لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۱۲

سیلاب‌زده‌گان بغلان و غور: بیماری‌های متعددی به سراغ‌مان آمده است


بغلان، افغانستان - چند روز پس از سرازیر شدن سیلاب‌های ویرانگر
بغلان، افغانستان - چند روز پس از سرازیر شدن سیلاب‌های ویرانگر
در همین حال، سازمان جهانی صحت هم روز جمعه با نشر گزارشی اعلام کرد که یک محمولۀ کمکی ۲۵ متریک تُنی شامل کت‌های صحی عاجل، خیمه‌ و چراغ‌های سولری برای حمایت از مرکزهای صحی در ولایت غور فرستاده است. این سازمان همچنان گفته در ولایت‌های بغلان، بدخشان و تخار به بیش از ۲۶ هزار تَن خدمات صحی عاجل نجات‌بخش ارائه شده است.

شماری از سیلاب‌زدگان در ولایت‌های غور و بغلان می‌گویند که پس از سیلاب‌های اخیر به برخی از بیماری‌ها مبتلا شده اند. به گفتۀ آنان، تا هنوز به اندازۀ کافی به کمک‌های ضروری از جمله خدمات صحی دسترسی ندارند. در همین حال، مسئولان محلی بخش صحت عامۀ حکومت طالبان در غور تأیید می‌کنند که پس از سیلاب‌های اخیر برخی بیماری‌ها افزایش یافته است.

بر اساس این گزارش، خارش پوستی، سرفه، نفس‌تنگی، تب، گلودردی و بیماری‌های روحی از مواردی اند که افزون بر دیگر چالش‌ها به جان سیلاب‌زد‌گان ولایات غور و بغلان افتاده اند.

باشند‌گان این ولایت‌ها می‌گویند که با وجود این بیماری‌ها دست‌رسی چندانی به کمک‌های اولیه از جمله خدمات صحی و آب آشامیدنی صحی ندارند. پاچا گل، باشندۀ ولایت بغلان و یک تن از سیلاب‌زدگان به رادیو آزادی گفت:

" در این منطقه سیلاب‌زده همه مریض شده‌اند و و به نوعی بخار مبتلا شده‌اند."

ناصر، یک تن دیگر از سیلاب‌زد‌ه‌گان ولایت بغلان که ۴ عضو خانواده‌اش را در سیلاب از دست داده، می‌گوید که برخی اعضای خانوادۀ نجات‌یافته‌شان به بیماری‌های روحی و روانی دچار شدند. او گفت:

"مادرم بعد این‌که دخترش را از دست داد، بیچاره اعصابش هم یک کمی ناراحتی می‌کند و دیگر این‌که نفس‌تنگی نیز دارد، همچنان خواهرزاده‌ام مشکل قلبی پیدا کرده، زیرا او هم خواهرش را از دست داده، او هم تکان قلب پیدا کرده."

عبدالجمیل، یکی از سیلاب‌زدگان در ولایت غور می‌گوید، همۀ اعضای خانوادۀ ۶ نفری‌اش پس از سیلاب‌ها بیمار شدند:

"بعد از سیلاب خودم هم تکلیف پیدا کردم، تکلیف سینه‌تنگی پیدا کردم و دیگر خانم‌ام هم مریض است و دیگر سه دخترک دارم که کلانش ۸ ساله است و یک دانه هم پسر که جمله ۴ تن می‌شوند، هر ۴ شان سرفه می‌کنند و تب می‌کنند از طرف شب."

سیلاب در ولایت غور در غرب افغانستان
سیلاب در ولایت غور در غرب افغانستان

یاسین آژند، یک تن از فعال مدنی غور نیز چشم دید خود پیرامون بیماری‌های روحی سیلاب‌زد‌گان را چنین قصه می‌کند:

"بعد از سیل اکثریت باشند‌ه‌گان گفتند که به مشکلات روانی گرفتار شدند، مثلاً این‌ها شب خواب نمی‌روند و اگر خواب بروند، سر و صدا می‌کنند که های سیل آمد، سیل که آمده حالت روانی اکثریت‌شان را برهم زده است."

رادیو آزادی موفق به داشتن دیدگاه مسئولان ریاست صحت عامۀ حکومت طالبان در بغلان نشد، اما عبدالستار موفق، رئیس صحت عامۀ حکومت طالبان در ولایت غور می‌گوید که کمبود آب به دلیل تخریب منابع آبی در این ولایت سبب افزایش بیماری‌های متعدد نزد سیلاب‌زد‌گان شده است.

او به رادیو آزادی گفت:

"منابع آبی که از آن آدرس آب برای مردم تأمین می‌شده، متاسفانه کاملاً ویران شده یا به اصطلاح همان بند‌های که بوده تخریب شده و چاه‌هایی که بوده به زیر سیل شده، خلاصه منابع آبی به فیصدی بالای تخریب شده، به آن خاطر امراضی را که تا فعلاً سیر سعودی می‌بینیم که در حال افزایش است، امراض اسهالات است و بعضی امراز جلدی و تنفسی هم رو به افزایش است."

او اظهار داشت که حکومت طالبان، سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) و کمیتۀ صلیب سرخ (آی سی آر سی) به قدر کافی ادویه به ولایت غور فرستاده‌اند و آنان در حال توزیع آن به سیلاب‌زد‌ه‌گان هستند، اما تأکید می‌کند که تا احیا نشدن دوبارۀ منابع آبی، از بین بردن بیماری‌های شیوع یافته در بین سیلاب‌زد‌گان ممکن نیست.

هر چند کمک‌های اندکی به سیلاب زده‌گان ولایت غور رسیده اما اکثر نهادهای بین‌المللی از وضعیت بحرانی در مناطق سیلاب‌زده در افغانستان خبر می‌دهند.
هر چند کمک‌های اندکی به سیلاب زده‌گان ولایت غور رسیده اما اکثر نهادهای بین‌المللی از وضعیت بحرانی در مناطق سیلاب‌زده در افغانستان خبر می‌دهند.

دبلیو اچ او همچنان گفته که ۵ متریک تُن تجهیزات صحی را از ولایت بلخ به ولایت فاریاب فرستاده و تیم‌های سیار را نیز به ولسوالی‌های متأثر از سیلاب‌های این ولایت فرستاده است. در همین حال، سازمان غذا و زراعت ملل متحد (FAO) روز جمعه در صفحۀ ایکس خود نوشت که تأخیر در جمع‌آوری اجساد و به خاک‌سپاری آن، باعث مسمومیت آب و هوا می‌شود. سیلاب‌های اخیر در افغانستان به ویژه در بغلان، غور و فاریاب صدها کشته و بیش از هزار زخمی برجای گذاشته است.

XS
SM
MD
LG