این وزارت ناوقت روز دوشنبه در پستی در صفحه اکس (تویتر سابق) خود گفته است که برای این موترها سرعت اعظمی ۱۰۵ کیلومتر در ساعت را تعیین کرده و رانندگان حق ندارند تیزتر از آن رانندهگی کنند.
برای کنترل سرعت موترهای مسافربری آلههای ردیاب (جیپیاس) نیز در آن نصب شده اند
وزارت ترانسپورت و هوانوردی حکومت طالبان همچنان میگوید که برای کنترل سرعت موترهای مسافربری آلههای ردیاب (جیپیاس) نیز در آن نصب کردهاند و این روند ادامه دارد.
شهروندان افغان با نگرانی از افزایش حادثات ترافیکی در افغانستان، این اقدام را گامی برای کاهش حوادث مرگبار ترافیکی بیان میکنند.
حبیبالله شاهی باشنده ولایت کابل خواستار عملی شدن این روند در سراسر کشور است.
او به رادیو آزادی گفت: "وزارت ترانسپورت که سرعت را تعیین کرده، واقعاً این یک عمل خوب است و میتواند از مرگومیر مسافران جلوگیری کند و باید نصب «جیپیاس» عملی شود و برای شهروندان مفید واقع میشود."
حکومت طالبان این اقدام را پس از افزایش حوادث ترافیکی در ولایات مختلف افغانستان عملی میکند که منجر به تلفات سالانه هزاران مسافر در ولایات مختلف افغانستان میشود.
سید نذیر باشنده ولسوالی دهسبز ولایت کابل که چندی پیش برادرش را در یک رویداد ترافیکی از دست داده، بیاحتیاطی رانندهگان و عدم توجه آنان به قوانین ترافیکی را عامل افزایش حادثات مرگبار ترافیکی بیان میکند: "برادر بزرگم طرف وظیفه میرفت، از موتر پایین شده و به دگه موتر میخواست سوار شود که تصادم کرد و سه شب و روز بستر بود و بعد از آن فوت کرد."
مسئولان شماری از شرکتهای ترانسپورتی از این اقدام استقبال میکنند
با این حال، مسئولان شماری از شرکتهای ترانسپورتی نیز از این اقدام استقبال میکنند.
عبدالقاهر مسئول یک شرکت مسافربری درحالیکه از نصب شدن «جیپیاس» در تمامی وسایطاش خبر میدهد، خواستار افزایش حد سرعت در مسیرهای طولانی است.
او به رادیو آزادی کفت: "موترهای ما «جیپیاس» دارد و از امارت خواستیم که مسیرهای که دور است و موترها طولانی میرسد و مسافران دق میشوند باید به او موترها رفتار یک کمی زیاد باشد."
وزارت ترانسپورت و هوانوردی حکومت طالبان هدف از آغاز روند نصب «جیپیاس» در تمامی وسایط را تأمین امنیت سفر مسافران و جلوگیری از حوادث ترافیکی بیان کردهاست.
این درحالیست که تنها در دو رویداد ترافیکی جداگانه در ۲۸ قوس سال جاری، در مسیر شاهراه کابل-کندهار بیش از ۵۰ نفر جان باختند و بیش از ۶۰ تن دیگر زخمی شدند.
پیش از آن ریاست عمومی ترافیک وزارت امور داخله حکومت طالبان در گزارشی اعلام کرده بود که از آغاز سال ۱۴۰۳ تا کنون، حدود ۲،۰۰۰ نفر در نتیجه حوادث ترافیکی در سراسر افغانستان جان باخته و ۷۰۰ نفر دیگر زخمی شدهاند.
همواره خرابی جادهها، عدم رعایت قوانین ترافیکی، سرعت بیش از حد و بیاحتیاطی رانندهگان از دلایل عمده حادثات ترافیکی در افغانستان خوانده میشوند.