نور جلال جلالی سرپرست این وزارت روزچهارشنبه ۵ جدی در یک نشست خبری گفت: "بر اساس برخی آمار دقیق، ۷۲ درصد باشندههای ولسوالیها به خدمات ثانوی دسترسی ندارند و مردم برای بسیار یک مشکل کوچک صحیشان به مراکز صحی در مرکز و ولایت مراجعه میکنند."
وی افزود که از میان۴۰۰ ولسوالی این کشور تنها در ۹۳ ولسوالی مراکز صحی وجود دارد.
جلالی همچنان گفته است در ولسوالیهای که مراکز صحی وجود ندارد، باشندههای آن مجبور میشوند با مصارف بلند و عبور از مسیرهای دشوار خودشان را به مراکز صحی در ولایات برسانند که این به گفته او به گونه مستقیم و غیرمستقیم بالای اقتصاد تاثیر میکند.
در همین حال شماری از باشندههای ولایتهای مختلف افغانستان از عدم دسترسی به مراکز صحی در مناطقشان شکایت دارند.
در منطقه ما کلینیک وجود ندارد که افراد بیمار در آنجا درمان شوند.
لعل گل باشنده ولسوالی اچین ولایت ننگرهار در صحبت با رادیو آزادی گفت که به دلیل نبود مرکز صحی در منطقهشان مجبور میشوند راههای طولانی را سفر کنند:
"اینجا اگر کسی مریض شود، به موتر به شهر جلالآباد میبریم، تنها بین ۵ تا ۶ هزار افغانی کرایه موتر ما میشود، در منطقه ما کلینیک وجود ندارد که مریضان در آنجا درمان شوند."
علاءالدین یک باشنده قریه لب جر ولایت جوزجان نیز شکایت مشابهی دارد:
"مراکز صحی به اندازۀ دور است که مردم ریکشا یا سراچه کرایه میکنند و مریض خود را در شب انتقال میدهند، اگر روز باشد به مرکز میبرند، اینجا به یک کلینیک بسیار نیاز شدید وجود دارد."
مراکز صحی به اندازۀ دور است که مردم ریکشا یا سراچه کرایه میکنند و مریض خود را در شب انتقال میدهند
این درحالیست که پیش از این کمیشنری عالی سازمان ملل متحد درامور پناهندهگان گفته بود که ۱۳ میلیون و۲۰۰ افغان در۳۴ ولایت افغانستان در مناطقی زندهگی میکنند که حتی تا فاصله یک ساعت راه هم به سهولتهای اولیه صحی دسترسی ندارند.
ادارههای همکار سازمان جهانی صحت (هیلت کلستر) نیز گزارش داده بود که در حال حاضر ۱۷ میلیون و ۹۰ هزار نفر در افغانستان به خدمات صحی بشردوستانه نیاز دارند.
اما وزارت صحت عامه حکومت طالبان به نیاز گسترش خدمات صحی در مناطق دوردست تاکید کرده و گفته است که بودجه برای ساخت ۳۱۸ شفاخانه در ولسوالیهای مختلف از سوی هبتالله آخندزاده رهبر طالبان اختصاص داده شده که روند کار تعمیراتی آن عملاً آغاز میشود.
محمد حسن غیاثی معین پالیسی وزارت صحت عامه حکومت طالبان در همین کنفرانس خبری مدعی شد که بر اساس آمار این وزارت، سکتور صحی افغانستان اکنون با کمبود کارمندان صحی زن روبهرو نیست.
این درحالیست که اخیراً بر اساس یک فرمان شفاهی رهبر طالبان تمام دانشجویان زن انستیتوتهای طبی افغانستان از آموزش منع شدند که این فرمان نگرانیهای جدی را در بخش دسترسی به خدمات صحی به سطح ملی و بین المللی برانگیخته است.