لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۴۹

تحلیل‌گران افغان: نگرانی روسیه در مورد تهدید احتمالی ثبات منطقه از سوی افغانستان به‌جا است


طالبان در کابل
طالبان در کابل

برخی از آگاهان امنیتی نگرانی روسیه در بارۀ تهدید احتمالی ثبات منطقه از سوی افغانستان را به‌جا می‌دانند.

وزیر دفاع روسیه با تأکید بر تقویت امنیت مرز‌های تاجیکستان با افغانستان گفته است که افغانستان همچنان منبع بی‌ثباتی در منطقهٔ‌ آسیای میانه است.

سعود بختیار، یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت:

"اگر وضعیت تا یک‌سال دیگر این گونه ادامه داشته باشد، بی‌ثباتی امنیتی و فاجعه به میان خواهد آمد و همه تهدیدها از افغانستان به میان می‌آید و در افغانستان تقویت می‌شود و در منطقه و فراتر از منطقه بی‌ثباتی امنیتی را به وجود خواهد آورد."

اختر راسخ، دیگر آگاه امنیتی با تأیید این موضوع به رادیو آزادی می‌گوید:

"روس‌ها از شاخۀ خراسان داعش و گروه‌های جهادی تاجیکستان زیاد هراس دارند که وارد منطقه می‌شوند و ناامن می‌سازند، بنا بر این روس‌ها از آدرس همین ناامنی می‌خواهند که امنیت مناطق مرزی تاجیکستان و ازبیکستان با افغانستان را به گونۀ دقیق نظارت کنند و از نگاه قوت نظامی در وضعیت دفاع نگه‌شان دارد."

این درحالی‌ست که به تاریخ ۲۲ مارچ سال روان میلادی، در یک حمله بر تالار یک کنسرت در مسکو ۱۴۴ تن کشته شدند که مسئولیت آن را گروه داعش به عهده گرفت.

به اساس گزارش خبرگزاری تاس، اندری بیلوسوف، وزیر دفاع روسیه گفته است که وضعیت افغانستان هنوز هم منبع اصلی بی‌ثباتی در منطقهٔ آسیای میانه است.

در گزارش آمده است که او در نشست شورای وزیران دفاع سازمان پیمان مشترک امنیتی (سی اس تی او) به تاریخ ۳۱م ماه می در آلماتای قزاقستان گفته است، وضعیت افغانستان ایجاد می‌کند که مرزهای تاجیکستان با این کشور تقویت شود و تدابیری بیشتری برای ثبات منطقه اتخاذ شود.

اندری بیلوسوف افزود، برخی از گروه‌های افراطی در افغانستان جابه‌جا شده‌اند که در تلاش گسترش افکارشان به کشورهای همسایه هستند و خطر گسترش این گروه‌ها و هراس‌افگنی به بیرون از این کشور در حال افزایش است.

با این حال احمد ضیا سراج، رئیس پیشین امنیت ملی در نظام جمهوری مخلوع افغانستان در گفت‌وگو با مرکز مبارزه با هراس‌‌افگنی (سی تی سی) گفته است، القاعده فعلاً در وضعیتی است که افغانستان را به مرکز فرماندهی و کنترل خود تبدیل کند و امکان دارد القاعده و گروه‌های دیگر در افغانستان رشد کنند.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به پرسش‌های رادیو آزادی در بارۀ این اظهارات و نگرانی‌ها پاسخ نداد، اما پیش از این مقام‌‌های مختلف حکومت طالبان تأکید کرده اند که از خاک افغانستان بر ضد هیچ کشوری استفاده نخواهد شد و فعالیت گروه‌های هراس‌افگنی در این کشور را نیز رد کرده‌اند.

افغانستان و تاجیکستان ۱۳۰ کیلومتر مرز مشترک دارند و پیش از این برخی از کشورهای همسایهٔ افغانستان و کشورهای منطقه به شمول تاجیکستان از تهدیدهای احتمالی در برابر شان از خاک افغانستان ابراز نگرانی کرده‌اند.

گفتنی‌ست که مقام‌های روسیه اخیراً اظهارات متناقضی در مورد افغانستان داشته‌اند.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه ۲۸ می در یک اعلامیه روی اهمیت در نظر گرفتن دورنمای افغانستان و ایجاد ارتباط با حکومت طالبان در این کشور تأکید کرد.

از سوی هم یک روز پیش از آن سرگی لاوروف، وزیر خارجهٔ روسیه طالبان را قدرت اصلی در افغانستان خواند و گفت، احتمال دارد مسکو طالبان را از فهرست گروه‌های که آن‌ها را تحریم کرده، بیرون کند.

XS
SM
MD
LG