عزاداران شیعه در کابل، مراسم عاشورا را در دهم محرم برگزار کردند.
آنان درصحبت با رادیو آزادی همچنین ادعا کردند که محدودیتهایی مانند ممانعت از پخش نوحه ها و مرثیه های عزاداری از بلندگوها ، ممانعت از برپایی خیمههای عزاداری و نصب بیرقها و پرچمهای سیاه، از عواملی بوده که برگزاری مراسم عاشورای امسال را کمرنگتر از سالهای گذشته ساخته است.
یکی از بانوان عزادار اهل تشیع در کابل که نخواست نامش فاش شود به شرط تغییر صدا به رادیو آزادی گفت:
طالبان اجازه ندادند مراسم سینهزنی را برگزار کنیم
"طالبان اجازه ندادند مراسم سینهزنی را برگزار کنیم و مانع ما شدند، آنها میگفتند این محدودیتها برای حفظ امنیت است، ما متعجبیم که آیا امنیت این است که از برگزاری مراسم مذهبی جلوگیری صورت گیرد؟ آنها به ما اجازه ندادند مراسم امام حسین را برگزار کنیم."
یک زن دیگر شیعه عزادار در کابل که او نیز نخواست نامش در گزارش ذکر شود، به شرط تغییر صدا در صحبت با رادیو آزادی ادعا کرد که طالبان، امسال هم مانند سال گذشته، مراسم ده روزه محرم را تنها به سه روز و چند بخش مشخص در شهر کابل محدود کردهاند.
"طالبان تلاش دارند که شیعیان را از برگزاری مراسم مذهبی باز دارند، آنها مانع ایجاد سقاخانهها شدند و همچنین جلو شماری از جوانان را گرفتند که قصد داشتند با بیرقها به سرکها برآیند، این افراد بازداشت و با آنان برخورد خشونتآمیز صورت گرفت."
جواد صالحی، یکی از اعضای جامعه علمای شیعه در کابل، این اتهامات و ادعاها را نه رد و نه هم تأیید میکند، اما به رادیو آزادی گفت که مراسم در فضای امن برگزار شده است:
"مراسم محرم در کابل در مساجد و تکیهخانهها در حال برگزاری است و تاکنون هیچ مشکلی به وجود نیامده است."
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، به سوالات رادیو آزادی در مورد این اتهامات و ادعا ها پاسخ نداد؛اما حکومت طالبان در سال های گذشته در این مورد گفته که محدودیتها برای حفظ امنیت و نظم مراسم عاشورا اعمال می شود و هدف سرکوب مراسم مذهبی نیست.
اما شماری از باشندگان کابل به رادیو آزادی گفتند که مراسم عزاداری عاشورای امسال نسبت به سالهای گذشته محدودتر برگزار شده است و تمامی برنامهها در غرب کابل، در ساحه دشتبرچی و در تکیهخانههای مخصوص انجام میشوند.
شماری از باشندگان شهر کابل همچنین میگویند که به روز یکشنبه دهم محرم یا عاشورا شبکههای مخابراتی نیز در مناطق مختلف شهر کابل غیرفعال شده است.
وزارت امور داخله حکومت طالبان از تدابیر شدید امنیتی در ولایات مختلف از جمله کابل در این روز خبر داده است.
تلویزیون ملی افغانستان تحت کنترل طالبان، پیام صوتی عبدالمتین قانع، سخنگوی این وزارت را در صفحه ایکس خود منتشر کرده است که در آن به مردم از امنیت خوب اطمینان داده و از آنان میخواهد که هرگونه فعالیتهای مشکوک را به منظور تامین امنیت روزهای محرم و عاشورا به مقامات مسئول طالبان اطلاع دهند.
در همین حال، مراسم عاشورا در شماری از ولایتهای دیگر از جمله هرات، بامیان، غزنی، مزار و پکتیا نیز برگزار شده است.
شماری از شیعیان عزادار در هرات به رادیو آزادی گفتند که امروز نذر روز دهم محرم را به مهاجرانی که تازه از ایران به اسلامقلعه بازگشتهاند، بردند و برای صدها خانواده شیرینی و غذا توزیع کردند.
مهدی جعفری، یکی از این افراد به رادیو آزادی گفت: "تمام مساجدی که امروز نذر و خیرات داشتند، به کمپهای مهاجرین در اسلامقلعه رفتند و نذرهای خود را در میان مهاجران تازهبرگشته توزیع کردند، همچنان هنگام بازگشت، شماری از مسافران را با موترها به هرات انتقال دادند."
در مراسم عاشورا در افغانستان معمولاً نذرهایی مانند شوله شیرین، شیرینیهای سنتی، شربت ریحان، شیر گرم و خرما بین عزاداران توزیع میشود.
در دوران حکومت جمهوری پیشین، از نخستین روز ماه محرم تا دهم آن، بهویژه روز دهم محرم (عاشورا)، این مناسبت در بسیاری از مساجد، تکیهخانهها و سقاخانههای افغانستان توسط شیعیان بهگونه گسترده و با مراسم ویژه برگزار میشد.
این مراسم در آن سال ها؛اما چندینبار هدف حملات خونین شاخه ولایت خراسان گروه داعش قرار گرفت که گفته می شود که بر روند چگونگی برگزاری آن تأثیر منفی گذاشت و آن را کمرنگ ساخت.