صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (یو ان اف پی ای) در مورد زنان و مادران در افغانستان ابراز نگرانی کرده گفته است که کاهش دسترسی به خدمات صحی سطح بیماری و مرگ و میر نزد مادران را بلند می برد.
این صندوق روز دوشنبه ۱۸م نوامبر درصفحه اکس «توییتر سابق» خود در اعلامیههای جدا گانه همچنان گفته که مادران باردار و مادران که تازه زایمان کردهاند، به دلیل بحران جاری با خطرات و زیانهای زیادی در این کشور روبهرواند.
(یو ان اف پی ای) افزوده که زایمان در حالت اظطراری و نبود خدمات معیاری، متخصصان صحی و پرستار و مراقبتهای اضطراری هنگام باداری سبب شده که این زنان با مشکلات فزیکی و روانی روبهرو شوند.
در همین حال برخی از زنان افغان از نبود خدمات صحی شکایت میکنند.
زرغونهٔ ۲۲ ساله باشندهٔ بغلان مرکزی ولایت بغلان میگوید، ۴ماهه باردار است و هنوز هم به داکتر دسترسی ندارد.
او به رادیو آزادی گفت:
«۴ ماهه باردار هستم، هنوز هم پیش داکتر نرفتیم، شوهرم روی سرک گیلاس ده افغانی آب انار میفروشد، (به داکتر و دوا) من رسیدگی کرده نمیتواند، خون من هم مکروبی است، اگر واکسین نشوم، کودم ضایع میشود، با مشکلات زیادی مواجهٔ هستم، همینقدر پول ندارم که یک بار پیش داکتر بروم.»
گلدسته، باشندهٔ شهر کابل است.
او میگوید، پنج کودک دارد و سرپرست خانوادهٔ خود است، اما به دلیل ناداری نمیتواند متوجهٔ صحت خود و کودکان اش باشد.
«من یک مشکل صحی دارم، یک بار نزد قابله رفتم، او گفت به کلنیک شخصی برو عملیات میتوانند، اما من این قدر توانایی ندارم، شب به خاطر این مشکل خواب ندارم، مجبور هستم تحمل میکنم، دو روز پیش یک پسر کوچکم مریض بود، از همسایه برای پسرم داروی بزرگسالان را گرفتم و دادم.»
صندوق جمعیت ملل متحد (یو ان اف پی ای) افزوده که از جنوری تا ماه اکتوبر سال روان میلادی به ۳،۵ میلیون نفر در سراسر افغانستان خدمات نجات را ارائه کرده است.
به اساس اعلامیهٔ این اداره، در این مدت تنها در سهٔ ولایت به بیش از ۶۷هزار زن و دختر خدمات مشاورهٔ روانی از سوی این اداره ارائه شده است.
اما صندوق جمعیت سازمان ملل متحد نزدیک به دوهفته قبل با ابراز نگرانی از افزایش میزان مرگومیر مادران در افغانستان گفت که هر دو ساعت یک مادر به دلیل مشکلات ناشی از بارداری و بیماریهای قابل درمان و پیشگیری زایمان جان میدهد.
این درحالیست که سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) پیش از این در یک گزارش گفته بود که محدودیت طالبان بر موسسههای کمکرسان به ویژه بر کار زنان در بخش صحی دسترسی زنان به خدمات لازم را سختتر کرده است.
همچنان پیش از این سازمان ملل متحد گزارش داده بود که محدودیتهای حکومت طالبان بر زنان و دختران در افغانستان سطح ازدواجهای اجباری و میزان مرگ و میر کودکان را بلند برده است.