همزمان با تجلیل از نخستین روز عید فطر در بسیاری از کشورهای جهان به شمول افغانستان، شماری از باشندهگان ولایات مختلف افغانستان میگویند که مشکلات اقتصادی لذت و خوشیهای عید را از آنان گرفته است.
بسیاری از آنان می گویند که به دلیل فقر و ناداری، هیچ آمادگی ای برای عید نگرفته اند، فقط نماز عید را ادا کردند و بقیه روز را در خواب سپری کردهاند.
نورآغا باشنده ننگرهار به رادیو آزادی گفت: "فقر در روزهای عید درد و غم را بیشتر میکند، روزه تمام شد و بس، رفتیم به نماز و به خانه برگشتیم، نه لباس نو خریدهایم و نه چیز دیگری، گریه کودکانیکه پول و لباس میخواهند، دردی دیگری است که آدم را ناراحت میسازد."
عمرخان باشنده لغمان به رادیو آزادی گفت که فقر اقتصادی از یک طرف و مشکلات برق و شبکههای مخابراتی از سوی دیگر، جشنهای عید شان را کمرنگ کردهاست:
علاوه بر مشکلات اقتصادی، بزرگترین مشکل امروز، در روز اول عید، نبود شبکههای تلفنی است، نه انترنت کار میکند و نه شبکهها، تا حداقل میتوانستیم عید را از طریق تیلیفون به اقارب خود تبریک بگوییم.
با این حال، موسی باشنده کابل به رادیو آزادی گفت با آنکه مشکلات اقتصادی وجود دارد، اما در موجودیت امنیت میتواند عید را با خوشحالی تجلیل کند و بدون کدام نگرانی امنیتی به هر جا برود: "مردم بسیار خوشحال هستند، آنها میتوانند بدون هیچ نگرانی امنیتی به هر جا سفر کنند."
او میگوید که حکومت طالبان تدابیر شدید امنیتی را در مناطق مختلف شهر کابل اتخاذ کرده و نیروهای طالبان بخاطر تأمین امنیت مردم در مناطق مختلف دیده میشوند.
حکومت طالبان روز شنبه هفته روان گفته بود که تدابیر امنیتی را در شب و روزهای عید در کابل و ولایات افزایش میدهد.
عید در افغانستان بیشتر به شکل عنعنوی تجلیل میشود.
مردم پس از پوشیدن لباسهای نو و ادای نماز عید، برای تبریک گفتن عید به خانههای یکدیگر میروند و شادیهای عید را بین هم تقسیم میکنند.
همچنان بزرگسالان برای کودکان به نام عیدی پول میدهند.
اما شماری از باشندهگان کابل به رادیو آزادی گفتند که بخاطر خدمات ترانسپورت عامه محدود با مشکلات ترانسپورتی روبهرو اند و توانایی کرایه کردن تاکسی را برای رفتن به عید مبارکی به خانه دوستان و اقاربشان ندارند.
همچنان به دلیل مشکلات اقتصادی مردم، رسم دادن عیدی به کودکان در خانوادهها نیز کمرنگ شدهاست.