لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۲۹

ریچارد بنیت محدود شدن آموزش به مدرسه ها را برای افغانستان، منطقه و جهان خطرناک خواند


یک مدرسه دینی در کابل - عکس از آرشیف
یک مدرسه دینی در کابل - عکس از آرشیف

ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان از اقدامات طالبان در محدود کردن آموزش به مدرسه‌ها یا تمرکز بر تعلیم دینی نگران است.

او در نشست عمومی روز سه‌شنبۀ سازمان ملل متحد گفت که طالبان می‌تواند از طریق این پالیسی تهداب افکار افراطی را بگذارند:
"این نه تنها اطفال افغان را به گونه وسیع با خطر بی‌بهره شدن از علم و مهارت‌ها مواجه می‌کند، بلکه می‌تواند یکجا با بیکاری و ناداری، به خوبی زمینۀ ایدیولوژی افراطی را برابر کند و در کنار تروریزم داخلی، بی‌ثباتی منطقه‌ای و جهانی را افزایش دهد."

شماری از دخترانی که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان و در پی وضع محدودیت بالای آموزش‌شان از علوم عصری بی‌بهره شدند و تنها به مدارس دینی محدود شدند، می‌گویند، برای پیشرفت یک جامعه آموزش علوم عصری یک نیاز جدی است.

نیایش، یکی از آنان است که سال پیش صنف ششم را به پایان رساند، اما به دلیل محدودیت‌های حکومت طالبان نتوانست آموزش خود را ادامه دهد.

او می‌گوید، مضامین ساینسی مورد علاقه‌اش بود، اما اکنون از آنان دور مانده است:
"متاسفانه مکاتب به روی دختران صنف هفت الی دوازده بسته می‌باشد، مه می‌روم به مدرسه، در مدرسه قرآن کریم، تفسیر، عربی و همچنان کتاب‌های دینی می‌خوانیم، مه علاقه دارم که در پهلویش مضامین مکتب و مضامین‌ دیگر را هم بخوانیم مثل ریاضی، کیمیا."

ناجیه معصومی، یکی دیگر از دختران محروم از آموزش در صحبت با رادیو آزادی از اهمیت علوم عصری در کنار علوم دینی گفت:
"در حال حاضر در کنار آموزش دینی، آموزش عصری هم برای مرد و زن بسیار ضروری است، به نظر من در افغانستان برای زنان آموزش عصری به خصوص در بخش طب بسیار ضروری می‌باشد".

دختران حین آموزش در یک مدرسه دینی در ولایت دایکندی
دختران حین آموزش در یک مدرسه دینی در ولایت دایکندی

ریچارد بنیت هم بر آغاز دوبارۀ آموزش بالاتر از صنف ششم و تحصیلات عالی دختران تأکید کرده و افزوده است که شاید این رفتار حکومت طالبان به معنی "آزار و اذیت" جنسیتی باشد.

بهاره، یک دختر محروم از آموزش می‌گوید، بیشتر از دو سال می‌شود که از آموزش دور مانده است.

او منتظر این است که چه وقت یکبار دیگر به مکتب برود:
"وقتی که مکتب‌ها بسته شدند به ما گفتند که یک تصمیم موقتی است باید منتظر امر ثانی باشیم، ولی خوب بیشتر از دو سال شد که تصمیمی بخاطر باز کردن مکتب‌ها گرفته نشده و این بسیار یک مدت طولانی است، قرار بود در این مدت بسیار چیزها را یاد بگیریم، بسیار چیزها را تجربه کنیم، گام‌های بگذاریم بسوی آرزوهای ما بسوی پیشرفت و ترقی اما برعکس عقب ماندیم."

طالبان پس از حاکمیت دوباره در افغانستان دختران را از رفتن به مکتب بالاتر از صنف ششم منع کرده و همچنان در ماه دسامبر سال گذشته آنان را از رفتن به پوهنتون‌ها هم منع کردند.

محدودیت حکومت طالبان بر فراگیری علوم عصری دختران سبب شده که آموزش آنان محدود به مدرسه‌های دینی شود.

یک مدرسه دینی در ولایت هرات - عکس از آرشیف
یک مدرسه دینی در ولایت هرات - عکس از آرشیف

در اوایل سال روان سرپرست وزارت معارف حکومت طالبان گفته بود، در هر ولسوالی ده مدرسه دینی می‌سازند‌.

معین کرامت زاده، معین آموزش‌های اسلامی این وزارت هفتۀ گذشته گفته بود اکنون تعداد مراکز آموزش دینی به حدود ۱۹ هزار رسیده است.

هرچند ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به پرسش‌های ما در بارۀ اظهارات ریچارد بنیت پاسخ نداد، اما پیش از این گفته بود که در مدارس آموزش‌های نظامی داده نمی‌شود و تنها مضامین اسلامی تدریس می‌شود.

XS
SM
MD
LG