از زمان تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، این پنجمین نشست موسوم به «پروسۀ ویانا» است.
شرکت کنندگان این نشست میگویند که رو «نقشۀ راه» برای آیندۀ افغانستان کار میکنند.
هر چند تا هنوز جزئیات این «نقشه راه» یا استراتیژی روشن نیست، شماری از شرکت کنندگان این نشست گفتهاند که هدف شان ایجاد حکومت دموکراتیک و همه شمول در افغانستان است.
پلان و برنامهای برای شخص، حزب، گروه و یا قوم ساخته نشده، بلکه برای افغانستان است.
احمد مسعود، رهبر گروه ضد طالبان موسوم به «جبهۀ مقاومت ملی افغانستان» و یکی از شرکت کنندههای نشست در ویانا میگوید که آنها طرحی را تدوین کردهاند که برای همۀ افغانستان است:
«امروز لازم میدانم که از شما تشکر کنم از دورهای گذشته، رسیدن به یک نقطۀ است که ما و شما یک طرحی که با توافق و همکاری همدیگر آماده شده، اشاره کنم. اینطور نیست که ما و شما زحمت نکشیدهایم و برنامه نداریم، پلان و برنامهای برای شخص، حزب، گروه و یا قوم ساخته نشده، بلکه برای افغانستان است.»
هرچند آقای مسعود جزئیات این طرح را افشا نکرده، برخی شرکتکنندگان این نشست به رسانهها گفته اند که آنها نمیخواهند حکومت طالبان در افغانستان ادامه یابد و هدف اینست تا همۀ مخالفان طالبان را متحد ساخته و برای سرنگونی نظام کنونی از طریق مبارزه سیاسی و نظامی، تلاش کنند.
شماری از شرکتکنندهگان این نشست همچنین هشدار داده اند که تحرکات نظامی آنها بر ضد طالبان افزایش خواهد یافت.
افراد جبهۀ مقاومت ملی و گروه دیگر ضد طالبان موسوم به «جبهه آزادی افغانستان» هر از گاهی حملاتی را بر ضد طالبان انجام داده و ادعا میکنند که حملات آنها تلفات در پی دارد.
ما تنها در برابر طالبان نمیجنگیم، ما و شما نیروهای مبارزه علیۀ تروریزم هستیم.
یاسین ضیا، رهبر جبهه آزادی افغانستان و یکی از اشتراک کنندگان دیگر این نشست میگوید که آنها تنها با طالبان نه، بلکه بر ضد همۀ گروه های تروریستی مبارزه میکنند:
«با توجه به وضعیت تروریزم و منطقه، ما تنها در برابر طالبان نمیجنگیم، ما و شما نیروهای مبارزه علیۀ تروریزم هستیم، ما و شما با تروریزم مبارزه میکنیم.»
واکنش طالبان
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، شرکتکنندگان نشست در ویانا را «جنگطلبان و توطیهگران» خوانده، شام گذشته به تلویزیون خصوصی شمشاد در افغانستان گفت که همچو نشستها تکراری و بیفایده است:
همچو نشستها به تکرار در سایر کشورها نیز برگزار شده و به هیچ کس سودی نداشته است.
«همچو نشستها به تکرار در سایر کشورها نیز برگزار شده و به هیچ کس سودی نداشته است. حالا همۀ کشورها درک کردهاند که یک نظام قوی در افغانستان ایجاد شده، ما از آنعده افغانهایی که همچو تلاشها را میکنند و خواب جنگ، توطئه و دسیسه را میبینند، دعوت میکنیم که برادران! شما هم افغان و باشندۀ این کشور هستید. منافع، وطن و خاک ما مشترک است. بیایید، شما هم برای آبادی این کشور کار کنید و دین خود را ادا کنید.»
در نشست ویانا علاوه بر چهرههای سیاسی و امنیتی جمهوری مخلوع افغانستان، شماری از فعالان جامعۀ مدنی و مدافعان حقوق زنان نیز شرکت دارند، آنها وضعیت حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران را در افغانستان، نگران کننده خوانده و از جامعه جهانی خواستهاند که در حد توان بالای طالبان فشار بیاورد.