افغانستان
گزارش ها: طالبان بلال کریمی را به عنوان سفیر حکومت خود به چین فرستاده اند

بر اساس برخی گزارش ها، بلال کریمی معاون سخنگوی حکومت طالبان به حیث سرپرست سفیر این گروه، در چین مقرر شده است.
شماری از منابع نزدیک به طالبان روزشنبه(۲۵ نوامبر) به رسانه ها گفته اند که بلال کریمی وارد شهر پیکنگ پایتخت چین شده و به زودی به وظایف رسمی خود آغاز خواهد کرد.
با وصف آنکه تا هنوز هیچ کشور جهان به شمول چین حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته، اما چین، پاکستان، ترکیه، روسیه و شماری از کشورهای دیگر، دیپلومات های طالبان را پذیرفته اند.
در پایان ماه سپتمبر، چین ژائو شینگ را به حیث سفیر خود به کابل فرستاد و شینگ اعتبارنامه اش را رسماً به ملا محمد حسن آخند، رئیس الوزرای طالبان تسلیم کرد.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد: بیش از ۴۰ درصد جمعیت شهری افغانستان در پایتخت این کشور به سرمی برند.

برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد (یوان هبیات) میگوید که بیش از ۴۰ درصد جمعیت شهری افغانستان در پایتخت این کشور به سرمی برند.
این اداره سازمان ملل متحد روز یکشنبه ۲۴ حمل در صفحه ایکس خود نوشته است که بیشتر این جمعیت یعنی چهار نفر از هر پنج نفر در خانه های بدون پلان شهر سازی زندگی می کنند.
یوان هبیات هشدار داده است که این جوامع در برابر رویدادهای شدید اقلیمی مانند سیلابها، بارندگیهای شدید و موجهای گرما بهشدت آسیبپذیر اند.
این درحالی است که افغانستان یکی از ده کشور آسیب پذیر از لحاط تغییرات اقلیمی است.
این اداره سازمان ملل پیش از این در گزارش پیش بینی کرده که تا سال ۲۰۶۰، از هر دو نفر یک نفر در مناطق شهری افغانستان زندگی خواهد کرد.
براساس گزارش این اداره بسیاری از شهرهای این کشور برای این شهرنشینی سریع آماده نیستند.
براساس آمار این اداره در حال حاضر بیش از ۲۵ درصد از جمعیت کل افغانستان در شهرها زندگی می کنند.
بیکدلی: کار ساخت جاده مرزی ماهیرود میان ایران و افغانستان امسال تکمیل میشود

علیرضا بیکدلی، سفیر ایران در کابل میگوید که کار ساخت جادۀ مرزی ماهیرود میان کشورش و افغانستان در سال جاری ۱۴۰۴ خورشیدی تکمیل خواهد شد.
سفارت ایران در کابل ناوقت شنبه ۲۳ حمل در شبکه ایکس، نوشت که هیئت اقتصادی این کشور به رهبری بیکدلی در بازدید اش از جریان کار ساخت این جاده مرزی اعلام کرد که با تکمیل ساخت جاده میان ولایت فراه و منطقه ماهیرود در ولایت خراسان شمالی، ارتباطات افغانستان به ایران و کشورهای دیگر از این طریق افزایش خواهد یافت.
یک روز پیش از این، رسول مهاجر، معاون وزیر خارجه ایران و هیئت همراهش در جریان بازدید از ولایت فراه با والی طالبان و برخی از تاجران افغان، خواستار گسترش روابط تجاری میان دو کشور شد.
حکومت طالبان با گذشت نزدیک به چهار سال هنوز از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است، اما ایران از جمع معدود کشورهای است که روابط نزدیک با این گروه دارد.
نشست «کمیسیون جنگ افغانستان» در کانگرس امریکا در مورد بررسی دلایل شکست امریکا در افغانستان

