مشکور کابلی، یکی از اشتراک کنندگان این نشست چهارشنبه ۱۹فبروری به رادیو آزادی گفت که در دومین روز پنجمین نشست پروسه ویانا، به گونه جمعی در کنار بسیاری از موارد دیگر، وضعیت کنونی افغانستان تحت حاکمیت طالبان را از زوایای مختلف ارزیابی کردند و برای آن "راه حل" جستجو کردند.
مشکور کابلی: دیپلماتها و جنرالان نظامی وضعیت کنونی طالبان را از جهت های مختلف ارزیابی کردند
"هدف این نشست بررسی راههای سرنگونی حکومت طالبان بود، دیپلماتها و جنرالان نظامی وضعیت کنونی طالبان را از جهت های مختلف ارزیابی کردند، دیدگاههای شان را با یکدیگر شریک ساختند و بر منسجم شدن نیروهای جبهات مقاومت ملی و آزادی در این بخش تأکید کردند."
آقای کابلی میگوید که در این دیدار روی اهمیت رسیدن به یک افغانستان دموکراتیک، تامین حقوق بشر و آزادیهای مردم، حقوق و مبارزات زنان و ارائه نقشه راه برای آینده افغانستان بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
احمد مسعود، رهبر جبهه ملی مقاومت و اشتراک کننده در نشست ویانا، در نخستین روز این کنفرانس گفت که آنها طرحی را تدوین کرده اند که برای تمام افغانستان است، اما او جزئیات این طرح را ارائه نکرده است.
این سخنان آقای مسعود از سوی جبهه ملی مقاومت افغانستان در شبکه ایکس منتشر شده است.
یاسین ضیاء، یکی دیگر از شرکت کنندهگان این نشست، رهبر یک گروه مخالف طالبان موسوم به جبهه آزادی میگوید که آنان تنها مخالف طالبان نه، بلکه به گفته او مخالف تمام گروههای تروریستی اند.
جبهه آزادی ویدیویی از سخنرانی آقای ضیاء در نشست پنجم ویانا را در صفحهی ایکس، سابق توییتر منتشر کرده است.
جنگجویان جبهه مقاومت ملی و جبهه آزادی افغانستان هر از گاهی مدعی می شوند که حملات چریکی را بالای طالبان انجام میدهند که براساس ادعای آنان تلفاتی در پی دارند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به پرسش رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد، اما او روزسه شنبه ۱۸ فبروری در صحبت با برخی از رسانههای داخلی این نشست را «ناکام» خوانده و از شرکتکنندهگان آن خواست تا به افغانستان برگردند و با آنان تعامل کنند.
مجاهد نشست ویانا را «ناکام» خوانده و از شرکتکنندهگان آن خواست تا به افغانستان برگردند و با آنان تعامل کنند
مجاهد اشتراک کنندگان این نشست را "جنگ طلبان و توطئه گران" خوانده گفت که چنین نشست ها تکراری و بی فایده است.
برخی از آگاهان سیاسی در مورد موثریت نشست ویانا نظریات متفاوت دارند.
فیض الله جلال کارشناس سیاسی در مورد تأثیرات نشست ویانا به رادیو آزادی گفت: "آنها نتوانستند عناصر مهم و مؤثر را از سراسر افغانستان جمع آوری کنند. مشکل افغانستان مشکل همه مردم است. برای حل این مشکل باید شخصیت های پاک، مهم، ملی اندیش را جمع میکردند، بدون اینکه خواست، مقام و انحصار قدرت را داشته باشند و باید یک افکار ملی داشته باشند، اما اکنون چنین نشده است، دراین نشست به اشاره استخباراتی کشورهای بیگانه گرد آوری شده اند، از اینرو این نشست هیچ سودی برای حل مساله افغانستان نخواهد داشت."
اما محمد اسحاق اتمر آگاه امور سیاسی می گوید که تجمع افغانها برای دریافتن یک راه حل برای بیرون رفت افغانستان از بحران موثر خواهد بود.
"نظر من این است که هر افغان حق دارد که در مورد کشور خود فکر بکند، رایزنی بکند و با دیگر افغان ها نشسته و در مورد آینده کشور شان گفتگو کنند و این حق را هیچ کس از کسی گرفته نمی تواند. فکر می کنم هر گروه سیاسی تلاش می کنند که افغانستان از این بحران بیرون شود. همچنان میتواند که یک وسیله فشار بر طالبان باشد و باعث شود که جامعه بین المللی صدای افغان را بشنوند."
برخی از اشتراک کننده گان در نشست های قبلی پروسه ویانا به شمول شاه محمود میاخیل معاون پیشین وزارت دفاع افغانستان و شکریه بارکزی سفیر پیشین افغانستان در ناروی با دلیل عدم موافقت با اصول و اهداف این نشست، از اشتراک در پنجمین نشست این پروسه خودداری کرده اند.
روند ویانا در سال ۲۰۲۱ و پس از تسلط طالبان بر افغانستان آغاز شد و پیش از این چهار نشست را برگزار کرده که به میزبانی انستیتوت امور بینالمللی اتریش برگزار شده است.