موضوع اخراج پناهجویان و مهاجرین افغان از جرمنی پس از آن داغ شده است که روز پنجشنبه، ۲۵ دلو یک مهاجر ۲۴ سالۀ افغان با موتر خود بر گروهی از مردمی که در شهر مونشن اعتصاب کرده بودند، حمله کرد که در نتیجه ۳۶ نفر زخمی شدند.
بر اساس گزارش دی پی ای جرمنی، اشتفن هبشترایت، سخنگوی حکومت جرمنی روز جمعه، ۲۶ دلو گفته است که اگرچه مقامها کار جدی را روی طرحی برای فرستادن «مهاجرین مجرم افغان» به افغانستان آغاز کرده اند، اما زمان این پروازها مشخص نیست.
این اظهارات در زمان حساسی بیان میشود، زیرا جرمنها قرار است یکشنبه آینده، ۲۳ فبروری برای شرکت در انتخابات عمومی به پای صندوقهای رای بروند.
بیم از وضع مقررات سختگیرانۀ مهاجرت
قریبالرحمان شهاب، آگاه امور سیاسی میگوید که این ترس وجود دارد که هواداران احزابی که سیاستهای جدی مخالفت با مهاجرین را دنبال میکنند، افزایش یابد.
«حادثۀ مونشن بدون شک تعداد آرای احزاب راستگرای افراطی را افزایش خواهد داد. درحالی که قبلاً در جرمنی احزاب میانهرو دیدگاه دیگری داشتند، آنها هم اگر به حکومت میآیند، آهسته آهسته قوانین سختی را در مورد مهاجرت تصویب خواهند کرد. دلیل اصلی این اقدام این خواهد بود که در سالهای اخیر به ویژه در یک سال اخیر رویدادهای پی همی رخ داده که عاملانشان مهاجرین و یا پناهجویان بودند.»
برای اولین بار از زمان بازگشت طالبان به قدرت، حکومت جرمنی ۲۸ مهاجر افغان را که متهم به دست داشتن در جرایم بودند، در پایان ماه آگست ۲۰۲۴ با طیاره به افغانستان فرستاد.
مهاجران افغان در جرمنی تکان خوردهاند
بسیار ناراحت هستم. زیرا این برای افغانها یک رنگزردی است.
شماری از مهاجرین افغان که سالهاست در جرمنی زندگی میکنند، میگویند که رویداد اخیر به حیثیت افغانان در بین مردم عام جرمنی لطمه وارد کرده است. جاوید ماموزی، یکی از آنان که در شهر مونشن زندگی میکند، به رادیو آزادی گفت:
«من به عنوان یک افغان که نزدیک به ۱۸ سال است در مونشن و ۲۴ سال است که در جرمنی زندگی میکنم، بسیار ناراحت هستم. زیرا این برای افغانها یک رنگزردی است. افغانها در اینجا زندگی بسیار خوبی داشته اند. ما افغانهای محترم زیادی داریم که کار کرده اند، زحمت کشیده اند و فرزندانشان درس میخوانند. اما متأسفانه این چندمین رویداد است که به نام افغانها ثبت میشود. این برایم خیلی ناراحت کننده است.»
پس از رویداد مونشن، نانسی فایزر، وزیر داخلۀ جرمنی تأکید کرد که اخراج مهاجرین مجرم افغان به کشورشان ادامه خواهد یافت.
اما خانم فایزر گفت که این امر دشوار خواهد بود زیرا به گفتۀ او، این روند مستلزم تماس مستقیم یا غیرمستقیم با حکومت طالبان است.
بر اساس گزارشها، حکومت طالبان برای همکاری در روند اخراج مهاجرین افغان از جرمنی علاقه نشان داده است.
رادیو دویچه وله جرمنی به نقل از عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجۀ حکومت طالبان گزارش داده است، که علاقمند از سرگیری خدمات قنسولی برای افغانها در جرمنی علاقه استند و این شامل تمام جنبههای مهاجرت میشود.