لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۳۴

سال ۲۰۲۳ سال مرگبار به خبرنگاران؛ دو خبرنگار در افغانستان و ۳۶ تن در جهان کشته شده اند


تصویر آرشیف: کمره خون آلود یک خبرنگار که در یک رویداد کشته شده است
تصویر آرشیف: کمره خون آلود یک خبرنگار که در یک رویداد کشته شده است

ادارهٔ آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) می‌گوید که در سال۲۰۲۳، دو خبرنگار افغان هنگام انجام وظایف‌شان در افغانستان کشته شده‌اند.

این اداره در یک اعلامیۀ تازه‌اش در این مورد گفته که این خبرنگاران شامل ۳۸ خبرنگار و کارمند رسانه‌ای هستند که در سال ۲۰۲۳ در کشورهای درگیر جنگ عمدتاً در شرق میانه هنگام انجام وظیفه کشته شده‌اند.

به‌گفته یونسکو، سال روان میلادی برای خبرنگارانی‌که در مناطق درگیر جنگ کار می‌کنند سال مرگبار بوده و قتل‌ها در مقایسه با سه سال گذشته تقریباً دو برابر شده است.

در اعلامیه یونسکو همچنان به نقل از آدری آزولای رئیس عمومی این سازمان آمده که همه طرف‌های درگیر ابزارهای لازم را برای تضمین حمایت از خبرنگاران به عنوان افراد غیر نظامی بسیج کنند.

این سازمان هرچند در این مورد که این خبرنگاران افغان چه زمانی و در کجا در سال روان کشته شده‌اند جزئیات نداده، اما در ماه مارچ سال روان در یک انفجار در نشستی در بلخ یک خبرنگار کشته و ۱۸ تن دیگر زخم برداشتند.

انفجار در مرکز تبیان در بلخ که در ماه مارچ سال روان میلادی صورت گرفت و در آن حداقل یک خبرنگار کشته و چندین تن دیگر زخم برداشته اند
انفجار در مرکز تبیان در بلخ که در ماه مارچ سال روان میلادی صورت گرفت و در آن حداقل یک خبرنگار کشته و چندین تن دیگر زخم برداشته اند

خیبر ابراهیمی یک تن از خبرنگارانی‌که در این رویداد زخم برداشته بود به رادیو آزادی می‌گوید:

"در حادثه مرکز فرهنگی تبیان زخم برداشتم، من از ناحیه گوش آسیب دیدم و پرده گوشم کفیده، ۷۰ الی ۸۰ فیصد شنوایی خود را از دست داده ام، چره در قسمت پایم اصابت کرده و هنوز هم یک چره در پایم باقی مانده، وضعیت روحی ما هیچ خوب نیست."

خیبر می‌گوید با وجود تعهد نهاد‌های حامی رسانه‌ها هیچ کمکی با او صورت نگرفته است.

در همین حال نهاد‌های حامی رسانه‌ها در افغانستان می‌گویند نگران وضعیت اطلاع‌ رسانی و امینت خبرنگاران هستند.

حجت‌الله مجددی رئیس اتحادیه ژورنالیستان آزاد افغانستان در این مورد به رادیو آزادی می‌گوید:

"خبرنگاران و رسانه‌های افغانستان از کمبود اطلاعات شکایت دارند، در قسمت مسایل مصئونیت گرچه کمیسیون رسیده‌گی به شکایات و تخلفات رسانه‌ای ایجاد شده، باید قضایای مربوط به خبرنگاران در این‌جا به بررسی گرفته شود، مگر هنوز هم ‌بعضی نهاد ها بدون این‌که کمیسیون در جریان قرار گذاشته شود به بازجویی و پرسش از خبرنگاران اقدام می‌کنند که فعلاً متاسفانه دو تن از هم‌مسلک‌های ما که یکی‌اش از طرف محکمه به حبس محکوم شده و دیگر آن تا هنوز سرنوشت‌اش معلوم نیست در همین وضعیت به سر می‌برد."

بر اساس آمار اتحادیهٔ ژورنالیستان آزاد افغانستان، در حال حاضر از میان‌ ۶۱۵ رسانه ۲۲۲ آن پس از حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان فعالیت‌شان را متوقف کرده‌اند.

تعداد زیادی از دختران و زنان کارمند رسانه ها به دلیل محدودیت های وضع شده از سوی طالبان در افغانستان یا وظایف خود را از دست داده و یا هم ترک وظیفه کرده اند
تعداد زیادی از دختران و زنان کارمند رسانه ها به دلیل محدودیت های وضع شده از سوی طالبان در افغانستان یا وظایف خود را از دست داده و یا هم ترک وظیفه کرده اند

به گفتهٔ این اتحادیه از میان حدود پنج هزار کارمند رسانه‌ا‌ی که ۲۰۰۰ هزار آن زنان هستند کار شان را از دست دادند.

این درحالی‌ست که سازمان گزارش‌گران بدون مرز (آر اس اف) روز سه‌شنبه هفته روان با نشر اعلامیه‌ای گفته که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان در آگست ۲۰۲۱، آزادی مطبوعات سقوط کرده و خبرنگاران در معرض بازداشت خودسرانه و رسانه‌ها در معرض سرکوب قرار گرفتند.

«آر اس اف» افزوده که از آغاز سال جاری تا کنون سه خبرنگار در افغانستان کشته شده‌اند.

اما حکومت طالبان همواره گفته که دلیل بسته شدن بیشتر رسانه‌ها مشکلات اقتصادی بوده نه محدودیت‌های آن‌ها و خبرنگاران را به علت فعالیت‌های خبرنگاری‌شان زندانی نکرده‌اند.

طالبان همچنان تأکید می‌کنند که از رسانه‌های که به گفته آن‌ها مطابق اصول شریعت اسلام نشرات دارند حمایت می‌کنند.

XS
SM
MD
LG