دو منبع آگاه در وزارت امور خارجه حکومت طالبان که نخواستند نام و صدای شان در گزارش منتشر شود، به رادیو آزادی گفتند که هیئتی بلند رتبه طالبان به رهبری ملا عبدالغنی برادرمعاون اقتصادی ریاست الورزرای آان و نورالدین عزیزی و حمیدالله آخوندزاده، سرپرستان وزرای اقتصاد و ترانسپورت و هوانوردی حکومت طالبان، در این نشست شرکت کرده اند.
به گفته یک منبع ، در حاشیه فورم کازان، نشست «کمیسیون مشترک اقتصادی افغانستان و روسیه» نیز برگزار خواهد شد.
یک منبع دیگر گفته که یک طیاره چارتر نیز برای انتقال این هیئت، برنامهریزی شده است.
از سوی دیگر، اداره تخنیکی و مسلکی حکومت طالبان نیز روز دوشنبه ۲۲ ثور در صفحه ایکس خود نوشت که مولوی غلام حیدر شهامت، رئیس این اداره، برای شرکت در کنفرانس کازان به روسیه سفر کرده است.
دار ادامه آمده که در این کنفرانس درباره راههای تقویت همکاریهای فنی و حرفهای افغانستان با کشورهای اسلامی گفتگو خواهد کرد.
این در حالی است که برخی از دیپلماتهای سابق و کارشناسان امور بینالملل، برگزاری چنین نشستها را با توجه به شرایط سیاسی، به ویژه اقتصاد فعلی افغانستان، فرصت خوبی میدانند، اما تأکید می کنند که طالبان باید برنامههای هدفمند برای استفاده مؤثر از این نشستها داشته باشند.
غوث جانباز، سفیر سابق افغانستان در روسیه و تحلیلگر، به رادیو آزادی در مورد گفت:
«اگرچه رژیم فعلی (طالبان) هنوز به مشروعیت و هویت ملی خود دست نیافته است، اما دیدارهایی بین بازرگانان، کارآفرینان و مقامات روسی و افغان ضروری است. این دیدار ممکن است برای بازسازی اقتصادی افغانستان مفید باشد زیرا روسیه کشوری قدرتمند در منطقه است. با این حال، امید است که این دیدارها صرفاً جنبه تشریفاتی نداشته باشند و رژیم بالفعل (حاکم)، علیرغم فقدان مشروعیت، تلاشهای بیشتری برای تقویت روابط اقتصادی بین روسیه و افغانستان انجام دهد.»
آذرخش حافظی، کارشناس اقتصادی، نیز به رادیو آزادی گفت که با توجه به تاریخچه روابط اقتصادی و تجاری بین روسیه و افغانستان، این نشست میتواند مهم و مفید باشد:
روسها میخواهند نقش قبلی خود را احیا کنند، اما موانعی پیش روی آنها وجود دارد
«نشست کازان برای روسیه و متحدان اش مهم است، زیرا روسیه یک مسیر بینالمللی کوتاه برای تجارت افغانستان است. روسها میخواهند نقش قبلی خود را احیا کنند، اما موانعی پیش روی آنها وجود دارد. به عنوان مثال، دولت طالبان هنوز به رسمیت شناخته نشده است، اما کشورها میتوانند روابط دوجانبه داشته باشند.»
این در حالی است که برخی از رسانههای روسی به نقل از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، گزارش داده اند که مسکو با وجود شرایط دشوار بینالمللی، به همکاریهای «مفید» خود با کشورهای اسلامی ادامه خواهد داد.
ولادیمیر پوتین این سخنان را در پیامی که برای استقبال از شرکتکنندگان در شانزدهمین نشست فورم کازان «روسیه و جهان اسلام» منتشر شد، بیان کرده است.
این نشست از ۱۲ می آغاز شده و تا ۱۸ ام همین ماه ادامه خواهد داشت.
فورم کازان یک نشست اقتصادی بینالمللی است که هر سال به میزبانی روسیه به هدف توسعه روابط تجاری و اقتصادی بین بسیاری کشورهای آسیایی، به ویژه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی برگزار میشود.