لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۱۷

زنان و دختران خبرنگار و کارمند رسانه‌ها در بدخشان نگران وضع محدویت های بیشتر کاری اند


با تسلط طالبان به قدرت در افغانستان آنان بیشترین محدودیت ها را بر زنان و دختران کارمند رسانه ها وضع کرده اند.
با تسلط طالبان به قدرت در افغانستان آنان بیشترین محدودیت ها را بر زنان و دختران کارمند رسانه ها وضع کرده اند.

شماری از خبرنگاران زن در ولایت‌های تخار و بدخشان، با نگرانی شدید از اعمال محدودیت های بیشتر طالبان در برابر زنان و دختران افغانستان، می‌گویند که شاید طالبان بزودی کار زنان در رسانه‌ها را متوقف کنند.

یکی‌ازاین خبرنگاران زن ، چهار سال است که در یکی از رسانه‌های محلی در تخار مشغول به کار است ، می‌گوید که برای ادامه کارش، مجبور است هر روز با یکی از مردان محرم خود به دفتر برود و تحت نظارت او کار کند.

او از این وضعیت ناامید است، اما همچنان به تلاش خود ادامه می‌دهد. وی میگوید:

"متاسفانه با گذشت هر روز بالای زنان قیودات وضع میشود ُ‌از ممانعت تحصیل و تا کار کردن در بیرون از خانه ُ‌همچنان برای ما گفته بودند که در بیرون کار میکنید باید محرم داشته باشید ُ‌حالا گفته اند که صدای زنان عورت است ُ‌آنها نمی خواهند که زنان کار کنند".

طالبان در بسیاری موارد اجازه نمیدهند خبرنگاران به ویژزنان و دختران خبرنگار برنامه ها و رویداد ها را پوشش بدهند.
طالبان در بسیاری موارد اجازه نمیدهند خبرنگاران به ویژزنان و دختران خبرنگار برنامه ها و رویداد ها را پوشش بدهند.

در شهر تالقان مرکز ولایت تخار یک بانوی دیگر ، مدیر مسئول یکی از رسانه‌های شنیداری، تجربه مشابهی دارد. او که از طریق کار در رسانه، خانوادۀ شش نفره‌اش را حمایت مالی می‌کند، نگران است که با اعمال محدودیت‌های جدید، کار خود را از دست بدهد:

"من به عنوان یک خبرنگار ازاین محدودیت ها نگران هستم چون در گذشته مانع تحصیل ما شدند حالا بدون شک مانع کار ما نیز میشوند . ‌امروز میگویند که صدای خانم ها عورت است ممکن فردا بگویند که کار کردند خانم ها در رسانه ها عورت است . ‌وممکن در رسانه هارا به روی ما بسته کنند چون تا حال هرچی را گفتند ُ‌عملی کردند. "

یکی از دختران خبرنگار در بدخشان: باور کنید که زندگی برای ما دوخ شده است ُ‌در بیرون از خانه کار میکنیم با هزار مشکل مواجه هستیم ُ‌

یک خبرنگار زن دیگری از بدخشان، از وضعیت مشابه در شهر فیض‌آباد سخن میگوید. او که در یک رسانه محلی کار می‌کند، می‌گوید که کارمندان اداره امر به معروف طالبان به‌طور مداوم دفتر آنان را بازرسی می‌کنند. اشرفی نگران است که این نظارت‌های مداوم، مقدمه‌ای برای تعطیلی کامل فعالیت‌های رسانه‌ای آنان باشد:

"باور کنید که زندگی برای ما دوخ شده است ُ‌در بیرون از خانه کار میکنیم با هزار مشکل مواجه هستیم ُ‌در رسانه که من کار میکنم یک مرد نیست همه زنان هستند ُ‌اما کارمندان امر به معروف طالبان به بهانه های مختلف می آیند از ما پرسان میکنند . "

مقامات محلی طالبان در بدخشان تأیید کرده‌اند که قوانین جدید محدودکننده علیه زنان به‌تازگی به آنان ابلاغ شده و به‌زودی به‌طور کامل اجرا خواهد شد.

طالبان قانون امر به معروف و نهی از منکر را به تازه گی در جریده رسمی منتشر کرد ه اند.
طالبان قانون امر به معروف و نهی از منکر را به تازه گی در جریده رسمی منتشر کرد ه اند.

مولوی شیر محمد جواد، رئیس امر به معروف طالبان در بدخشان، در گفت‌وگو با رادیو آزادی می‌گوید:

"صدای زنان عورت است و مطابق شریعت، اجازه صحبت کردن در اجتماع را ندارند. این قانون تازه ساخته شده و یک هفته قبل در دسترس ما قرار گرفته است. ‌ما به زودی سمینار های را راه اندازی میکنیم و بعد مطابق این فرمان عمل می کنیم . ‌دراین جای شک نیست که صدای زنان عورت است و صحبت کردن آنان و آواز خواندن آنان عورت است . "

حکومت طالبان از زمان بازگشت به قدرت در سال ۲۰۲۱، به‌طور مستمر زنان را از عرصه‌های مختلف اجتماعی، آموزشی و شغلی محروم کرده است. آن‌ها از مدارس و پوهنتون ‌ها اخراج شده‌اند و فعالیت‌های اجتماعی و حرفه‌ای آنان به‌شدت محدود شده است. با اینکه در دهه‌های گذشته زنان افغان توانسته بودند به‌طور گسترده در رسانه‌ها و جامعه نقش ایفا کنند، اکنون این دستاوردها به‌طور کامل در خطر قرار گرفته است.

جامعه جهانی با انتقاد از این سیاست‌های طالبان، به‌ویژه در مجامع حقوق بشری، خواستار توقف این محدودیت‌ها شده است. با این‌حال، تا کنون فشار های بین‌المللی نتوانسته است طالبان را مجبور به تغییر سیاست شان در مقابل زنان و دختران کند.

گزارش: نعمت الله احمدی

XS
SM
MD
LG