در حالی که زمان معافیت ممنوعیت سفر مقامهای طالبان از سوی سازمان ملل به پایان میرسد، شماری از زنان افغان و دانشآموزان دختر از سازمان ملل متحد میخواهند که این معافیت را لغو کنند.
معافیت ممنوعیت بر سفار شماری از مقامهای حکومت طالبان از سوی سازمان ملل متحد امروز جمعه ۱۹ اگست به پایان میرسد و قرار است فردا شنبه ۲۰ اگست شورای امنیت در این مورد بحث کند که آیا این مدت را تمدید کند و یا لغو کند.
شماری از فعالان حقوق زن از سازمان ملل متحد میخواهند که معافیت ممنوعیت بر سفر طالبان را لغو کند.
صایمه خوگیانی عضو پیشین ولسی جرگهٔ حکومت جمهوری مخلوع و فعال حقوق زن میگوید، طالبان بر تعهدات شان عمل نکردهاند، و طی یک سال حاکمیت شان، محدودیتهای زیادی را بر زنان و دختران افغان وضع کردهاند.
« اگر طالبان در مورد زنان و حقوق آنان دوباره تجدید نظر میکنند و حقوق آنها را تامین کنند پس سازمان ملل متحد می تواند با آنها تامل کند، در غیر آن طوری که طالبان بر زنان محدودیت وضع کردهاند و آنها را از حقوق اساسی شان محروم کردهاند، پس سازمان ملل متحد و جامعهٔ جهانی نیز محدودیت های شان را در برابر آنها تمدید کنند.»
از سویی هم، راضیه بارکزی عضو زنان معترض و فعال حقوق زن میگوید، اگر سازمان ملل متحد این معافیت را تمدید کند، جفای بزرگ در حق مردم افغانستان است.
« این که معافیت سفر آنها تمدید شود این جفای بزرگ در حق مردم أفغانستان است، برعلاوهٔ محدودیت بر سفر طالبان، جامعهٔ جهانی نیز محدودیتهای دیگر ی را بر گروه هراس افگن طالبان وضع کند.»
فعالین زن میخواهند بر علاوه معافیت ممنوعیت سفر طالبان٬ تعزیرات بیشتری نیز بر گروه طالبان وضع شود
پیش از این سازمان ملل متحد به ۱۵ مقام حکومت طالبان برای اشتراک در گفتگوها٬ اجازهٔ سفر به خارج از افغانستان داده بود، اما به تاریخ ۲۰ جون این سازمان گفت، معافیت ممنوعیت بر سفر دو مقام طالبان سید احمد شهیدخیل معاون وزارت معارف و عبدالباقی حقانی وزیر تحصیلات عالی لغوه شده و اما از ۱۳ مقام دیگر برای دو ما تمدید شده است.
اما حکومت طالبان پایان این معافیت را راه حل مشکلات نمیدانند.
سهیل شاهین نمایندهٔ طالبان برای سازمان ملل متحد که تا حال از سوی این سازمان پذیرفته نشده است، در یک پیام نوشتاری به رادیو آزادی گفت ، « این سفرها برای حل مسایل از طریق گفتگوها و تفاهم انجام میشوند، و مسیر دیپلوماسی نباید مسدود شود، این به ضرر همه است، مسایل با فشار حل نمیشوند، اما با گفتگو و تفاهم امکان بیشتر برای حل آن وجود دارد.»
اما شماری از دانشآموزان بالاتر از صنف ششم مکتبها که صنف ۱۱ و ۱۲ هستند و به دلیل مشکلات امنیتی نمیخواهند نام و صدای شان در گزارش ذکر شود، در صحبت با رادیو آزادی از سازمان ملل متحد میخواهند که پیش از تصمیم معافیت، سرنوشت مکاتب شان را از سوی آنها روشن و یقینی بسازند.
به خاطر اجازه ندادن طالبان به دختران بالاتر از صنف ششم به آموزش جامعهٔ جهانی میخواهد بر آنها فشاور وارد کند و از همین رو برخی از نهادهای حقوق بشری از شورای امنیت خواستهاند تا معافیت ممنوعیت سفر طالبان را تمدید نکند.