در حالیکه روند انتقال دهها هزار پناهجوی افغان به ایالات متحده از حدود چهار ماه به اینطرف متوقف شده، ۱۰۶ عضو کانگرس امریکا خواستار تخصیص ۲۰ هزار ویزهٔ ویژهٔ مهاجرت برای افغانها در بودجهٔ سال مالی ۲۰۲۶ آن کشور شدهاند.
آنان این درخواست را در نامهٔ رسمی بهروز جمعه ۱۶ می، به وزارت امور خارجهٔ ایالات متحده و کمیتهٔ فرعی امنیت ملی آن کشور ارائه کردهاند.
من از این درخواست کانگرس امریکا استقبال میکنم، اما امید و انتظار من این است که آنها کارها را بهسرعت پیش ببرند زیرا وضعیت افغانستان به همهٔ جهان معلوم است.
شماری از افغانهای مقیم افغانستان و پاکستان که سالهاست در انتظار دریافت ویزهٔ ویژهٔ مهاجرت امریکا (SIV) هستند، با استقبال از این درخواست، خواهان اقدامات عملی و سریع در این زمینهاند.
نوید، دارندهٔ پروندهٔ خاص مهاجرت «اس آی وی» در کابل که از بیش از سه سال به اینطرف منتظر انتقال به امریکا است، به رادیو آزادی گفت: «من از این درخواست کانگرس امریکا استقبال میکنم، اما امید و انتظار من این است که آنها کارها را بهسرعت پیش ببرند زیرا وضعیت افغانستان به همهٔ جهان معلوم است و بهخصوص برای افرادی مانند ما که پرونده داریم، وضعیت بسیار خراب است، مشکلات اقتصادی زیادی وجود دارد و در ضمن مشکلات امنیتی نیز وجود دارد، آنها باید کار را تسریع بخشند تا بخیر برویم.»
پیکار، یک پناهجوی افغان مقیم اسلامآباد پاکستان که پدر چهار فرزند است، میگوید که با سربازان امریکایی در افغانستان همکاری کرده، اما اکنون در پاکستان در بیسرنوشتی بهسر میبرد.
«ما با سربازان و دیپلماتهای امریکایی در افغانستان بسیار صادقانه کار کردیم و با هم در برابر تروریزم مبارزه کردیم و برای رسیدن به اهداف امریکا گامبهگام آنها را کمک کردیم. امیدواریم که وعدههایی که به ما داده شده بود عملی شود. بیش از سه ماه میشود که روند انتقال کاملاً متوقف شده است. خواست ما این است که این روند به حالت عادی برگردد و کسانی که بیسرنوشت هستند، سرنوشتشان معلوم شده و هرچه زودتر به امریکا منتقل شوند.»
رفیعالله، یکی دیگر از پناهجویان افغان میگوید که از سه سال بهاینسو در اسلامآباد پاکستان بهسر میبرد، اما در حال حاضر با خطر اخراج از این کشور روبهرو است.
«حدود سه سال میشود که در پاکستان زندگی میکنم و پس از توقف طی مراحل کیسها توسط امریکا، بسیاری از مقامات خودشان گفتهاند که باید این روند از سر گرفته شود و ادامه داشته باشد، اما در عمل شاهد چنین چیزی نیستیم، ما در پاکستان با مشکلات زیادی مواجه هستیم.»
در نامهٔ ۱۰۶ عضو کانگرس امریکا آمده است که افغانهای واجد شرایط برای ویزهٔ ویژهٔ مهاجرت امریکا (SIV) در تداوم دموکراسی و تلاشهای نظامی تحت رهبری امریکا با نیروهای امریکایی در افغانستان همکاری کرده و خدمات قابل توجهی را جهت تأمین امنیت و تقویت این نیروها انجام دادهاند.
در ادامهٔ این نامه آمده است که اعضای کانگرس میخواهند اطمینان حاصل کنند ویزههای کافی برای برنامهٔ ویژهٔ مهاجرتی افغانها (SIV) وجود دارد.
آنان بر ضرورت فعال نگهداشتن این برنامه تأکید کردهاند، زیرا بهباورشان، این اقدام برای حفظ اعتماد متحدان ایالات متحده در زمان جنگ حیاتی است.
در این نامه آمده که کانگرس ایالات متحده باید بر اساس توافقات قبلی عمل کند تا بخش اجرائیه بتواند برای افغانهایی ویزه صادر کند که بهدلیل خدماتشان به امریکا با تهدیدات جدی از سوی طالبان، القاعده و دیگر گروههای متخاصم روبهرو هستند.
برنامهٔ ویزهٔ ویژهٔ مهاجرت ایالات متحده (SIV) برای افغانها برای اولینبار در سال ۲۰۰۹ از طریق قانون حمایت از متحدین افغان امریکایی نافذ شد تا یک مسیر نجاتدهندهٔ زندگی را برای پناهجویان افغان-امریکایی که در نتیجهٔ کار با سربازان، دیپلماتها و قراردادیهای ایالات متحده با مجازات اعدام یا سایر خطرات جدی روبهرو هستند، فراهم سازد.
اما دونالد ترمپ، رئیسجمهور امریکا، پس از بهقدرت رسیدن در ماه جنوری سال جاری، فرمان اجرایی را امضا کرد که سفر همهٔ پناهجویان و مهاجران و پذیرش پناهجویان جدید بهشمول افغان به امریکا را بههدف بررسیهای بیشتر به حالت تعلیق درآورد.
براساس گزارش رویترز، از ماه اگست سال ۲۰۲۱ میلادی بهاینسو، ۲۰۰ هزار افغان تحت برنامههای مختلف به امریکا منتقل شدهاند. براساس برخی گزارشهای دیگر، دهها هزار افغان هنوز هم در کشورهای مختلف بهشمول افغانستان در انتظار رفتن به ایالات متحدهاند.