لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۵۸

یونسیف از کمبود شدید آب تا شش سال آینده در شهر کابل هشدار داده است


کمبود آب و تلاش مردم کابل برای گرفتن آب آشامیدنی
کمبود آب و تلاش مردم کابل برای گرفتن آب آشامیدنی

بسیاری از باشنده‌های شهر کابل می‌گویند که با وجود مشکلات اقتصادی و چالش‌های مختلف زندگی، بخش قابل توجهی از در آمد محدود آنها صرف خرید آب از تانکر‌ها می‌شود.

آنها می گویند که باوجود حفاری مکرر برای دسترسی به آب، سطح آب روبه کاهش بوده و دسترسی آنها به آب آشامیدنی به طور فزاینده ای محدود شده است.

لطف الله یکی از باشنده‌های احمد شاه بابا مینه"ارزان قیمت" شهرکابل است که از کم شدن آب درچاه‌های عمیق منطقه شان نگران است.
او روز چهارشنبه به رادیوآزادی گفت که نزدیک به دو‌دهه قبل زمانی که به این منطقه آمدند، آب در۳۰ تا ۳۵ متر از چاه قابل درسترس بود، اما فعلا تا صد مترهم آب را با مشکل بدست میاورند.

"قبلا که ما اینجا آمده بودیم یعنی هجده سال قبل ۳۰ متر چاه حفر کرده بودیم در آن وقت استفاده خوب صورت میگرفت و آب فراوان بود، اما فعلا تا ۱۰۰ مترچاه حفر کردیم آب کم شده است و روز به روز کمتر می‌شود و با مشکلات زیاد دچار شده ایم."

حمید باشنده ناحیه سیزدهم شهرکابل نیز شکایت مشابهی دارد.
"آب بسیار کم است اصلا مثل سابق آب درست در چاه‌ها نیست، هر روز برای آوردن آب از بمبه سرگردان استیم."

مشکل کمبود آب تنها در شهرکابل مطرح نیست‌، بلکه در برخی از ولایت‌های دیگر نیز مردم از کاهش یافتن آب درچاه‌های عمیق مناطق شان شکایت دارند.

توضیح آب آشامیدنی صحی از سوی یونسیف به مردم کابل
توضیح آب آشامیدنی صحی از سوی یونسیف به مردم کابل

عبدالله باشنده ولسوالی رودات ولایت ننگرهار در این مورد به رادیوآزادی گفت:
"فعلا هم در چاه‌ها آب نیست، کودکان و زنان آب را از جاهای که چاه برمی زده شده میاورند و مردم با بسیار مشکل از بابت کمبود آب روبرو هستند."

این نگرانی‌ها درحالی مطرح می‌شوند که به تازه صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد"یونسیف" از کمبود شدید آب تا شش سال آینده در شهر کابل هشدار داده است.
اداره یونسیف به روز سه‌شنبه ۲۹ اکتوبر در صفحه ایکس "توئتر سابق" خود نگاشته است که هرگاه در این زمینه اقدام فوری نشود، شهرکابل تا سال ۲۰۳۰ میلادی با کمبود شدید آب مواجه خواهد شد.

این اداره همچنان گفته است که شهر نشینی سریع و اثرات تغییرات اقلیمی منجر به کاهش قابل توجه سطح آب‌های زیرزمینی درشهرکابل شده است.
به گفته یونسیف پس از دهه‌ها جنگ و درگیری افغانستان برای مقابله با پیامد‌های تغییرات اقلیمی آماده نیست.

شماری از متخصصین امور آب با نگرانی از این وضعیت در کنار تغییرات اقلیمی به عوامل متعددی دیگر که عامل کاهش آب‌های زیر زمینی در شهر کابل شده است اشاره میکنند.


نجیب الله سدید متخصص امور آب دراین مورد به رادیوآزادی گفت:
"بحران آب بخاطر این به وجود آمده است که در کابل حدود یک ونیم مرتبه انکشاف پلانی و چهارونیم مرتبه انکشاف غیرپلانی در دو دهه گذشته اتفاق افتاده است، نفوس شهر کابل تا سه مرتبه بیشتر شده است، برعلاوه استفاده کننده‌های بزرگ آب مثل شرکت‌های نوشابه سازی، گل خانه‌ها و سبزخانه‌ها با درنگ و ترکاری باب همه در شهر کابل از اثر سو مدیریت تمرکز دارد و از این خاطر آب‌های زیر زمینی کابل به مراتب زیر فشار است، یعنی مقدار استفاده دو برابر از مقدار باز چارچ آب‌های زیرزمینی است."

اداره حفاظت از محیط زیست حکومت طالبان در۲۳ اسد سال جاری اعلام کرد که ۲۱ میلیون نفر در افغانستان به دلیل تغییرات اقلیمی به آب آشامیدنی صحی دسترسی ندارند.

مسئولان این اداره در نشست خبری "حساب دهی حکومت به ملت " گفتند که روی برنامه‌ای مشترک با دیگر ادارات مربوطه کار میکنند تا با هدف کاهش مشکل کم‌آبی در پایتخت و بهبود کیفیت هوا از طریق سرسبز شدن شهر آب پنجشیر به کابل منتقل شود.

XS
SM
MD
LG