در نشست استماعیه «کمیسیون جنگ افغانستان» در کانگرس امریکا که روز جمعه ۲۲ حمل برگزار شد، شماری از مقامهای بلندپایه سیاستگذار امریکایی، جنرالان و برخی از مقامهای پیشین دولت جمهوری مخلوع افغانستان شرکت کردند.
در این نشست به پرسشهای مهمی در مورد سالهای نخست حضور نیروهای امریکایی در افغانستان پاسخ داده شد.
شمیلا چودری، رئیس این کمیسیون گفت: «تمرکز نشست بر سالهای ابتدایی جنگ امریکا در افغانستان، یعنی از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۸ بود.»
به گفته او، در این سالها موضوعات مهمی مانند سقوط نخستین حکومت طالبان، نابودی القاعده، ملتسازی در افغانستان، مبارزه با تروریزم و سایر مسائل مرتبط مورد بحث قرار گرفت.
در این نشست، جنرال دیوید بارنو، فرمانده پیشین نیروهای نظامی امریکا در افغانستان، نبود هماهنگی و تداوم در رهبری نظامی امریکا را دلیل شکست این کشور در افغانستان عنوان کرد.
او گفت: «با آنکه در طول ۲۰ سال، امریکا ۱۵ جنرال ارشد نظامی و ۱۲ سفیر به افغانستان فرستاده بود، اما نبود هماهنگی میان تلاشهای سیاسی، دیپلماتیک، نظامی و اقتصادی امریکا باعث شکست این مأموریت شد.»
بارنو همچنین گفت که پاکستان در جنگ افغانستان با امریکا همکاری کرده است.
در بخش دیگر نشست، اندرو ناتسیوس، رئیس پیشین اداره انکشاف بینالمللی امریکا (USAID)، گفت: «سیاستگذاران در واشنگتن گمان میکردند که با هزینههای هنگفت میتوانند نتایج خوب و مثبتی در افغانستان بهدست آورند، اما با گذشت زمان مشخص شد که این تصمیمها درست نبود و وضعیت افغانستان را بدتر ساخت.»
او اضافه کرد: « اردوی امریکا و سیاستمداران افغان تنها در پروژههای ساختمانی پیشرفت را میدیدند، در حالی که پیشرفت واقعی در ساخت و تقویت نهادها بود.»
به گفته ناتسیوس، بخش زیادی از پولهای امریکا در افغانستان صرف پروژههای ساختمانی شد.
این نشست استماعیه که چهار ساعت ادامه داشت، به بررسی ابعاد مختلف حضور بیستساله امریکا در افغانستان پرداخت، اما شرکتکنندگان تأکید کردند که همچنان نیاز است تا درباره موضوعات مهمتری از جمله دلایل حمله امریکا به افغانستان و افراد دخیل در این تصمیمگیری، بحثهای بیشتری صورت گیرد.
ریچارد بنیت: اعدام علنی مجرمان توسط طالبان نقض آشکار قوانین بینالمللی است

ریچارد بنیت،گزارشگر ویژه سازمان ملل برای افغانستان میگوید که اجرای مجازات علنی توسط طالبان برای مجرمان، نقض آشکار قوانین بینالمللی است.
بنت روز جمعه ۲۲ حمل در صفحه ایکس خود اعدام علنی چهار نفر در ولایتهای بادغیس، نیمروز و فراه را محکوم کرد و از طالبان خواست که هرچه زودتر اجرای اینگونه مجازاتها را متوقف کنند.
طالبان روز جمعه دو نفر را در ولایت بادغیس و یک نفر را در هر یک از ولایتهای نیمروز و فراه در انظار عمومی اعدام کردند.
حکومت طالبان تاکنون در مورد هویت این افراد و اتهامهایی که به دلیل آنها اعدام شدند، چیزی نگفته است.
این چهار مورد اعدام، بیشترین شمار اعدامهای علنی طالبان در یک روز از زمان تسلط دوبارهشان بر کابل در نزدیک به چهار سال گذشته بهشمار میرود.
خبرگزاری فرانسه گزارش داده است که با این اعدامها، شمار مردانی که از زمان بازگشت طالبان به قدرت در محضر عام اعدام شدهاند، به ده نفر رسیده است.
یوناما خواستار توقف فوری مجازات مرگ شد

