لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۵۱

روسیه سرگرم بررسی راه های حذف طالبان از فهرست سازمان های تروریستی است


نمای بیرونی قصر کرملین در مسکو
نمای بیرونی قصر کرملین در مسکو

خبرگزاری تاس روسیه روز دوشنبه به نقل از وزارت خارجۀ این کشور گزارش داده که روسیه در حال بررسی حذف طالبان از فهرست سازمان‌های تروریستی این کشور است.

به گزارش خبرگزاری تاس، این موضوع در وزارت خارجه، عدلیه و سایر نهادهای تخصصی روسیه در حال بررسی است وتصمیم نهایی توسط رهبری عالی سیاسی آن کشور اتخاذ خواهد شد.

سه ماه پیش از این وزارت خارجۀ قزاقستان اعلام کرد که طبق رای دادگاه عالی این کشور و بر اساس قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد، قزاقستان طالبان را از فهرست گروه‌های تروریستی خارج کرده است.

طالبان از این تصمیم استقبال کرده بودند.

وزارت خارجۀ روسیه هم با آنکه گفته بود که برای خارج کردن طالبان از فهرست سازمان‌های تروریستی و به رسمیت شناختن حکومت آنان تصمیم ندارد، اما از این اقدام قزاقستان استقبال کرده خاطر نشان ساخته بود که این موضوع می‌تواند اثر مثبتی بر توسعۀ گفتگو بین مقام‌های قزاقستان و حکومت طالبان داشته باشد و اعتماد متقابل را برای تلاش مشترک جهت حفظ امنیت منطقه و مبارزه با تروریسم و جرایم مواد مخدر تقویت کند.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان

از سوی هم ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان هفتۀ گذشته به رسانه‌های محلی گفته که تا هنوز هم ۲۴ مقام طالبان در لیست سیاه ملل متحد، امریکا و اتحادیۀ اروپا قرار دارند و در دو و نیم سالی که طالبان در افغانستان دوباره قدرت را بدست گرفته اند، نه تنها اینکه نام‌های رهبران آنها از لیست سیاه خارج نشده، بلکه به گفتۀ او، نام چند تن دیگر از ردهٔ رهبری گروه طالبان به این لیست افزوده شده است.

در این حال برخی از آگاهان سیاسی و دیپلوماتان پیشین می‌گویند که روسیه از جمله کشورهایی است که تلاش می‌کند با داشتن روابط خوب با طالبان در برابر شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) بهتر مبارزه کند.

طارق فرهادی، آگاه سیاسی به رادیو آزادی گفت:

"یکی از پالیسی‌های روسیه، امریکا و چین همین است که بین طالبان و داعش تفکیک می‌کنند، می‌خواهند که با طالبان روابط بهتر داشته باشند تا این که بتواند در مجادله به ضد داعش خراسان یک موفقیت جمعی بدست بی‌آید، در این صورت حذف طالبان از فهرست سازمان‌های تروریستی روسیه کدام سهولت بیشتر ایجاد نمی‌کند و باعث به رسمیت شناختن طالبان از سوی روسیه نخواهد شد."

داکتر طارق فرهادی کارشناس سیاسی
داکتر طارق فرهادی کارشناس سیاسی

از سوی هم عزیز معارج، دیپلومات پیشین افغانستان در ایران می‌گوید که یکی از اهداف اساسی داشتن روابط روسیه با طالبان تضمین امنیت روسیه و کشورهای آسیای مرکزی و باخبری از جریانات در منطقه است.

او به رادیو آزادی گفت، ممکن روسیه به طالبان امتیازات بهتری قائل شود، اما نیاز است که طالبان از آن به نفع افغانستان استفاده کنند:

"شاید امتیازات بیشتری برایشان داده شود و اگر طالبان بتوانند از این فرصت‌ها به نفع افغانستان استفاده کنند بهتر خواهد بود، در غیر آن با توجه به سیاست‌های طالبان هراس آن وجود دارد که مردم افغانستان خدا ناخواسته دوباره بین سیاست‌های شرق و غرب به قربانی نروند."

پیش از این روسیه در نشست فارمت مسکو و در شماری دیگر از نشست‌ها هم از طالبان میزبانی کرده و روابط خود را با حکومت طالبان نگهداشته است و سفارت افغانستان در مسکو را به آن‌ها واگذار و نماینده‌های سیاسی طالبان را هم پذیرفته است.

حکومت طالبان از زمان حاکمیت دوباره بر افغانستان در تابستان ۲۰۲۱ خواهان تعامل با کشورهای جهان است، اما حکومت آنان تا هنوز از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است.

XS
SM
MD
LG