انستیتوت جهانی اقتصاد و صلح میگوید که پس از سال ۲۰۱۸ این اولین بار است که افغانستان در رده پنج کشوری که بیشترین تاثیر پذیری را از تروریسم دارند، قرار نگرفته است.
یافتههای شاخص جهانی تروریسم ۲۰۲۴ این انستیتوت که به روز چهارشنبه نشر شده نشان میدهد که افغانستان در شاخص جهانی تروریسم به رتبه ششم تنزیل کردهاست.
بر بنیاد این شاخص، تروریسم در افغانستان در یک سال گذشته به میزان قابل توجهی کاهش یافته و ۲۰۲۳ سالی بوده که در آن کمترین فعالیت تروریستی نسبت به دو دهه اخیر در این کشور رخ دادهاست.
این شاخص جهانی نشان میدهد که افغانستان با ثبت ۱۱۹ مورد مرگ در نتیجه تروریسم در سال ۲۰۲۳ برای اولین بار در پنج سال گذشته شاهد کمتر از ۵۰۰ مورد مرگ این چنینی در یک سال بوده که ۸۱ درصد بهبود را نشان میدهد.
در این شاخص آمده که تعداد حملات تروریستی نیز در افغانستان کم شده و در کل حوادث ۷۱ درصد کاهش یافته است.
در ادامه همچنان آمده در حالیکه تاثیر تروریسم به میزان قابل توجهی در این کشور کاهش یافته، اما به این معنی نیست که صلح بهطور کامل در افغانستان برقرار شدهاست.
اما حکومت طالبان همواره مدعی است که گروههای تروریستی را در افغانستان سرکوب و صلح و امنیت سراسری را در این کشور تامین کردهاست.
انستیتوت جهانی اقتصاد و صلح همچنان گفته بیشترین تلفات ناشی از تروریزم در سال ۲۰۲۳ در ولایت کابل رخ داده که اکثر آن ناشی از حملات شاخه ولایت خراسان گروه داعش بوده است.
در این حال تابش یک باشنده شهر کابل میگوید که در اواخر سال گذشته میلادی در نتیجه یک رویداد تروریستی در غرب این شهر دو عضو خانوادهاش کشته و یک تن از آنها زخمی شد.
او به رادیو آزادی گفت: "از ما سه عضو فامیل که دو نفر آنها شهید و یکی زخمی شد و تا کنون بهبود نیافته، حدود پنج ماه میگذرد، اما داغ آن تازه باقی مانده، این حادثه که جان اعضای خانواده ما در آن گرفته شد، برای ما خیلی سخت تمام شد."
از سوی هم عارف سحر آگاه امور تروریزم بینالمللی در صحبت با رادیو آزادی گفت کاهش رویداد های تروریستی در افغانستان که در شاخص تروریزم انستیتوت جهانی اقتصاد و صلح تذکر داده شده، به دلیل آن است که طالبان در سالهای قبل از حاکمیت دوبارهشان بر افغانستان عامل عمده رویداد های تروریستی در این کشور بودند.
او در این مورد افزود: "این رخداد و پیشرفت خیلی غیرمنتظره نیست به دلیل این که در سالهای گذشته همین خود گروه طالبان بود که باعث نا امنی میشد و بر نیروهای حکومت پیشین و قوای خارجی حمله میکرد و همانطور در قاچاق مواد مخدر و قاچاق انسان و روی هم رفته اقتصاد جرمی نقش فعال داشتند."
در شاخص جهانی تروریسم ۲۰۲۴ انستیتوت جهانی اقتصاد و صلح گفته شده که اعمال سرکوب و خشونت از سوی حکومتها یا حاکمان در این گزارش شامل نمیشود و افزوده که اقدامات انجام شده در این خصوص از سوی طالبان پس از به قدرت رسیدن آنان در افغانستان در این شاخص گنجانده نشده است.
این درحالیست که طالبان در سالهای گذشته پیش از این رسیدن به قدرت در افغانستان، مسئولیت صدها حمله مرگبار انتحاری و انفجاری را که در نتیجه آن هزاران افغان کشته و زخمی شده اند، به عهده گرفته اند.