لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۲۱ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۱۰:۵۸

بخش عمده افغانهای اخراج شده از پاکستان کارت مهاجرت داشته اند


کودکان افغان در حال آماده شدن برای برگشت به افغانستان - تصویر از ماه می ۲۰۲۵
کودکان افغان در حال آماده شدن برای برگشت به افغانستان - تصویر از ماه می ۲۰۲۵

کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) و سازمان بین‌المللی مهاجرت (IOM) می‌گویند که اخیرا، حدود ۳۲ درصد از بازگشت کنندگان افغان از پاکستان، دارندگان کارت‌های ثبت‌نام مهاجران (PoR) بوده‌اند.

این دو نهاد در گزارش مشترکی گفته اند که ۶۳ درصد از این افراد به دلیل ترس از بازداشت توسط پولیس پاکستان، آن کشور را ترک کرده‌اند.

در همین حال، شماری از دارندگان کارت PoR در پاکستان می‌گویند که برخی از اعضای خانواده‌های‌شان به دلیل ترس از بازداشت به افغانستان برگشته‌اند، در حالی که خودشان در وضعیت بی‌سرنوشتی در پاکستان به‌سر می‌برند.

حاجی محمد اسلم، دارنده کارت «پی او آر»، می‌گوید که بیش از چهل سال است که در اسلام‌آباد پاکستان زندگی می‌کند.

اوکه سرپرست یک خانواده‌ای ۲۴ نفره است، روز شنبه ۲۱ سرطان به رادیو آزادی گفت که به دلیل ترس از بازداشت توسط پولیس، ۱۶ عضو خانواده‌اش به افغانستان رفته اند و او همراه با ۸ عضو دیگر خانواده‌اش در پاکستان، در بی‌سرنوشتی به‌سر می‌برد.

من ازترس بازداشت پولیس خانواده را به افغانستان فرستادم

او افزود «یک بخش از خانواده من درپاکستان ونصف دیگر درافغانستان است،آنها فعلا درافغانستان با سرنوشتی و نبود سرپناه روبروهستند، من ازترس بازداشت پولیس خانواده را به افغانستان فرستادم که خدای ناخواسته زن ها را با بی عزتی بیرون نکند، قسمی که بردند هزارها نفررا همراه با زنان شان بازداشت کردند و من از خاطر این که بی عزت نشویم و ازترس پولیس این کار را انجام دادم. »

ثنا گل یکی دیگر از دارندگان کارت «پی او آر»در پاکستان می گوید که خواهان تمدید کارت ثبت نام مهاجرت اش است.

او به رادیو آزادی گفت که به دلیل نبود سرپناه، کار و دسترسی به مواد غذایی، از اخراج به افغانستان ترس دارد، اما در عین حال در پاکستان نیز به دلیل نامشخص بودن سرنوشت تمدید کارت‌های‌شان، نگران است.

ثنا گل افزود «کارو بار وجود ندارد، تا هنوز برای ما چیزی نگفته است اما منتظراستیم که بالاخره با ما چه میکند. بی سرنوشت استیم اگر به افغانستان برویم درآنجا باید زندگی را ازصفرشروع کنیم . می‌خواهیم که درپاکستان زندگی کنیم ومیخواهیم که کارت های ما تمدید شود و برای ما مهلت بدهد»

اخراج مهاجران افغان از پاکستان؛ "اینبار به کشور خود مهاجر شدم"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

مهلت خروج داوطلبانه دارندگان کارت‌های «پی‌او‌آر» به تاریخ ۳۰ جون ۲۰۲۵ به پایان رسید، اما با گذشت نزدیک به دو هفته از بی‌اعتبار شدن این کارت‌ها، حکومت پاکستان هنوز به‌گونه‌ رسمی تصمیم خود را در مورد تمدید یا عدم تمدید آن‌ اعلام نکرده است.

همزمان با پایان مهلت تعیین‌شده، برخی گزارش‌ها منتشر شد که شماری از وزرای کابینهٔ پاکستان پیشنهاد تمدید شش‌ماهه این کارت‌ها را مطرح کرده‌اند.

کارت «پی‌او‌آر» یا "کارت ثبت مهاجران افغان" مدرک شناسایی قانونی مهاجران افغان در پاکستان است که پیش‌تر توسط ادارهٔ ثبت پاکستان (نادره) با همکاری کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان (UNHCR) صادر شده بود.

این درحالیست که کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) و سازمان بین‌المللی مهاجرت (IOM) می‌گویند که حدود ۳۲ درصد از بازگشت کنندگان افغان از پاکستان بین ۲۹ جون تا ۵ جولای سال جاری ، دارندگان کارت‌های ثبت نام مهاجران (PoR) بوده‌اند.

این دو نهاد در گزارش مشترکی به روز جمعه ۲۱ سرطان گفته اند که ۶۳ درصد از این افراد به دلیل ترس از بازداشت توسط پولیس پاکستان، آن کشور را ترک کرده‌اند.

در این گزارش آمده که تمدید نشدن کارت‌های PoR باعث افزایش نگرانی‌های پناهجویان افغان شده و بازگشت آنان به افغانستان را پیچیده‌تر کرده است.

بر اساس این گزارش مشترک، در ماه اپریل ۲۰۲۵ افزایش قابل ملاحظه در بازداشت ها، اخراج و بازگشت اجباری افغان ها از پاکستان ،نگرانی های جدی را به وجود آورده است.

در ادامه آمده که در همان زمان بیش از ۲۷۵ هزار نفر به افغانستان بازگشتند که بیش از ۴۸ هزار تن آنان به گونه اجباری از پاکستان اخراج شده بودند.

مهاجران افغان در حال برگشت از پاکتان - تصویر از آرشیف
مهاجران افغان در حال برگشت از پاکتان - تصویر از آرشیف

به گفته این نهادها ، بیشتر بازگشت کنندگان از کویته، کراچی مرکزی وقلعه عبدالله در پاکستان وارد افغانستان شده اند که کابل، کندز و ننگرهار مقاصد اصلی آنان بوده است.

همزمان کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، در یک گزارش جداگانه گفته است که برگشت کنندگان افغان در نقاط مرزی پاکستان با آزار و اذیت از جمله تاخیر طولانی درپوسته های بازرسی، بازداشت ، تقاضای رشوه از سوی پولیس، اخاذی،ضبط اسناد، ‌جلوگیری از عبور با مال یا مواشی ، جدایی خانواده ها و لت و کوب روبرو شده اند.

XS
SM
MD
LG