کارولین لیویت، سخنگوی قصر سفید، در ۱۲ فبروری به خبرنگاران گفت: «میتوانیم تأیید کنیم که یک امریکایی و دو تن از بلاروس به گونه مصئون آزاد شدهاند.»
خانم لیویت نام فرد امریکایی آزادشده را فاش نکرد، اما او گفت این «پیروزی چشمگیری» پس از بازگشت مارک فوگل به امریکا در شب گذشته است.
فوگل، معلم امریکایی که از سال ۲۰۲۱ در روسیه در بند بود، در ۱۱ فبروری در تبادل زندانیان با الکساندر وینیک، مجرم سایبری روسی، آزاد شد.
او آزادی خود را در قصر سفید در کنار رئیس جمهور ترمپ جشن گرفت. ترمپ این آزادی را نشانۀ از «حسن نیت روسیه در قبال جنگ» در اوکراین توصیف کرد.
قصر سفید همچنان آزادی این زندانیان را نشانۀ از بهبود روابط دپلماتیک توصیف کرد که به گفته اش میتواند به پیشرفت مذاکرات برای پایان دادن به جنگ در اوکراین کمک کند.
در یک بیانیه قصر سفید آمده است که از زمان آغاز به کار دونالد ترمپ در ۲۰ جنوری به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده، فرد امریکایی آزادشده توسط بلاروس، یازدهمین زندانی است که از اسارت در خارج از ایالات متحده آزاد شده است.
آدام بوهلر، نماینده ویژه ایالات متحده در امور گروگانها، گفته است که ترمپ «بازگرداندن امریکاییها به خانه را در اولویت خود قرار داده و مردم به این موضوع پاسخ میدهند.»
استیفن کاپوس، رئیس و مدیر عامل رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، در ۱۲ فبروری اعلام کرد که آندری کوزنیچیک، خبرنگار این رسانه، در لیتوانیا به خانوادهاش پیوسته است.
کاپوس در بیانیهای گفت: «این روزی شاد برای آندری، همسرش آلسیا و دو فرزند خردسالشان است. پس از بیش از سه سال جدایی، این خانواده بار دیگر به لطف رئیسجمهور (دونالد) ترمپ در کنار یکدیگر هستند.»
آقای کاپوس از تلاشهای مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده و حکومت لیتوانیا در جهت آزادی این خبرنگار نیز قدردانی کرد.
کوزنیچیک در ۲۵ نومبر ۲۰۲۱ دستگیر و ابتدا به اتهام اخلال در نظم عمومی به ۱۰ روز حبس محکوم شد، اتهامی که او رد کرده است.
کوزنیچیک پس از سپری کردن این مدت آزاد نشد و به اتهام ایجاد یک گروه افراطی دوباره محاکمه شد.
سویاتلانا تیخانوفسکایا، رهبر اپوزیسیون بلاروس که پس از انتخابات به دلیل تهدیدهای امنیتی مجبور به ترک کشورش شد، آزادی کوزنیچیک را «خبری فوقالعاده» توصیف کرد.
تیخانوفسکایا پس از بازداشت و زندانی شدن همسرش، سرگئی تیخانوفسکی، در جریان رقابتهای انتخاباتی جای او را گرفت.
تیخانوفسکایا در شبکه ایکس اعلام کرده است که آلینا ماوشوک، فعال سیاسی، شهروند دیگر بلاروس است که در ۱۲ فبروری آزاد شد.
ماوشوک در سال ۲۰۲۰ بازداشت و یک سال بعد به اتهام شرکت در آشوبهای گسترده به ۶ سال زندان محکوم شد.
مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، دو شهروند آزادشدۀ بلاروس را «زندانیان سیاسی» خوانده است و از حکومت لیتوانیا برای کمک در بخش آزادی آنها سپاسگزاری کرد.
او همچنین تایید کرد که فرد آزادشدۀ سوم یک امریکایی بوده، بی آن که هویتش را مشخص کند.
آقای روبیو در بیانیهای گفته است: «ما همچنان متعهد به آزادی سایر شهروندان امریکایی در بلاروس و سایر نقاط جهان هستیم.»
وزیر خارجه ایالات متحده همچنان گفته است که خواهان آزادی نزدیک به ۱۳۰۰ زندانی سیاسی شده استند که به گفته اش در سراسر بلاروس در زندان به سر میبرند.
آقای روبیو ماه گذشته اعلام کرده بود که بلاروس بهصورت یکجانبه یک امریکایی «بیگناه» به نام آناستاسیا نوفر را آزاد کرده است. اما او جزئیات بیشتر در این باره ارائه نکرد، موردی که قبلاً رسانهای نشده بود.
جزئیات در مورد بازداشت نوفر روشن نیست.
مقامات بلاروس هرگز نام او را اعلام نکردند و واشنگتن نیز نامهای شهروندان بازداشتشده امریکایی در بیرون از ایالات متحده را بدون رضایت خانوادههای شان افشا نمیکند.