لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۴۹

طالبان دو تبعه چین را به اتهام قاچاق سنگ‌های قیمتی افغانستان بازداشت کردند


تصویر آرشیف: یکی از معادن سنگ های قیمتی افغانستان
تصویر آرشیف: یکی از معادن سنگ های قیمتی افغانستان

ریاست استخبارات طالبان ادعا کرده که حدود هزار تُن سنگ های قیمتی حاوی لیتیوم را از نزد قاچاقچیان کشف وضبط نموده و شماری را به شمول دو تبعه چین بازداشت کردند.

داکتر بشیر رئیس امور عملیاتی ریاست استخبارات طالبان به روز شنبه در نشست خبری در ننگرهار گفت که ۲۵۰ تن این سنگ های قیمتی در ننگرهار و باقی در کنر کشف و ضبط شده است:

"ما اطلاع یافتیم که برنامه ای قاچاق این سنگ های قیمتی وجود دارد که قرارداد نشده و مخفیانه استخراج می شود. بنابرین برای دستگیری عاملان اصلی، به آنها فرصت دادیم که به شهر جلال آباد برسند. پنج تن دستگیر شدند، دو قاچاقچی خارجی که چینی هستند و سه افغان که همکار آنها بودند و بیشتر خریداری را آنها انجام می دادند."

سفارت چین در کابل تا هنوز در مورد دستگیری دو شهروند خود به اتهام قاچاق چیزی نگفته است.

چین یکی از کشورهای منطقه است که مایل به سرمایه گذاری در منابع معدنی افغانستان است و حکومت طالبان نیز برخی پروژه ها را با این کشور قرار داد کرده است.

سنگ های قیمتی معادن افغانستان از سال ها به این طرف توسط افراد و شبکه ها به بیرون از این کشور قاچاق میشود
سنگ های قیمتی معادن افغانستان از سال ها به این طرف توسط افراد و شبکه ها به بیرون از این کشور قاچاق میشود

محمد رسول عقاب، رییس ادارۀ تنظیم عواید وزارت معادن طالبان، در صحبت با رسانه ها در ننگرهار گفته که در نظام جمهوری گذشته، سنگ های قیمتی از قرار کیلوی پنج افغانی به پاکستان و سایر کشورها، قاچاق می شد.

۲۵۰ تن این سنگ های قیمتی در ننگرهار و باقی در کنر کشف و ضبط شده است

به گفتۀ آقای عقاب، زمانیکه ثابت شد که این سنگ ها حاوی ۳۰ درصد لیتیوم است، حکومت طالبان استخراج این معادن، از جمله بیروج و سایر سنگهای قیمتی را متوقف ساخت.

از لیتیوم برای ساختن بطری های تیلیفون های موبایل، لپ تاپ ها، موترهای های برقی و هایبرید و سایر وسایل الکترونیک، استفاده می شود.

بر اساس گزارش ها، لیتیوم افغانستان و بسیاری از مواد معدنی دیگر آن، بیشتر به پاکستان قاچاق می شود، و بعد از تصفیه به نام پاکستان به سایر کشورها صادر می شود.

با آنکه طالبان ادعا می کنند که از قاچاق سنگ ها و مواد معدنی گرانبها از افغانستان جلوگیری می کنند، اما حکومت آنها متهم است که از قاچاق سنگ های قیمتی، ذغال سنگ و سایر مواد معدنی به کشورها٬ به ویژه پاکستان٬ به درستی جلوگیری نمی کند.

با تسلط مجدد طالبان در اگست سال ۲۰۲۱ میلادی بر افغانستان، فلم های زیادی در رسانه ها منتشر و ادعا شده که لاری های مملو از مواد معدنی و ذغال سنگ افغانستان به پاکستان قاچاق می شود.

آرش همایون

XS
SM
MD
LG