خبرنگاران افغان در تبعید در اروپا و امریکای شمالی از دونالد ترمپ، رئیسجمهور منتخب امریکا خواستهاند تا بهطور رسمی توافقنامۀ دوحه را لغو کند و افراد دخیل در این توافقنامه را به محکمههای جزایی بینالمللی معرفی کند.
این خبرنگاران روز یکشنبه در اعلامیۀ گفتهاند که لغو این توافقنامه که به گفتۀ آنان رشد گروههای تروریستی در افغانستان، منطقه و جهان را تسهیل کرده، میتواند زمینۀ ایجاد یک حکومت مردمسالار و همهشمول در افغانستان را فراهم سازد.
خبرنگاران افغان در تبعید در اروپا و امریکای شمالی همچنان تأکید کردهاند که واشنگتن باید طالبان را تحت فشار قرار دهد تا به ایجاد یک حکومت فراگیر و دموکراتیک متعهد شوند.
در ادامه آمده که رسانهها و آزادی بیان در افغانستان تحت حاکمیت طالبان به شدت سرکوب و سانسور شدهاند. صدها مورد خشونت، شکنجه و کشتار خبرنگاران در این کشور ثبت شده است.
حکومت طالبان همواره مدعی است که متعهد به آزادی بیان و کار رسانهها در چهارچوب شریعت اسلام است.
اما شماری از خبرنگاران در افغانستان نیز میگویند که در بیش از سه سال حاکمیت طالبان با مشکلات مختلف در این کشور روبهرو بودهاند.
یک بانوی خبرنگار در ولایت هرات که به دلیل حساسیت موضوع نخواست نام خود و رسانۀ که در آن کار میکند، در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت:
"در ساحه جهت تهیۀ گزارش میرویم، خانوادهام نگرانی دارند، حس امنیت ندارند، نگراناند که دختر ما امروز برای گزارش بیرون شد، نشود که امر بالمعروف بیاید و او را ببرد. برگزارکنندگان نمایشگاهها، اجازه نمیدهند خانمهای خبرنگار حاضر شوند. ترس بسیار دارند که مبادا با آنها برخورد قانونی صورت بگیرد. چالشهای فراوانی وجود دارد."
امید پاییز که میگوید در یکی از تلویزیونهای کابل خبرنگار بود، اما کارش را بنابر محدودیتهای وضعشده حکومت طالبان از دست داده است، در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"پس از حاکمیت طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، خبرنگاران با مشکلات اقتصادی، امنیتی، روحی و روانی و فقر روزافزون دستوپنجه نرم میکنند. با بستهشدن بیش از ۳۰۰ رسانۀ دیداری و شنیداری در افغانستان، متأسفانه تعداد خبرنگارانی که نانآور خانواده بودند، بیکار شدند و به سفرهای غیرقانونی و کارهای شاقه روی آوردهاند."
این خواست در حالی مطرح میشود که دونالد ترمپ، رئیسجمهور منتخب امریکا، در مناظرهای در جریان انتخابات ریاستجمهوری آن کشور گفت که توافقنامۀ دوحه مدتی پس از امضای آن از سوی دولت او فسخ شده است، زیرا به گفتۀ او طالبان این توافقنامه را عملی نکردند.
خبرنگاران در افغانستان با مشکلات اقتصادی، امنیتی و اجتماعی دستوپنجه نرم میکنند.
این توافقنامه در ماه فبروری ۲۰۲۰ در قطر میان ایالات متحدۀ امریکا و طالبان در دوران نخست ریاستجمهوری دونالد ترمپ امضا شد.
مقامات طالبان همواره اتهامات مبنی بر نقض رعایت توافقنامۀ دوحه را رد کردهاند.
طبق این توافقنامه، نیروهای امریکایی افغانستان را ترک کردند و قرار بود این توافق زمینۀ مذاکرات بینالافغانی را فراهم کند تا خود افغانها در مورد آیندۀ کشورشان تصمیمگیری کنند.
دو روز پیش، شماری از زنان معترض، جنبشهای اعتراضی و فعالان حقوق بشر نیز با ارسال یک نامۀ سرگشاده به دونالد ترمپ، رئیسجمهور منتخب امریکا، خواهان لغو توافقنامۀ صلح دوحه امریکا با طالبان شدند.