این مهاجران افغان در نامه خود، با اشاره به مشکلات شان در پاکستان گفته اند که، "در وضعیت دشوار و بلاتکلیفی بهسر میبرند" و خواهان توجه فوری به سرنوشتشان هستند.
آنان روز چهارشنبه اول اسد در این نامه، که یک نسخه آن را با رادیو آزادی شریک ساخته اند، با اشاره به وضعیت وخیم اقتصادی، نبود خدمات صحی و آموزشی، و افزایش بازداشتها و اخراجهای اجباری توسط پولیس پاکستان، تأکید کردهاند که در "شرایط اضطراری انسانی" بسر میبرند و خواستار تحقق وعدههایی شدهاند که از سوی امریکا برای حمایت از آنان داده شده بود.
عید محمد حکیمی، یکی از نویسندگان این نامه سرگشاده، در گفتگو با رادیو آزادی در مورد جزئیات بیشتری محتوای آن گفت "مدت چهارسال است که ما درپاکستان به مشکلات گوناگون سردچاراستیم متاسفانه ازطرف امریکا فراموش شده ایم، دراین مدت چهارسال اطفال ما ازتحصیل بازمانده و دچارمشکلات اقتصادی استیم. متاسفانه تعدادی از کسانی که پرونده دارند توسط پولیس کشورمیزبان دراین روزها بازداشت شده اند. خواست جدی ما این است که برنامه P-1 و P-2 ازسرگرفته شود. ما را که دریک سردرگمی در این کشور بسرمیبریم به امریکا انتقال دهند تا از این بی سرنوشتی خلاص شویم."
ناهید مهاجرافغان مقیم پاکستان و دارنده کیس P-1 ویکی فعالان حقوق بشر نیز میگوید که از انتظار طولانی در این کشور خسته شده و به شدت از وضعیت فعلی نگران است.
ویزه های ما تمدید نمیشود از ترس این که دیپورت نشویم ازخانه بیرون شده نمیتوانیم
"ماهمه ما به تشویش استیم. حتی اطفال ما به مشکل روحی وروانی گرفتارشده اند. ویزه های ما تمدید نمیشود از ترس این که دیپورت نشویم ازخانه بیرون شده نمیتوانیم. اگر پروسس پرونده ها شروع نشود و ما درهمین حالت بلاتکلیفی بمانیم این وضعیت بسیارنگران کننده به خودم وفامیلم است که ما را به شدت مایوس میسازد. ما راه برگشت به افغانستان راهم نداریم. خدامهربان است که صدای ما شنیده شود وما انتقال یافته و از این مشکلات بیرون شویم."
در ادامه در بخش این نامه سرگشاده که به نمایندگی از زنان، مردان و کودکان دارندگان پرونده های P-1 و P-2 خطاب به دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا نوشته شده، آمده که آنان درک میکنند که رئیسجمهور امریکا مسئول تأمین منافع کشورش است، اما از او خواستهاند با در نظر گرفتن وضعیت بحرانی آنها، در تصمیم خود بازنگری کند و روند بررسی پروندهها را از سر بگیرد.
نویسندگان نامه گفتهاند که بسیاری از آنها در گذشته در بخشهای نظامی و غیرنظامی با ایالات متحده در افغانستان همکاری کردهاند و به ارزشهای مشترک آزادی و صلح پابند بودهاند و اکنون انتظار دارند کشوری که همواره پناهگاه آسیبپذیران بوده ،از آنان حمایت کند.
این خواست پس از آن مطرح می شود که دونالد ترمپ، رئیسجمهور ایالات متحده، چهار روز قبل اعلام کرد که برای کمک به افغانهایی که پس از تسلط طالبان بر افغانستان در امارات متحده عربی سالهاست در بیسرنوشتی به سر میبرند، اقدام خواهد کرد.
آقای ترمپ در پستی در شبکه اجتماعی تروث سوشیل، وابسته به خودش، نوشت " تلاش میکنم آنها را نجات بدهم. همین حالا شروع میکنم" و به گزارشی اشاره کرد که ادعا کرده مقامهای امارات متحدۀ عربی در حال فراهم سازی زمینۀ تحویل دهی شماری از پناهجویان افغان به طالبان هستند.
دونالد ترمپ، پس از ا نجام مراسم تحلیف به عنوان ۴۷مین رئیس جمهور امریکا درماه جنوری ، به شمول امضای فرمانهای مختلف انتقال همه مهاجران به امریکا را برای ۹۰ روز به حالت تعلیق درآورد.
کارولین لیویت، سخنگوی قصر سفید، در ۲۸ جنوری سال جاری گفته بود که واشنگتن در حال بازنگری و تضمین شفافیت روند بررسی درخواستهای ویزه و مهاجرت است و وزیر امور خارجه امریکا موظف به ارائه گزارش در این زمینه شده است.
اما اکنون که بیش از شش ماه از دستور رئیس جمهور ایالات متحده برای تعلیق و بررسی این پروندههای مهاجرت میگذرد حکومت امریکا هنوز درمورد انتقال این پناهجویان ازکشورهای مختلف به شمول پاکستان تصمیم مشخصی نگرفته است.
دارندگان پروندههای مهاجرتی P-1 و P-2 در پاکستان، در حالی با ارسال نامهای سرگشاده به دونالد ترمپ، رئیسجمهور ایالات متحده، خواستار از سرگیری روند انتقالشان به امریکا شدهاند که در یک ماه گذشته، روند تمدید ویزههای اقامت مهاجران افغان در پاکستان به طور ناگهانی متوقف شده است.
به گفته این مهاجران همزمان با این، بازداشتهای گسترده مهاجران افغان در پاکستان به منظور اخراج از این کشور به شدت افزایش یافته، اما حکومت پاکستان تاکنون دلیل رسمی و روشنی در پیوند به توقف روند تمدید ویزه های اقامت افغان ها در آن کشور، ارائه نکرده اند.