توافقی "تاریخی" خوانده شده که مسیر روابط نزدیکتر در زمینهٔ دفاعی و تجاری را ترسیم میکند و آغازگر فصل تازهای پس از خروج پرتنش بریتانیا از این اتحادیه در پنج سال پیش است.
کییر استارمر، صدر اعظم بریتانیا، گفت که این توافق آغازگر عصری نوین در روابط آنان است و آنان به یک شراکت راهبردی تازه و متناسب با زمانه دست مییابند.
توافق دفاعی میان دو طرف به معنای برگزاری گفتوگوهای منظم امنیتی، احتمال پیوستن بریتانیا به مأموریتهای نظامی اتحادیه اروپا و همچنین بهرهبرداری کامل لندن از صندوق دفاعی ۱۵۰ میلیارد یورویی (۱۶۷ میلیارد دلاری) است که این بلوک در حال ایجاد آن است.
وضعیت بشری افغانستان امروز در چهارمین مجمع بشردوستانۀ اروپا مورد بحث قرار خواهد گرفت

در این نشست دو روزه که روز دوشنبه آغاز شد، سیاستگذاران، سازمانهای حقوق بشری و کارشناسان بینالمللی شرکت کرده اند.
ویرونیکا باسکوویک پوهر، نمایندۀ اتحادیۀ اروپا برای افغانستان در صفحۀ ایکس خود نوشت که در این مجمع به ریشههای بحران افغانستان خواهد پرداخت و راه حلهای ملی و منطقهای را بررسی خواهد کرد.
چهارمین مجمع بشردوستانۀ اروپا به میزبانی کمیسیون اروپا و پولند برگزار شده است.
پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان در ماه آگست ۲۰۲۱وضعیت بشری در این کشور بحرانی شده، فقر و بیکاری افزایش یافته و نیازمندی مردم به کمکهای بشردوستانه بیشتر شده است.
بر اساس آمار ملل متحد، در حال حاضر نزدیک به ۲۳ میلیون جمعیت افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
وزارت مالیۀ طالبان میگوید که بانک جهانی پرداخت قرضهایش را در افغانستان به زودی آغاز خواهد کرد

این وزارت روز دوشنبه با نشر اعلامیهای گفته که بانک جهانی حدود ۵۰ میلیون دالر به شرکتهای لوجستکی و ساختمانی در افغانستان بدهکار است و قرار است این بدهیها در چهار مرحله پرداخت شود.
به گفتۀ وزارت مالیۀ حکومت طالبانُ بانک جهانی در مرحلۀ نخست پرداخت بیش از ۱۰ میلیون دالر قرضۀ شرکتهای خصوصی را روز دوشنبه، ۲۹ ثور آغاز کرده و قرار است بیش از ۳۹ میلیون دالر قرضۀ این بانک در سه مرحلۀ دیگر از طریق این وزارت پرداخت شود.
پیش از این شرکتهای خصوصی بارها از عدم پرداخت پولهایشان از سوی بانک جهانی شکایت کرده بودند.
به گفتۀ این شرکتها، آنها پروژههای مربوط به بانک جهانی را در زمان نظام جمهوری مخلوع اجرا کرده اند، اما بخشی از پولهایشان تا هنوز پرداخت نشده است.
وزیر دفاع امریکا: بخشی از یافتهها در بارۀ خروج نیروهای امریکایی از افغانستان به زودی نشر خواهد شد

پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحدۀ امریکا روز دوشنبه، ۲۹ ثور در گفتوگو با تلویزیون "فاکس نیوز" گفت که بخشی از یافتههای گروه ویژۀ تحقیق در بارۀ خروج "فاجعهبار" از افغانستان در روزهای آینده نشر خواهد شد.
او گفت که این یافتهها ممکن امروز (سهشنبه) و یا چهارشنبه نشر شوند.
به گفتۀ وزیر دفاع امریکا، تحقیق در بارۀ خروج از افغانستان زمانگیر خواهد بود، اما آنان متعهد به انجام تحقیق کامل هستند و تمام افراد مسئول پاسخگو قرار داده خواهند شد.
خروج غیرمنتظرۀ نیروهای امریکایی از افغانستان همواره مورد انتقادهای زیادی از جمله انتقاد دونالد ترمپ، رئیس جمهور کنونی امریکا قرار گرفته است.
دونالد ترمپ هفتۀ گذشته در سفرش به شرق میانه در سخنرانی خود خطاب به نیروهای امریکایی در پایگاه هوایی العدید در قطر، بار دیگر گفت که اگر رئیس جمهور بود، پایگاه هوایی بگرام را که به گفتۀ او، نزدیک به چین است، رها نمیکرد.
او بار دیگر ادعا کرد که این پایگاه هوایی در حال حاضر تحت اشغال چین است.
دونالد ترمپ که در دور نخست ریاست جمهوری خود توافق صلح دوحه بین امریکا و طالبان را امضا کرد، پیش از این نیز از خروج ناگهانی نیروهای امریکایی از افغانستان در دوران ریاست جمهوری بایدن انتقاد کرده و آن را برای امریکا شرمآور خوانده بود.
نیکوشور دان، نامزد طرفدار اتحادیهٔ اروپا، در انتخابات ریاستجمهوری رومانیا پیروز شد

نیکوشور دان، نامزد طرفدار اتحادیهٔ اروپا، روز یکشنبه ۲۸ ثور در دور دوم انتخابات ریاستجمهوری رومانیا که ناظران آن را از نزدیک دنبال میکردند، در برابر یک ملیگرای راستگرای تندرو پیروز شد.
این پیروزی یک چرخش بزرگ را در انتخاباتی پرتنش رقم زد که بسیاری آن را یک انتخاب ژئوپلیتیکی برای این کشور سابق بلاک شرق، بین شرق یا غرب، میدانستند.
در این رقابت، جورج سیمیون، رهبر ۳۸ ساله حزب راست افراطی ائتلاف برای اتحاد رومانیاییها، در مقابل دان، شاروال بخارست، قرار گرفت.
بر اساس آمارهای رسمی، با شمارش آرای بیش از ۹۹ درصد حوزههای رایگیری، دان با ۵۳.۹ درصد آرا پیش افتاده است در حالی که رقیب او با ۴۶.۱ درصد دوم است. در رایگیری دور اول که روز چهارم ۱۵ ثور برگزار شد، سیمیون تقریبا دو برابر دان رای آورد و بسیاری از نظرسنجیهای محلی پیشبینی کردند که او برنده انتخابات ریاستجمهوری خواهد بود.
اما با توجه به رویکرد منفی سیمیون به اتحادیهٔ اروپا که رومانیا در سال ۲۰۰۷ به آن ملحق شد، دان تقریباً ۹۰۰ هزار رای بیشتر به دست آورد تا با قاطعیت حریف خود را در دور نهایی شکست دهد.