ربابه بیانی نام دارد و در یک قریۀ دورافتادۀ ولایت غزنی برای دختران محروم از مکتب یک صنف آموزشی رایگان ایجاد کرده است.
ربابه صنف دهم مکتب بود که طالبان دوباره بر افغانستان حاکم شدند و او از رفتن به مکتب محروم شد. او به رادیو آزادی گفت که با این وجود ناامید نیست و به تلاشهایش ادامه داده است.
"در قدم نخست همه فکر میکردند که من این کار را نمیتوانم، اما خواستن توانستن است، هر کاری را که بخواهیم حتماً آن را به انجام میرسانیم، هیچ وقت ناامید نشوید و هیچ وقت تسلیم نشوید. زیباترین باران از سیاهترین ابرها به وجود میآید."
ربابه گفت که این صنف درسی را زیر نام «ایستادهگی برای تحصیل» برای باسواد ساختن دختران قریهشان ایجاد کرده است.
او که روزانه در زیر درختان و در فضای باز به بیش از ۲۰ دختر آموزش میدهد، به رادیو آزادی گفت:
"منطقۀ ما از بازار و جاهای درسی فاصلهاش زیاد است و همین مسائل باعث شد که از ماه آخر زمستان این تصمیم را بگیرم و یک مرکز آموزشی در منطقۀ ما ایجاد کنم."
ربابه میگوید، افراد زیادی در قریهشان تلاش کردند تا فعالیت این صنف درسی را متوقف سازند، اما موفق نشدند.
او گفت که نیاز به کمک دارد تا بتواند یک مکان مناسب برای دانشآموزانش که علاقۀ زیادی به آموزش دارند پیدا کند.
شماری از دخترانی که در این صنف درس میخوانند به رادیو آزادی میگویند، هرچند این صنف نمیتواند جایگزین مکتب شود، اما با آن هم از ایجاد این صنف در قریهشان خوشحالاند.
وحیده، یکی از دختران محروم از مکتب و دانشآموز این صنف به رادیو آزادی گفت:
"خوشبختانه یک دریچه برای ما باز شده که توسط یک بانوی برای ما در زیر درختان تدریس میکند و این برای ما یک امید بزرگ برای پیشرفت است و با آمدن به اینجا خیلی روحیه میگیریم."
محدثه، یکی دیگر از دانشآموزان این صنف درسی به رادیو آزادی گفت:
"در یکی از مناطق دوردست افغانستان در زیر درخت درس میخوانیم، از روزی که دروازههای مکتب ما بسته شد ما روحیهٔ خود را از دست دادیم و امید ما از درس خواندن قطع شد، اما به کمک استاد کورس دوباره امید درس خواندن پیدا کردیم، کورس برای ما نوری شد که در تاریکی به ما کمک کرد، از وقتی که به این کورس آمدهایم امید به زندگی پیدا کردهایم و هدفی برای زندگی داریم."
این درحالیست که طالبان در نزدیک به سه سال حاکمیتشان مکتبها را به روی دختران بالاتر از صنف ششم بسته نگهداشتند و نزدیک به دو سال است که پوهنتونها را نیز به روی آنان بستهاند.
در پی تداوم این ممنوعیتهای حکومت طالبان، شماری از جوانان و فعالان افغان مکاتب خانگی و آنلاین را برای دختران محروم از آموزش ایجاد کردند که صنف درسی «ایستادگی برای تحصیل» از سوی ربابه بیانی یکی از آنها است.