در پی ادامه ممنوعیت حکومت طالبان بر تعلیم و تحصیل دختران و زنان در افغانستان، سازمان عفو بینالملل میگوید که دروغ و سیاست سختگیرانه طالبان در برابر تحصیل دختران نباید به یک امر عادی مبدل شود.
سمیرا حمیدی کمپاینر بخش افغانستان این سازمان روز چهارشنبه در صفحه ایکس (توییتر سابق) خود نوشته که تحصیل یک حق بشری است و دختران افغان نباید از این حق اساسی و انسانیشان محروم شوند.
او همچنان تأکید کرده که دیگر به این وضعیت باید پایان داده شود.
این در حالی است که شماری از دختران دانشآموز مکاتب و محصلین پوهنتونها میگویند که محروم ماندن از تحصیل آنان را از زندگی مأیوس کرده و میخواهند تا این حقشان دوباره داده شود.
شیذر صمیم محصل رشته اقتصاد پوهنتون بلخ که اکنون به دلیل ممنوعیت طالبان نمیتواند به تحصیلات خود ادامه بدهد، نگران این وضعیت است و میگوید که این قضیه در حال عادی شدن برای همه است.
او به رادیو آزادی گفت: "مدت یک سال شد که من و همقطاران من در خانه استیم و از تحصیل محروم شدیم، در جامعه سنتی افغانی حق تحصیل از محدودترین حقوق انسانی بود که ما از آن برخوردار بودیم، اما در حالیکه هزاران دختر از درس و تحصیل باز مانده است، این قضیه در حال عادی شدن برای همه است."
کبرا حیدری یکی از دانش آموزان صنف دهم در یکی از مکاتب شهر کابل نیز نگرانی مشابهی دارد و در صحبت با رادیو آزادی میگوید که تعلیم حقشان است و باید برایشان داده شود.
او میافزاید: "این دو سال مثل صد سال بالای ما سپری شد و ما هیچگونه پیشرفتی نداشتیم و ما این دو سال را چگونه بتوانیم جبران کنیم، در این دو سال از لحاظ روحی و روانی آسیبهای زیاد دیدیم، ما از امارت اسلامی میخواهیم دروازههای مکتب را بروی ما باز کند، و این دیگر خواست یا خواهش نیست، بلکه حق ماست و ما حق خود را میخواهیم."
ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان تا نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی در مورد این نگرانیها و اینکه بالاخره چه زمانی دروازههای علم و دانش بروی دختران باز خواهد شد پاسخ نداد.
اما حکومت طالبان پیش از این همواره ادعا کرده که حقوق زنان را در چهارچوب شریعت تأمین کردهاند و روی طرزالعملی برای تعلیم و تحصیل دختران کار جریان دارد.
افغانستان تنها کشور در جهان است که ممنوعیتها بر آموزش زنان و دختران وضع شدهاست.
طالبان با حاکمیت دوبارهشان در ماه اگست سال ۲۰۲۱، مکاتب را به روی دختران بالاتر از صنف ششم بستند و پس از آن در اواخر ماه دسمبر سال ۲۰۲۲ میلادی آنان را از رفتن به پوهنتونها و دیگر نهادهای تحصیلی نیمه عالی و حتی کورسهای آموزشی منع کردند.
حکومت طالبان همچنان پا فراتر گذاشته زنان و دختران را از رفتن به پارکها و بیشتر مشاغل محروم کردند.
این ممنوعیتها هر چند همواره از سوی جامعه جهانی محکوم شده و همچنان بزرگترین مانع به رسمیت شناختن حکومت طالبان خوانده میشوند، اما طالبان تا کنون تصمیم خود را در این باره تغییر ندادهاند.