در پی اعدام علنی ۴ تن به روز جمعه در افغانستان، دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در این کشور، یوناما گفت که مجازات مرگ در تضاد با حق بنیادین زندگی است.
یوناما چند ساعت پس از انتشار این خبر، در شبکۀ ایکس یا تویتر سابق خواستار توقف فوری اجرای این مجازات به عنوان گامی در جهت لغو کامل آن شد.
طالبان روز جمعه ۴ نفر را به گونۀ علنی در ولایات بادغیس، نیمروز و فراه اعدام کردند.
این بیشترین تعداد اعدام در یک روز از زمان حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان تاکنون بوده است.
بر اساس معلومات خبرگزاری فرانس پرس، با این اعدامها، شمار مردانی که از زمان بازگشت طالبان به قدرت بهطور علنی اعدام شدهاند به ۱۰ تن رسید.
سازمان عفو بینالملل: طالبان با اجرای احکام اعدام قوانین بینالمللی حقوق بشر را زیر پا میگذارند

سازمان عفو بینالملل امروز بخاطر اعدام چهار نفر در ملأ عام در سه ولایت افغانستان ابراز تأسف و نگرانی کرد.
دفتر بخش آسیای جنوبی این سازمان در صفحه ایکس (توییتر سابق) نوشت که اعدام این چهار نفر توسط طالبان در ولایات نیمروز، فراه و بادغیس در برابر چشمان مردم، ادامۀ نقض حقوق بشر از سوی طالبان است.
این دفتر بر توقف تمامی اشکال اعدام تأکید کرده و افزوده است که مقامات طالبان قوانین بینالمللی حقوق بشر را با بیتوجهی کامل زیر پا میگذارند.
از زمان حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان در نزدیک به چهار سال پیش، این بالاترین تعداد اعدام در یک روز است.
اعدام علنی ۴ تن در افغانستان زیر حاکمیت طالبان

ستره محکمۀ حکومت طالبان اعلام کرد که طالبان روز جمعه ۴ نفر را به گونۀ علنی در افغانستان اعدام کردند.
این بیشترین تعداد اعدام در یک روز از زمان حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان تاکنون بوده است.
اعدامها در سه ولایت، بادغیس، نیمروز و فراه اجرا شد.
بر اساس معلومات خبرگزاری فرانس پرس، با این اعدامها، شمار مردانی که از زمان بازگشت طالبان به قدرت بهطور علنی اعدام شدهاند به ۱۰ تن رسید.
دو مرد در شهر قلعهنو، مرکز ولایت بادغیس، در برابر چشمان مردم به دست یکی از بستگان مرد قربانیان با شلیک شش یا هفت گلوله کشته شدند.
ستره محکمۀ حکومت طالبان گفته است که این دو مرد به جرم تیراندازی به افراد دیگر به اعدام محکوم شده بودند.
ستره محکمۀ حکومت طالبان گفته است که مرد سوم در شهر زرنج در ولایت نیمروز، و مرد چهارم در شهر فراه، مرکز ولایت فراه، اعدام شدند.
در دوران نخست حکومت طالبان از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱، اعدامهای علنی معمول بود و بیشتر در ورزشگاهها انجام میشد.
سازمان ملل متحد و گروههای حقوق بشری از جمله عفو بینالملل استفاده حکومت طالبان از مجازاتهای بدنی و حکم اعدام را محکوم کردهاند.
عفو بینالملل در گزارش سالانه خود در ماه اپریل اعلام کرد که افغانستان جزو کشورهایی است که «احکام اعدام در آنها پس از روندهایی صادر میشود که با معیارهای بینالمللی دادرسی عادلانه مطابقت ندارند.»
طالبان امروز سه نفر را در بادغیس و نیمروز اعدام میکنند

