شماری از آنان روز چهارشنبه ۲۴ ثور با برگزاری تجمعات اعتراضی و سردادن شعار ها در پنج شهر این کشور، خواهان توجه و اقدام فوری نهاد های مسئول شدند.
جواد ربانی یکی از این پناهجویان که از بیش از ده سال در شهر ماکاسار اندونیزیا بسر می برد، به رادیو آزادی گفت که در این اعتراضات، تعداد زیادی از افغان ها در برابر دفتر کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان گردهم آمدند.
«اعتراضات در تقریبا پنج شهر اندونیزیا به شمول جاکارتا از سوی پناهجویان افغان برگزار شده بود و این اعتراضات به هدف تغییر سیاست های اداره بین المللی مهاجرت «آی او ام»،اداره «یو ان اچ سی آر» و همچنان کشور های پناهجو پذیر نسبت به وضعیت پناهجویان افغان در اندونیزیا بود،پناهجویان خواهان تطبیق قوانین بهتر و پالیسی های انسان دوستانه تری نسبت به پناهجویان افغان در اندونیزیا شدند.»
براساس معلومات برخی از معترضان، این اعتراضات در شهرهای مدان، ماکاسار، جاکارتا، سورابایا و پکنبارو برگزار شده بود.
بهگفتهٔ آنان، این اعتراضات همزمان با سفر صدراعظم استرالیا به جاکارتا سازماندهی شده بود و آنان با راهپیمایی تا نزدیکی سفارت استرالیا، از این مقام بلندپایه خواستند که ظرفیت پذیرش پناهجویان افغان به آن کشور را افزایش دهد، این افغان ها مدعی اند که استرالیا مقصد اصلی بیشتر این پناهجویان است.
یکی دیگر از پناهجویان افغان که خود را عزیزی معرفی می کند و از ۱۱ سال به اینسو در شهرجاکارتای اندونیزیا پناهنده است با اشاره به سالها انتظار، نداشتن اجازه کار و تحصیل، به رادیو آزادی گفت که خواست معترضان این است که به بی سرنوشتی آنان نقطه پایان گذاشته شود و برای شان در کشور های مهاجرپذیر اسکان مجدد داده شود.
پناهندگان ۱۳ سال می شود که بلاتلکیف بدون هیچگونه حق و حقوق در اندونیزیا هستند
«پناهندگان ۱۳ سال می شود که بلاتلکیف بدون هیچگونه حق و حقوق در اندونیزیا هستند،خواست شان این است که این مشکلات نقطه پایان گذاشته شود،امروز خواست مشخص از دولت استرالیا این بود که اسکان مجدد و پذیرش خود را از مهاجران که در اندونیزیا هستند زیاد کند و خواست دیگر پناهندگان از کمیشنری سازمان ملل متحد این بود که «برای پذیرش»بر کشورهای مهاجر پذیرفشار وارد کند.»
در ویدیوهایی که از سوی برخی معترضان با رادیو آزادی شریک شدهاند، دیده میشود که آنان بنرهایی در دست داشتند که بر شماری از آنها شعارهایی چون «ما را فراموش نکنید» و «ما زندگی مصون میخواهیم»نوشته شده بود.
پناهجویان افغان که در اندونیزیا منتظراسکان مجدد به کشورهای مهاجرپذیر هستند، گفتهاند که در گذشته نیز بارها دست به اعتراض زدهاند، اما به خواستههایشان توجهی نشده است.
اداره های مسئول در امور پناهجویان به این اعتراضات و خواسته ها پاسخ نداده اند،اما پیش از این یک مسئول سفارت افغانستان در اندونیزیا به رادیو آزادی گفته بود که دفتر کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان اجازه دارد سالانه فقط حدود یکهزار مهاجر را به کشورهای مقصد انتقال دهد.
بر اساس معلومات نهُ ماه قبل این سفارت تعداد ۵۵۰۰ پناهجوی افغان به شمول افرادیکه اخیراً وارد این کشور شدهاند، در اندونیزیا زندگی میکنند.
گفتنی است که اندونیزیا عضو کنوانسیون پناهندگان سازمان ملل متحد نیست و حکومت آن به پناهجویان اجازۀ کار یا دسترسی به مکاتب و شفاخانههای دولتی را نمیدهد.