این صحبت شمس الحق یکی از باشنده گان کابل است که برادرش بعد از گازگرفتگی و پس از رسیدن به موقع به شفاخانه زندگی اش نجات یافت.
نقیب نام دارد و از باشنده گان ولایت کابل است. او که یکی از دیگر از نزدیکان یکی از قربانیان اخیر گازگرفتی در شهر کابل است به رادیو آزادی کفت:
« صبح در وقت نماز میروند که بیدارش کنند میبینند در حال جان داده بوده وقتی اورا به شفاخانه بردند داکتران گفته بوده که ناوقت شده.»
«چند وقت پیش مامایم گاز را روشن کرده بود که خانه گرم شود ،حتما متوجه نمیشود . خوابش میبرد ورنه هیچ گاه اینگونه نمیکرد. صبح در وقت نماز میروند که بیدارش کنند میبینند در حال جان داده بوده وقتی اورا به شفاخانه بردند داکتران گفته بوده که ناوقت شده دگه ما متاسفایم، جالب این است که هیچ بوی از گاز د خانه نبوده که گویی ایلا رفته باشه و همرایش مصموم شده باشد»
بیشتر قربانیان گاز گرفتگی خانوادههایی اند که در فضل زمستان از گاز برای گرم کردن خانههای شان استفاده می کنند.
براساس گزارش ها حدود یک هفته پیش، پنج عضو یک خانواده که از پکتیکا که برای تداوی به خوست رفته بودند، بر اثر گاز گرفتگی جان های خود را از دست داده اند.
شرافت زمان امرخیل، سخنگوی وزارت صحت عامه حکومت طالبان به تازگی در صفحه اکس «تویتر سابق » خود نوشته که از شروع زمستان امسال تا کنون ۲۴ تن در نتیجه گازگرفتگی در افغانستان جان باخته اند.
او افزوده که در این مدت همچنان ۸۹۴ تن به دلیل مشکلات ناشی از گازگرفتگی به مراکز صحی مراجعه کرده اند.
داکتران می گویند که استنشاق گاز کاربن مونوکسید منتشر شده در هوای اتاق می تواند منجر به مسمومیت و مرگ و میر افراد شود. در صورت استفاده از بخاری های گازی پس هر چند ساعت باید هوای اتاق تخلیه شود .
داکتر فرید الله عمری در مورد چگونگی رسانیدن کمک های اولیه به افراد که دچار گاز گرفتگی می شوند در صحبت به رادیو آزادی گفت:
«کسی که دچار گاز گرفتگی میشود باید اول او را در هوای آزاد ببرید و بگویید نفس های عمیق بگیرد.لباس های گرم که پوشیده از تنش دور ساخته شود،اگر مریض در وضعیت کما باشد باید هرچه زودتر در مراکز درمانی منتقل شود»
در سالهای گذشته، موارد متعدد گازگرفتگی در افغانستان جان شمار زیادی از مردم را گرفته است، این حوادث اغلب به دلایلی مانند بیاحتیاطی و مشکلات ناشی از وضعیت نامناسب اقتصادی نسبت داده میشوند.
بیکاری و گسترش میزان فقر در افغانستان باعث شده است که اکثریت مردم نتوانند مردم نیاز های شان در فصل زمستان را به خوبی برآورده کنند.
سازمان های بین المللی پیش از این گفته اند که سرمای سخت زمستان امسال ، زندگی افراد آسیب پذیر را در افغانستان با تهدید رو به رو خواهد کرد.