حکومت طالبان اعلام کرده که قرار است امروز جمعه حکم اعدام بر سه نفر در ولایت های بادغیس و نیمروز اجرا شود.
عبدالرحیم راشد سخنگوی ستره محکمه طالبان روز پنجشنبه در صفحه ایکس خود نوشته است که دوتن در بادغیس و یک تن نیمروز در محضر عام اعدام میشوند.
این درحالی است که سازمان ملل متحد و نهادهای مختلف حقوق بشری مکرراً از حکومت طالبان خواستهاند که جلو چنین اعدامهای علنی را بگیرد.
مجازات علنی از سوی طالبان واکنشهای گستردهای بین المللی را برانگیخته است.
سازمان های حقوق بشری ابراز نگرانی میکنند که افراد محکوم از سوی طالبان به وکلای مدافع دسترسی ندارند و عدالت کامل در قضایای شان تضمین نشده است.
یک زن افغان در بریتانیا به اتهام تلاش برای پیوستن به داعش به حبس ابد محکوم شد

رسانههای بریتانیایی گزارش دادهاند که فرشته جامی یک زن ۳۶ ساله از سوی محکمه لیستر به حبس ابد محکوم شده است.
او به جرم انجام کارهای مقدماتی ارتکاب اعمال تروریستی، بر اساس ماده پنجم قانون مبارزه با تروریزم سال ۲۰۰۶ بریتانیا، در دو مورد مجرم شناخته شد.
این رسانه ها گزارش داند که بر اساس اسناد محکمه، این زن افغان- بریتانیایی برای خود و فرزندانش تکت یک طرفه به افغانستان خریداری کرده بود و قصد داشت در آنجا به شاخۀ خراسان گروه دولت اسلامی، بپیوندد.
پولیس همچنان شواهدی پیدا کرد که او در فاصله سپتامبر ۲۰۲۲ تا جنوری ۲۰۲۴ روی صفحات اجتماعی، محتوای تندروانه و خشونتبار نشر کرده است.
مقامهای امنیتی بریتانیا این حکم را گامی مهم در جلوگیری از تهدیدهای تروریستی خواندهاند.
افزایش نگرانکننده موارد فلج اطفال در افغانستان و پاکستان؛ سازمان جهانی صحت هشدار داد

سازمان جهانی صحت اعلام کرده که موارد ابتلا به نوع وحشی ویروس پولیو یافلج اطفال در افغانستان و پاکستان افزایش یافته است.
کمیته اضطراری این سازمان، پس از چهلویکمین نشست خود در مورد ویروس پولیو، روز پنجشنبه با انتشار اعلامیهای گفت: «در سال ۲۰۲۴، موارد مثبت ابتلا به ویروس پولیوی وحشی در افغانستان چهار برابر و در پاکستان دوازده برابر افزایش یافته است.»
بر اساس این اعلامیه، در سال ۲۰۲۴ مجموعا ۹۹ مورد مثبت از نوع وحشی پولیو در سراسر جهان ثبت شده که ۳ مورد آن در افغانستان و ۳۶ مورد در پاکستان بوده است.
این اعلامیه افزوده که در سال گذشته، ولایتهای جنوبی افغانستان و ایالتهای خیبرپختونخوا، سند و بلوچستان در پاکستان، مناطقی بودهاند که با تهدید جدی ویروس پولیو مواجه بودند.
در این اعلامیه همچنین نگرانیهایی درباره نبود کمپاین خانهبهخانه واکسین پولیو در افغانستان مطرح شده است.
سازمان جهانی صحت، رفتوآمد مهاجران افغان میان افغانستان و پاکستان را یکی از عوامل اصلی گسترش ویروس پولیو دانسته است.
حکومت طالبان تاکنون به آمار جدید ارائهشده از سوی سازمان جهانی صحت واکنشی نشان نداده است.
پولیو یا فلج اطفال، یک بیماری ویروسی است که معمولاً کودکان زیر پنج سال به آن مبتلا میشوند. این ویروس پس از ورود به بدن انسان میتواند در عرض چند ساعت سبب فلج کامل کودک شود.
علاوه بر فلج، ویروس پولیو در برخی موارد منجر به مرگ نیز میشود.