لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۱۱

آغاز آزمون سالانۀ مکتب‌ها در مناطق سردسیر؛ لیمه: بسته ماندن مکاتب دختران ناراحتم می‌کند


آرشیف - دانش آموزان یکی از مکاتب
آرشیف - دانش آموزان یکی از مکاتب

"وقتی می‌بینیم پسران برای امتحان به مکتب میروند و ما نمی‌توانیم برویم، خیلی ناراحت می‌شویم."

لیمه یکی از دختران محروم از آموزش که برادرش روز چهارشنبه با کتاب و کتابچه برای امتحان سالانه به مکتب رفت، اما او تنها تا دم دروازۀ حویلی برادرش را همراهی کرد و ناامید به اتاقی برگشت که تقریباً تمام روز و شب‌اش را در آنجا سپری می‌کند.

وزرات معارف حکومت طالبان در صفحۀ اکس (توییتر سابق) خود اعلام کرده که امتحانات سالانۀ دورۀ لیسه و متوسطه سال تعلیمی ۱۴۰۲ در ولایات سردسیر کشور از اول ماه قوس آغاز شده و تا پانزدهم همین ماه ادامه می‌یابد.

امان‌الله، برادر لیمه می‌گوید که قبل از بازگشت دوبارۀ طالبان، او با خواهرش با هم درس می‌خواندند و برای امتحانات آمادگی می‌گرفتند و با هم به مکتب می‌رفتند.

او به رادیو آزادی گفت:
"امروز امتحانات سالانۀ ما شروع شده است، وقتی برای امتحان از خانه خارج می‌شدم خواهرم به من گفت که‌ ای کاش می‌توانستم با تو بروم و در امتحان شرکت کنم. امیدوارم حکومت طالبان در سال تحصیلی جدید مکاتب خواهران ما را باز کند."

لیمه که در صنف نهم درس می‌خواند و پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان از آموزش محروم شده، می‌گوید که تا کنون هر شب امیدوار است که فردا خبر گشایش مکاتب دخترانه توسط حکومت طالبان را بشنود و آرزوهایش به حقیقت بپیوندند.

او به رادیو آزادی گفت که اگر دروازه‌های مکاتب بروی‌شان بسته نمی‌شد، او امسال در امتحان صنف یازدهم شرکت می‌کرد:
"حکومت طالبان باید مکاتب را باز کند زیرا وقت ما تلف شده است و در دین مقدس اسلام اتلاف وقت نادرست است. حکومت هر شرطی به ما می‌دهد، چه حجاب باشد، چه چادری، چه چیز دیگری، ما حاضریم قبول کنیم، اما بگذارند مکاتب باز شوند."

یک مکتب خصوصی برای دختران باز مانده از آموزش در کابل - عکس از آرشیف
یک مکتب خصوصی برای دختران باز مانده از آموزش در کابل - عکس از آرشیف

این تنها خواست لیمه نیست، بسیاری از دختران افغان چنین خواستی را بارها مطرح کردند و همیشه صدای خود را در این زمینه بلند کرده اند.

هادیه، باشندۀ ولایت بلخ و دانش‌آموز صنف نهم می‌گوید:
"هنوز از سرنوشت ما معلوم نیست، ما از حقوق خود بهرمند نیستیم. برای هیچ دختری در افغانستان حق درس خواندن را نداند."

از ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در مورد اینکه مکتب دخترانه بالای صنف ششم چه زمانی باز می‌شود، پرسیدیم اما او تا زمان انتشار این گزارش پاسخی نداد.

اما در تازه‌ترین مورد نزدیک به دو ماه قبل سراج‌الدین حقانی، سرپرست وزارت داخلۀ حکومت طالبان در دیدار با هئیت سازمان همکاری‌ اسلامی گفته بود که جهان و مردم باید تا فراهم شدن شرایط آموزشی برای دختران صبور باشند.

طالبان با حاکمیت دوباره‌شان در افغانستان در ۱۵ آگست ۲۰۲۱ مکتب‌ها را به روی دختران بالاتر از صنف ششم بستند و پس از آن هم در اواخر دسامبر ۲۰۲۲ هم آنان را از تحصیل در پوهنتون‌ها و دیگر نهادهای تحصیلی نیمه عالی و حتا کورس‌های آموزش منع کردند.

با وجود واکنش‌های گستردۀ داخلی و خارجی، مقام‌های طالبان تصمیم خود را در این باره تغییر نداده اند.

XS
SM
MD
LG