لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۲۲ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۷:۲۱

انتقاد کاربران شبکه‌های اجتماعی از رفتار تند طالبان؛ مجاهد: انتقادهای سالم قابل تحمل است


آرشیف- عکس جنبه تزئینی دارد
آرشیف- عکس جنبه تزئینی دارد

با برگشت دوبارۀ طالبان، بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی می‌گویند که پنهان شده اند و برخی حتی حساب‌های کاربری خود را بسته کرده اند.

آنان ادعا می‌کنند که رفتار تند طالبان با مخالفان و منتقدان‌شان آنها را واداشته تا خود را پنهان کنند.

در همین حال خانوادۀ انجنیر نوید جوان کشته شده در هلمند ادعا می‌کند که او پس از آن کشته شد که در صفحۀ فیسبوکش در مورد طالبان یک متن انتقادی نوشته بود. اما طالبان علت کشته شدن نوید را خصومت‌های شخصی می‌گویند.

محمد شریف شرافت باشنده هلمند و برادر انجنیر نوید می‌گوید که او این پست را در ۲۱ نومبر سال جاری میلادی گذاشته بود:‌ "انجنیر نوید در صفحۀ فیسبوکش یک عکس را پست کرده بود که یک طالب در پیش دروازه خانه است و با آن نوشته بود که معلمان شما از این معاش می‌خواهید؟ در ۲۵ نوامبر تعدادی از افراد با موتر پیش دکانش میایند و از وی تلفونش را می‌خواهند که انجنیر نوید تلفونش را نمی‌دهد. آنها نوید را لت‌وکوب کرده و با موتر به حوزه اول شهر لشکرگاه می‌برند. برادر دیگرم دنبالش به حوزه می‌رود وقتی پیش حوزه می‌رسد از طالبان می‌پرسد که چرا وی را اینجا آورده اند؟ طالبان به وی می‌گویند که وی علیه ما تبلیغات می‌کند."

شرافت می‌گوید چند بار پدر، برادران و اقارب‌شان برای گفت‌وگو نزد طالبان رفتند اما طالبان با بهانه‌های مختلف برادرش را آزاد نکردند.

به گفتۀ او پس از آن بزرگانی زیادی را برای عذر خواهی نزد طالبان فرستادند اما به تاریخ ۲۷ همان ماه وقتی آنها برای دیدار نزد طالبان به حوزه می‌روند برای‌شان زنگ می‌آید که به جای حوزه به شفاخانه بیایند.

شرافت می‌گوید، وقتی به شفاخانه رسیده جسد برادرش را با لباس‌های پاره شده، صورت زخمی، سر شکسته و بدن پر از آثار زخم دیده است.

لوگوهای شماری از شبکه های اجتماعی
لوگوهای شماری از شبکه های اجتماعی

در همین حال شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی ادعا می‌کنند که لت‌وکوب و برخی هم تهدید شده اند. یک تن از کاربران فیسبوک که نمی‌خواهد در گزارش نامش گرفته شود به رادیو آزادی می‌گوید: "من صفحه فیسبوکم را بسته‌ام زیرا از فیسبوک‌های جعلی برایم پیام می‌آمد، اخطار می‌دادند که شما در بیست سال جمهوریت فساد کرده اید و حرف‌های نادرست دیگری. و من صفحه فیسبوکم را بستم اما گاه گاهی آنرا چک می‌کنم ولی نمی‌توانم در مورد طالبان چیزی بنویسم."

محمد عمران، یکی دیگر از کاربران فیسبوک ادعا می‌کند که طالبان قبل از به قدرت رسیدن و حالا هم که به قدرت رسیده اند گاهی اوقات با افرادی که در شبکه‌های اجتماعی از عملکرد آنها انتقاد می‌کنند، برخورد تندی انجام می‌دهند.

به گفته او، به همین دلیل شمار ی از شهروندان جرأت نمی‌کنند که انتقاد کنند و مجبور می‌شوند که سخنان‌شان را سانسور کنند:‌ "طالبان به آزادی بیان باور ندارند، در گذشته نیز مردم را بخاطر مخالفت فکری که با طالبان داشتند کشته اند و حال نیز همین کار را می‌کنند. در تمام ولایات کسانی را که در گذشته عملکرد طالبان را نقد می‌کردند شناسایی کرده اند. تعدادی را شکنجه کرده و اقرار‌ شان را گرفته اند که در آینده چنین کاری را نمی‌کنند. حالا تنها کسانی عملکرد طالبان را نقد می‌کنند که بیرون از کشور زندگی می‌کنند."

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان
ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان

اما ذبیح‌الله مجاهد، سخنگو و معین وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان می‌گوید که آنان تحمل دارند و هر کس می‌تواند از حکومت آنان انتقاد سالم کند:‌ "هر کس که برای بهبود حکومت انتقاد سالم می‌کند ما تحملش را داریم و این کار را مردم در شبکه‌های اجتماعی انجام می‌دهند. اما امیدوارم توهین آمیز نباشد."

آقای مجاهد می‌گوید که موضوع کشته شدن انجنیر نوید شخصی است و در این قضیه چهار تن بازداشت شده و تحقیق از آنها جریان دارد.

اعضای خانواده انجنیر نوید می‌گویند که آنها با هیچ کسی دشمنی شخصی ندارند.

اقبال خیبر، مسئول حرکت مردمی صلح در افغانستان گفت که طالبان باید به مردم اجازه دهند که با اطمینان در شبکه‌های اجتماعی و سایر رسانه‌ها صحبت کنند و اجازه ندهند که قضیه به آزار و اذیت و کشتار تبدیل شود.
او معتقد است که هیچکس عاری از نقد نیست و این نقد است که مردم و دولت‌ها را در مسیر درست قرار می‌دهد:‌ "حرف زدن لازم است. اگر صحبت نکنیم، ماجرا به جنگ بر می‌گردد. صحبت کردن ذهن را آرام و مشکلات را حل می‌کند و هیچ کس مجبور نمی‌شود که گام دوم را بردارد. امیدواریم نظام حاکم اجازه دهد مردم صحبت کنند. این به نفع آنها است. تا راه را به آنها نشان دهیم، اما اگر برعکس با آنها برخورد شود، تقصیر متوجه دولت خواهد شد."

قابل یاد آوری است که طالبان برای بار اول زمانی در افغانستان حاکم شدند که رسانه‌ها، آزادی بیان و آدرس‌هایی که از طریق آن می‌توان معلومات را شریک ساخت وجود نداشت اما حالا که دوباره قدرت را بدست گرفته اند، وضعیت نسبت به گذشته متفاوت تر است و به باور تحلیلگران، کنترل و سانسور دردسر بزرگی برای آنها خواهد بود.

XS
SM
MD
LG