در حالی که به روز های یکشنبه و دوشنبه بشمول سالنگ ها باران و جاری شدن سیلاب های شدید در ولایت های مختلف افغانستان پیش بینی شده است، ادارۀ ملی آمادگی مبارزه با حوادث حکومت طالبان می گوید که سیلاب های اخیر در شمال شرق کشور خسارات جانی و مالی وارد کرده است.
حافظ محمد یوسف حماد سخنگوی این اداره، ، در پیامی صوتی که روز یکشنبه (۱۵ ثور) در شبکهای ایکس منتشر کرده گفته که در نتیجه این سیلاب ها دو تن جان باخته و سه تن دیگر زخمی شدهاند.
سرک ها، زمینهای زراعتی و سایر تأسیسات یا تخریب شدهاند
«براساس گزارشهای ابتدایی، شماری از خانههای مسکونی، سرک ها، زمینهای زراعتی و سایر تأسیسات یا تخریب شدهاند و یا بهکلی از بین رفتهاند. متأسفانه، در اثر این سیلابها دو تن از هموطنان ما شهید شده و سه تن دیگر زخم برداشتهاند.»
او نام ولایت های آسیب دیده از سیلاب های اخیر را مشخص نکرده، اما مولوی محمد اکرم اکبری، رئیس مبارزه با حوادث طبیعی طالبان در ولایت بدخشان، روز یکشنبه 4می به رسانه های داخلی گفته است که این سیلاب ها در ولسوالی بهارک این ولایت جان پنج نفر را گرفته و خسارات مالی زیادی را نیز به بار آورده است.
پیش از این، محمد کامگار، آمر اداره مبارزه با حوادث طبیعی بدخشان، گفته بود که سیلابهای روز جمعه خانهها، زمینهای زراعتی و باغها را در ولسوالیهای جرم و بهارک بدخشان تخریب کرده است.
در همین حال، محمد عالم، یکی از باشندگان ولسوالی جرم بدخشان، به رادیو آزادی گفت: «در جرم، خانهها و زمینهای زراعتی مردم که در آن گندم و لوبیا کشت شده بود، از بین رفتهاند. در ولسوالی بهارک نیز خسارات سنگینی به مردم وارد شده است.»
همچنان یکی دیگر از باشندگان شهر فیضآباد، مرکز ولایت بدخشان، که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت: «در چندین ولسوالی سیلابها خسارات وارد کردهاند.»
شماری از موترها را سیلاب با خود برده و سه کودک نیز در نتیجهی سیلابها جان باختهاند
آنان میگویند که تاکنون حکومت و نهادهای کمکرسان هیچگونه کمکی به خانوادههای آسیبدیده نکردهاند.
اما ادارۀ ملی آمادگی مبارزه با حوادث حکومت طالبان گفته که تیمهای ولایتی این اداره به مناطق آسیبدیده رسیدهاند و پس از سروی، به خانوادههای متضرر کمک خواهند کرد.
این در حالیست که برای روزهای یکشنبه و دوشنبه، چهارم و پنجم می، بارندگیهای شدید، سیلابها، تند باد ها، رعد و برق و طوفان در سالنگها و نیز در ولایتهای بدخشان، تخار، بغلان، نورستان، پنجشیر، لوگر، پکتیا، پکتیکا، خوست، زابل، ارزگان و برخی ولایتهای مرکزی پیشبینی شده است.
ریاست هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی حکومت طالبان در اطلاعیهای گفته است که در شماری از این ولایتها احتمال بارندگی بین ۱۰ تا ۳۰ میلیمتر وجود دارد.
در این اطلاعیه از باشندگان این ولایتها خواسته شده تا برای جلوگیری از زیانهای احتمالی، تدابیر احتیاطی را رویدست گیرند.
افغانستان از جمله کشورهاییست که به شدت از تغییرات اقلیمی متأثر شده است و در این اواخر، جاریشدن سیلابها باعث تلفات جانی و خسارات مالی زیادی به مردم این کشور شده است.
بر بنیاد آمار سازمان ملل متحد، در سال ۲۰۲۴ نزدیک به ۹ میلیون تن در افغانستان از پیامد های ناشی از تغییرات اقلیمی آسیب دیدهاند.