دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانۀ سازمان ملل متحد (اوچا) میگوید، افغانستان مهد عملیات بشردوستانۀ ماین روبی است.
این سازمان در حساب اکس (توییتر سابق) خود نوشته که عملیات بشردوستانۀ ماینروبی در سال ۱۹۸۸ در افغانستان تاسیس شده و تا کنون شرکای اوچا بیش از ۱۳ میلیون قطعه بقایای مواد منفجرۀ جنگ، حدود ۷۶۴ هزار ماین ضد پرسونل و ۳۳ هزار و ۴۶۰ ماین ضد وسایط را پاکسازی کرده اند.
اوچا میافزاید که با این وجود افغانستان هنوز هم یکی از آلودهترین کشورها با ماین در جهان است.
بر اساس معلومات ارائه شدۀ اوچا، ماینها در افغانستان میراث باقی مانده از سالهای پیش از ۲۰۰۱ و پس از آن است و بخشهای وسیعی زمینها و تعداد زیادی از زیرساختهای حیاتی با ماین آلوده شده اند.
به گفتۀ اوچا، افزون بر آسیبهای شدید فیزیکی، خانوادههای متکی به زراعت بیشتر در معرض خطر انفجاز ماین هستند.
اوچا تأکید کرده که ماین گذاریها بیشتر در آن بخشهایی از افغانستان است که اقتصاد ضعیف دارند و باید در این بخشها کارهای بیشتری صورت گیرد.
در همین حال شماری از خانوادههای قربانیان ماین در افغانستان از طرفهای درگیر جنگ میخواهند که به کارگذاری ماینها و قربانی گرفتن از غیرنظامیان ادامه ندهند:
"روی خدا را ببینند دیگه نکنند، بس کنند که بیخی همینقدر روزگار من سخت است که مه همانقدر کار نمیکنم که در دوا و داروی خشویم میرود."
رونا، یکی از باشندگان شهر کابل است که از سه سال به این سو از خشویش که در انفجار ماین زخمی شده، مراقبت میکند.
او با شوهر، خشو و ۱۰ فرزندش در کابل زندگی میکند.
به گفتۀ رونا، خسر و خشویش سه سال پیش هنگامی که با تاکسی از خیرخانه به سوی قلعه زمان خان در حرکت بودند، طعمۀ انفجار ماین شدند.
او به رادیو آزادی گفت که در این رویداد خسرش کشته و یک دست خشویش قطع شد:
"درد میکند ایقه از همین دست خود می نالد، باز به داکترها بردیم گفتند که درست قیچی نشده رگ پیش و پس قیچی شده دستش بسیار درد میداشته باشد، خو آنقدر توان نداریم که به داکترها بگردانیم."
نثار، باشندۀ هرات هم میگوید، در سال ۲۰۱۹ قربانی ماین جاسازی شده در شاهراه هرات- کابل شده است.
او میگوید که پا و دست خود را در این حادثه از دست داده است:
"مه آدم مسکین بودم، مه مزدور مردم بودم، موتر کلان داشتم، در موترهای ۱۸ چرخ موتروان بودم در همین راه کار میکردم، مرا به غزنی مین زد، مرا که مین زد از ۲۰۱۹ تا حالی خانهنشین هستم، خانهدار هستم ۴-۵ تا طفل دارم، مادر بیوهای دارم همینها را همه خدا میچلاند و همسایهها همراهم کمک میکنند، مه دست و پای خود را از دست دادم."
پیش از این هم "ماین اکشن رویو" در گزارشی گفته بود که افغانستان، عراق و کامبودیا (کامبوج) از آلودهترین کشورها به ماین هستند.
ماین اکشن رویو" در این گزارش گفته بود، تنها بیش از ۵۳ کیلو متر مربع خاک افغانستان آلوده با ماین ضد پرسونل است.
اوچا نزدیک به دو هفته پیش هم در گزارشی گفته بود، از ۴۰۱ ولسوالی افغانستان دو سوم آنها آلوده با مواد منفجر ناشده و ماین هستند.