وزارت خارجه ایالات متحده امریکا میگوید که طالبان باید برای کسب مشروعیت بینالمللی گام بردارند و از سرکوب خواستههای مشروع مردم افغانستان بپرهیزند.
متیو میلر، سخنگوی این وزارت ناوقت روز پنجشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که آنها همچنان بر این موضوع پافشاری خواهند کرد:
"ما از طالبان میخواهیم تا برای کسب مشروعیت بینالمللی، دست از سرکوب بیان مشروع مردم خود بردارند، این کاری است که ما انجام دادهایم و بر آن پافشاری خواهیم کرد."
آقای میلر این اظهارات را در پاسخ به سؤالی که در مورد بحث روی چگونگی وضعیت همکاران افغان سابق نیروهای امریکایی در افغانستان که در نشست کمیته روابط خارجی مجلس سنا مطرح شده بود، بیان کرد.
او اما افزود که نمیخواهد در این مورد صحبت کند و جزئیاتی ارائه نکرد.
شماری از اعضای کانگرس امریکا و شماری از سربازان سابق این کشور که در افغانستان خدمت میکردند، چهارشنبه گذشته گفتند که همکاران افغان آنها و خانوادههای شان در افغانستان مورد هدف و تعقیب طالبان قرار گرفته اند.
آنها در نشست کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان کانگرس امریکا در مورد انتقامگیری طالبان از همکاران سابق نیروهای امریکایی در افغانستان شهادت دادند، آنها صادقانه به امریکا خدمت کردند، اما اکنون تنها مانده اند.
شرکت کنندهگان در این نشست با ابراز نگرانی از وضعیت این سربازان، روایتهای زیادی از کشتار، دستگیری و شکنجه همکاران افغان خود توسط طالبان بیان کردند و تأکید کردند که امریکا باید از آنها حمایت کند.
جنرال اجمل عمر شینواری، سخنگوی پیشین نیروهای مسلح دولت جمهوری مخلوع نیز تأیید میکند که نیروهای حکومت قبلی در افغانستان در حال حاضر با تهدید مرگ از سوی طالبان و چالشهای مختلف روبهرو هستند:
"از زمانیکه طالبان به قدرت رسیدهاند، اکثر اعضای نیروهای مسلح افغانستان به دلیل چالشهای جدی امنیتی کشور را ترک کردهاند، متأسفانه حداقل ۲،۴۰۰ نفر از آنها که بهطور مرموزی در افغانستان کشته شدند و بسیاری دیگر زندانی شدند و برخی از آنها هنوز در زندانهای مخفی طالبان هستند."
او همچنان از جامعه بینالمللی میخواهد که با اعضای نیروهای مسلح سابق در زمینههای مختلف کمک و همکاری کند.
پیش از این تعدادی از سربازان سابق نظام جمهوری به رادیو آزادی گفته بودند که در افغانستان تحت حاکمیت طالبان با چالشهای شدید امنیتی و اقتصادی روبهرو هستند.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در این باره به سؤالات رادیو آزادی پاسخی نداد، اما همواره گزارشهای نهادهای مختلف از جمله سازمان ملل در مورد کشتار و شکنجه نیروهای امنیتی سابق را رد کرده و آن را دشمنی شخصی مینامد.
حکومت طالبان مدعی است که همه طبقات در افغانستان در امن هستند و آنان به عفو عمومی اعلام شده از سوی رهبر شان متعهد هستند، اما حکومت طالبان از سوی برخی نهادهای مختلف بینالمللی به نقض گسترده حقوق بشر و کشتن و شکنجه سربازان سابق افغان متهم شدهاست.