براساس این گزارش که تحت عنوان "احکام اعدام و اجرای آن ها در سال ۲۰۲۴" نشر شده، هرچند که تعداد کشورهایی که در سال ۲۰۲۴ حکم اعدام را اجرا کردند تنها ۱۵ کشور بودند اما استفاده از مجازات اعدام به ویژه در شرق میانه با افزایش چشمگیری رو به رو بوده است.
تعداد کشورهایی که در سال ۲۰۲۴ حکم اعدام را اجرا کردند تنها ۱۵ کشور بودند
چین، ایران، عربستان سعودی، عراق و یمن در صدر کشورهایی قرار دارند که بیشترین اعدامها را به ثبت رساندهاند.
براساس معلومات عفوبین الملل، ارقام دقیق موارد اعدام در چین، کوریای شمالی و ویتنام روشن نیست اما در ایران، ۹۷۲ نفر در سال ۲۰۲۴ اعدام شدند که ۶۴ درصد کل اعدامهای ثبتشده در جهان را شامل میشود.
این آمار نشان میدهد که در ایران دستکم ۱۱۹ نفر بیشتر از سال پیشتر اعدام کرده است.
آمار ثبتشدۀ افراد اعدام شده در ایران در سال ۲۰۲۳، دستکم ۸۵۳ نفر بود.
عربستان سعودی نیز آمار اعدامهای خود را نسبت به سال گذشته دو برابر کرده و عراق نیز شمار اعدامهایش را تقریباً چهار برابر افزایش داده است.
در برخی کشورها، از جمله ایران و عربستان سعودی، مجازات اعدام به ابزاری برای سرکوب مخالفان سیاسی مبدل شده
عفو بینالملل در گزارش خود هشدار داده است که در برخی کشورها، از جمله ایران و عربستان سعودی، مجازات اعدام به ابزاری برای سرکوب مخالفان سیاسی، معترضان و مدافعان حقوق بشر مبدل شده است.
بخشی قابل توجهی از اعدامهای ثبتشده سال ۲۰۲۴ در جهان به جرایم مربوط به مواد مخدر مربوط بودهاند؛ اقدامی که به گفته سازمان عفو بین الملل برخلاف نورم های بینالمللی حقوق بشر است، چرا که این جرایم در زمره «جدیترین جرمها» قرار نمیگیرند.
عفو بینالملل تاکید دارد که جنبشهای حقوق بشری توانستهاند دستاوردهایی مهم کسب کنند. از جمله، زیمبابوه در سال ۲۰۲۴ مجازات اعدام را برای جرایم عادی لغو کرد، و اصلاحات قضایی در مالزیا منجر به کاهش شمار افراد در صف اعدام شد.